Cahiliyye günlerinin egoist ve hedonist dilekleri

Akdeniz'de her yıl olduğu gibi bu yıl da cahiliye adetlerine baharın gelmesi ile yeniden başlandı. Pandeminin ara verdirdiği etkinlikler yeniden başlarken, birçok cahiliye ritüelinin kaldığı yerden devam ettirildiği görülüyor.

YAŞAM 12.05.2022 15:54:13 0
Cahiliyye günlerinin egoist ve hedonist dilekleri
Tarih: 01.01.0001 00:00

Antalyalılar, 6 Mayıs sabahı soluğu Konyaaltı Sahili, falezler ve kentin simgelerinden Düden Şelalesi'nde aldı. Sebebi ise cahiliye adetlerine benzer seremonilerin yapıldığı ve ‘yaratıcısından istemek’ yerine batıni objelerden talep edilen ‘dilekleri’ suya kavuşturmak idi!

hidirellez-1.jpg

 ‘Baharın habercisi olarak kabul gören Hıdırellez’ için dilek tutan, tuttuğu dilekleri yazıp, şekil çizen, sembolik hareketler yapan insanlar, bu garip ritüelin sonunda dileklerini Akdeniz’e kavuşturdu. Binlerce kişinin katıldığı bu etkinlikler sonrası denizin üzerinde binlerce çöp oluştu.

Dileklerinin karşılığının da Akdeniz’den gelmesini bekledikleri düşünülen insanların, bu tarz cahili adetleri İslam’ı yaşamazken yaşatmaları eleştiriliyor.

hidirellez-2.jpg

Yenişafak’ın aktarımına göre dalgıçlar Akdeniz’e dalarak ‘Hıdırellez’den dilekte bulunanların dileklerini görüntüledi.

Dilek talepleri arasında; ‘çoğunlukla borçlarını ödemede kolaylık, sağlık ve mutluluk dilenen kağıtlarda 'Dünyayı içime sine sine gezmek istiyorum', 'Yurt dışında yüksek lisans', '2022 model cip', 'Yazlık ev', '60 yataklı huzur evi', '60 yataklı çocuk sığınma evi', 'Dudağıma dolgu ve burnum estetikli olsun', 'Bodrum'da yazlık evim olsun' yazılı dilekler yer aldı.’

Kağıt ve plastik poşetlerin deniz dibinde kirliliğe yol açtığı görülürken, dalgıç grubu dipte kırık şişeler ve arızalı elektronik aletlere de rastladıklarını söyledi.