Kimlik, ehliyet, pasaport randevularında yeni dönem

Daha önce yoğunluktan dolayı 61 güne kadar uzayan kimlik, ehliyet, pasaport randevu süreleri bir güne düşürüldü.

YAŞAM 6.05.2019 13:41:04 0
Kimlik, ehliyet, pasaport randevularında yeni dönem
Tarih: 01.01.0001 00:00

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2018 yılı Nisan ayında başlatılan, 3’ü Bir Yerde uygulaması kapsamında bugüne kadar; 19 milyon 95 bin 662 yeni kimlik,4 milyon 402 bin 703 sürücü belgesi,2 milyon 251 bin 214 adet pasaport basıldığı belirtildi.

2016 yılından bu yana basılan yeni çipli kimlik kartı sayısınin ise 39 milyon 343 bin 355 olduğu aktarılan açıklamada, "Nüfus müdürlüklerinde artırılan kapasite ve personel sayısı randevu alma sürelerini kısalttı. Daha önce yoğunluktan dolayı 61 güne kadar uzayan randevu süreleri bir güne düşürüldü. Yeni dönemde kimlik, ehliyet, pasaport almak için başvuranlar, başvurduğu günde randevu alabilecek." denildi.

Açıklamada, "Bakanlığımız, geçen yıl 2 Nisan ayında kimlik, sürücü belgesi, pasaport 3’ü Bir Yerde uygulamasını hayata geçirmiş, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yürütülen pasaport ve sürücü belgelerine ilişkin iş ve işlemler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredilmişti. Böylece kimlik, sürücü belgesi, pasaport tek bir yerden il, ilçe nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlanmıştı." hatırlatmasında bulunuldu.

Nüfus müdürlüklerinin kapasitesi ve personel sayısı artırıldı

Uygulamanın ilk başladığı günlerde vatandaşların yoğun taleplerinin, randevu sürelerinde aksamalara neden olduğu ifade edilen açıklamada, "Yoğun talep yüzünden büyük şehirlerde, 61 güne kadar uzayan sürelere randevular verilebildi. Bakanlığımız randevu sürelerinin uzaması sonucunda oluşan vatandaş memnuniyetsizliğini ortadan kaldırmak için nüfus müdürlüklerinin kapasitesi ve personel sayısını artırdı." diye belirtildi.

Randevu süresi bir güne düşürüldü

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Nüfus müdürlüklerinin kapasitesinin artırılmasıyla birlikte 61 güne kadar uzayan randevu sürelerine son verildi. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde dâhil olmak randevu süresi bir güne düşürüldü. Böylece yeni dönemde kimlik, ehliyet, pasaport almak için başvuranlar, başvurduğu günde randevu alabilecek.

Kimlik, ehliyet ve pasaport almak isteyenler yeni sistemde randevu tarihi ve saatini kendisi belirleyebiliyor. Ayrıca 65 yaş önceliği ile yaşlı vatandaşlar sıra beklemeden işlemlerini yapabiliyor.

Acil durumlar sebebiyle randevu almak isteyenlere nüfus müdürlüklerinde verilen randevusuz kota sayısı 4 kat artırıldı.

Vatandaş memnuniyetini artırmak için ALO 199 Mobil uygulama, https://randevu.nvi.gov.tr adresi ve ALO 199 iletişim hattından Türkiye'nin her yerindeki il veya ilçe nüfus müdürlüklerinden randevu alabiliyor.

Nüfus müdürlükleri, mevsimsel ve dönemsel farklılıklarla birlikte 3 belge tipinde günlük ortalama 80 bin başvuru alıyor. En yüksek başvuru yeni randevu sisteminin devreye girmesinden sonra yapıldı. 172 bin başvuru alındı.

Uygulama ilk başladığı zamanlarda belgeler başvuru sahiplerine İstanbul, Ankara ve İzmir’de ortalama 10 günde teslim edilirken, şu anda İstanbul ve Ankara’da başvuru tarihinden itibaren ortalama 2 gün; İzmir’de ise ortalama 3 gün içerisinde ulaşıyor." (İLKHA)