İlhan, “Türkiye son yıllarda et ihtiyacını karşılayamamakta” 

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı her hafta olduğu gibi bu haftada Van’daki bir sorunu ele aldı.

VANGÖLÜ TV 19.08.2022 16:52:00 0
İlhan, “Türkiye son yıllarda et ihtiyacını karşılayamamakta” 
Tarih: 19.08.2022 16:52

VANGÖLÜ TV ÖZEL 
Saadet Partisi Van İl Başkanlığının bu haftaki gündem konusu hayvancılık oldu. Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van’daki hayvancılık konusuna değinerek şu şekilde açıklama yaptı: 
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), Haziran 2020’de yapılan açıklamada, 1 Ocak 2022’den itibaren mücbir sebepler dışında besilik canlı hayvan ithalatına hiçbir şekilde izin verilmeyeceği duyurulmuştur. Türkiye son yıllarda et ihtiyacını karşılayamamakta ve periyodik olarak canlı hayvan ve karkas et ithalatına devam etmektedir.

İLHAN ,“ÜLKE OLARAK SON YILLARDA HAYVANCILIKTA CİDDİ SIKINTILAR ÇEKMEKTEYİZ”
Ülke olarak son yıllarda hayvancılıkta ciddi sıkıntılar çekmekteyiz. 1990’lı yıllarda tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten 7 ülkeden biri diye anılan ülkemiz geldiğimiz noktada bu özelliğini yitirmiş durumdadır.
Yem, mazot, tohum, gübre gibi girdilerin fiyatlarının son 1 yılda yüzde 400`leri aşmasıyla üretici giderek yaptığı işten el çekmeye başlamıştır.

Van 3 milyonu aşan küçükbaş hayvan sayısı yönünden Türkiye'de en çok küçükbaş hayvana sahip il olmasına rağmen 1985 yılında Van'ın nüfusu 570 bin iken 8 milyon küçükbaş olan bir il olduğunu göz önünde bulundurduğumuz takdirde nüfus 2 kat artarken hayvan varlığı yarıya yarı yarıdan daha az olmuştur.

İLHAN, “TARIM VE HAYVANCILIKTA DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI” 
Van örneğinde olduğu gibi ülke genelinde de durum çok farklı değildir. Hayvancılık konusunda ciddi tedbirler alınmadığı takdirde önümüzde ki yıllarda çok daha ciddi sıkıntılar yaşanacaktır.
2012'de %23 seviyesinde olan belde ve köy nüfusu geldiğimiz noktada %6 seviyesine geriledi.

Her geçen gün köyden kente doğudan batıya artan göç bunun yanında artan girdi maliyetleri hayvancılığı tehdit etmektedir.
Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını gözden geçirmeye bununla birlikte Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz.

Kaynak: Vangölü TV

Video geliyor...


Haber Kaynak : Van Gölü TV