“ZOR VE ÖNEMLİ DÖNEMLERDE ALTERNATİF PAZARLARA YÖNELİYORUZ”

7’nci Van Turizm ve Seyahat Fuarı açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Aydın, “Bakanlık olarak, zor ve önemli dönemlerde alternatif pazarlara yöneliyoruz” dedi.

VAN 11.11.2016 10:53:14 0
“ZOR VE ÖNEMLİ DÖNEMLERDE ALTERNATİF PAZARLARA YÖNELİYORUZ”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ajans Asya Fuarcılık tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleşen ve 100’e yakın firmanın katıldığı 7’nci Van Turizm ve Seyahat Fuarı açıldı.  

Van Organize Sanayi Bölgesinde yeni hizmete giren 40 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen bölgenin en büyük ve en modern fuar ve kongre merkezi özeliğini taşıyan Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi ( OFKM)’de açılan 7’nci Van Turizm ve Seyahat Fuarı’na yoğun katılım oldu.

Fuarla ilgili basına değerlendirmelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Aydın, Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Kültür Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Tuşba ilçesi Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, süreçte bu tür organizasyonların önemine dikkat çektiler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Aydın, Van’ın bölge turizmine önemli katkısı olduğunu ifade ederek, “Bizde bakanlık olarak fuarı destekliyoruz. Biliyorsunuz bu fuarın 7’ncisi düzenleniyor. Bu bölgedeki tek Van Turizm Fuarıdır. Biz bakanlık olarak özellikle bu zor ve önemli dönemlerde alternatif pazarlara yöneliyoruz. İran ve diğer Arap ülkeleriyle bu anlamdaki fark bu. Bölgedeki turisttin potansiyelini tanıtma anlamında bize bir fırsat sunuyor.  Ülkemizde ciddi sıkıntılar var. Umuyorum ki ülkemiz son 10 yılda turizmde ciddi bir ivme kazandı. Geçen yıl biraz turist, Türkiye ye geldi. Bu sene de tabi ki zor bir yıl yaşıyoruz ama 2017’de bakanlığımızın etkin ve sağlam sektör altyapısı ile birlikte bu zorlu dönemi aşacağımıza inanıyorum. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda daha iyi seviyelere geleceğiz” dedi.

“BÜYÜK ORGANİZASYONLARA İMZA ATMAK MEŞAKKAT İSTİYOR”

Bölgede yaşanan sorunlara rağmen böyle bir fuarın Van’da yapılmasının önemine değinen Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler de şunları söyledi:

“Bu tür süreçlerde böyle büyük organizasyonlara imza atmak gerçekten çok büyük bir meşakkat istiyor. Ama her şeye rağmen hayat devam ediyor. İlimiz büyük ve stratejik bir şehir. Tarihi, doğası ve ticareti ve bulunduğu stratejik konumuyla Ortadoğu ve Avrupa’nın birleşme noktasıdır. Türkiye doğunun en batısında ve batının en doğusundaki tek çıkış noktasıdır. Van aynı zamanda hem hava yolu, hem de kara yoluyla Ortadoğu’ya bağlanabilen ender yerlerden biridir. Süreç sıkıntılıdır. Ama hayat devam ediyor. Bundan sonra bu süreç inşallah daha iyiye gidecek ve güzel günler göreceğiz. Bizler şimdi sıkıntılara rağmen bunu yapıyoruz.  İnşallah bu sıkıntılı süreci atlattıktan sonra çok daha güzel, daha renkli işler yapacağız.”

“KÖTÜ GİDİŞATA DUR DEMEK İÇİN, BU FUARI YAPTIK”

Daha sonra konuşan TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de süreçte bu tür fuarların yapılmasının zor ve meşakkatli bir iş olduğunu vurguladı.

Özgökçe, “Malumunuz kötü bir süreçten geçiyoruz. Bu sürece rağmen bizler birkaç defa valilik, fuar yönetimi ve STK’lar ile birleştik. Bu süreçte bu fuarın yapılması gerçekten zor ve meşakkatli bir iştir. Bizler bu kötü gidişata bir dur demek için bu fuarı yapmak zorunda olduğumuzu belirttik. İnşallah bu kötü gidişata bir dur demiş oluruz. Kötü bir süreçten geçiyoruz, hakkımızda hayırlısı olsun diyelim.” ifade etti.

“İRAN SADECE VAN İÇİN DEĞİL, TÜRKİYE İÇİN DE OLMAZSA OLMAZ PAZARLARDANDIR”

İran’ın sadece Van ekonomisine değil, ülke ekonomisine de büyük katkı sağladığının altını çizen Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise “İran bizim en önemli partnerimiz, ısrarla bunu biz dile getiriyoruz. Zaman zaman Van’da da aykırı bir takım söylemler, ‘İran bizim için tehlikedir’ gibi yaklaşımlar da var. İran olmazsa olmazımızdır. İran sadece Van için değil, Türkiye içinde olmazsa olmaz pazarlardan biridir. Ortadoğu’da kaybettiğimiz pazarları ikame edebileceğimiz en önemli pazar, İran’dır. Son iki yıldır Ticaret Odasının düzenlemiş olduğu alışveriş festivallerinde bu performansı görebiliyoruz. Deprem sonrası tahrip olan kentsel ekonomi nasıl diri ve canlı tuttuklarını hepimiz birebir yaşıyoruz. Dolayısıyla herkesin gözlemlerini bu pazarı daha fazla ileri düzeye taşımak için harcaması gerektiğini ifade etmek gerekiyor. Bugün İranlı dostlarımız yine buradalar, yarın yine olacaklar ve her zaman burada olmaları gerekiyor. İran komşumuzdur. İnsanların hele ki ülke ise komşularını değiştirme lüksleri yoktur. Dolayısıyla bizler İranlıları hem baş tacı edeceğiz, hem de biz İran’a gideceğiz ve olanların beklentilerine karşılık olacak şekilde komşuluk ilişkililerimiz geliştireceğiz.” diye belirtti.

“VAN'IN GÜVENİLİR BİR İL OLDUĞUNU KANITLAMAK İSTİYORUZ”

Kültür Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ da Van Turizm ve Seyahat Fuarı'nı her yıl yapmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tam desteğini alarak bu fuarı düzenliyoruz. Bu yıl da Bakanlığımızın destekleri ile 22 ilin katılımı ile 4 günlük Turizm ve Seyahat Fuarını düzenliyoruz. Amacımız Van'ımızı Türkiye'nin her bölgesinde tanıtabilmektir. Van'ımızın güvenilir bir il olduğunu, güvelik açısından herhangi bir probleminin olmadığını Van'ın turizm noktasında çok büyük destarasyon merkezi olduğunu, doğasıyla, kültürüyle görülmesi gereken bir il olduğunu kanıtlamak istiyoruz. Turizm ve Seyahat Fuarları illerin tanıtımı açısından çok önemli çalışmalardır.” şeklinde konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ÖNEMLİ MİSYONLAR DÜŞÜYOR”

Fuarda açtıkları stantlardan bahseden Tuşba ilçesi Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe de kenti dışarıya tanıtacak olan Kültür Turizm Müdürlüklerinin ve yerel yönetimlerin olduğunu söyleyerek, “Tuşba, İpekyolu, Edremit, Gevaş tüm merkezi ilçelerimiz ve diğer tüm belediyelerimiz bu tür fuarlarda olması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesine bu konuda önemli misyonlar düşüyor. Hemen yanı başımızda İran var. İran Van için çok önemli bir potansiyeldir. Bizim bu anlamda İranlılar için çalışmalar yapmamız gerekiyor. İranlı kardeşlerimize bir Antalya, İzmir ve diğer illeri aratmayacak bir Van’ımız var. Biz kendilerini buraya davet ediyoruz.” dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)