Zaman Yazarından Oy Çağrısı

Cemaatin kime oy vereceği tartışması sürerken İhsan Dağı oy çağrısı yaptı

VAN 14.02.2014 11:49:14 0
Zaman Yazarından Oy Çağrısı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Zaman gazetesi yazarı İhsan Dağı bugünkü yazısında Seçimlerde ne olacak? sorusunu masaya yatırdı. Dağı'ya göre CHP Milli Görüş'ten koparak merkezileşen AK Parti gibi, yükseliyor.

Dağı'nın yazısından ilgili bölüm;

"Sonuçta yerel seçimlerde 40'ların alt basamaklarına doğru inen her rakam AKP'nin kaybını ağırlaştıracak, Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı projesini zora sokacak.

CHP, aday profiline ve söylemine baktığımızda oldukça pragmatik bir yere çekilmiş durumda. 'Sosyal muhalefetin siyasal adresi benim' mesajı veriyor. Dünün ideolojik ve sosyal bakımdan homojen CHP'sinden yolsuzluk gibi sorunlara odaklanan pragmatik bir partiye dönüşüm hızlanmış.

CHP AK PARTİ'NİN YAPTIĞINI YAPIYOR

Kılıçdaroğlu, CHP'yi merkeze çekmeye çalışıyor. 2000'li yılların başında 'Milli Görüş' hareketinin AKP çatısı altında yaptığının bir benzeri bu. Ankara veya İstanbul'u kazanmaları durumunda bu süreç devam eder, aksi halde CHP yeniden Kemalist ve sekülerist ideolojik bir azınlık partisi kimliğine geri döner.

CHP'NİN AK PARTİ'DEN OY ALMASI ŞART!

İstanbul veya Ankara'yı alıp AKP ile arasındaki oy makasını daraltan bir CHP ise merkezin solunu inşa edebilir. Dahası, bunu yaparak AKP'nin de merkeze doğru yeniden hareketini sağlayabilir. Bütün bunlar için CHP'nin AKP'ye oy vermiş kesimlerden oy alabilmesi şart. CHP'nin hedef kitlesi AKP içindeki 'merkez' seçmen ve yolsuzluklardan rahatsız muhafazakârlar. Bunlara ulaşabildiği oranda seçimlerde AKP'yi zorlayabilecek.

MHP bu seçimlerde oyunu artırabilecek bir konumda. Başbakan Erdoğan'ın MHP'yi susturmaya yönelik girişimlerinin deşifre olması bir yandan MHP tabanını motive ediyor öte yandan da mağduriyet duygusuyla sempati yaratıyor. Ayrıca AKP'den kopacak ama CHP'ye de gidemeyecek muhafazakâr oyların önemli bir kısmının adresi de MHP olacak. Dezavantajı ise Ankara ve İstanbul. Bu iki ilde yirmi yıllık iktidara karşı en güçlü adayı destekleme eğilimi Ankara'da MHP kökenli CHP adayı Mansur Yavaş'a, İstanbul'da da bildik CHP'li kimliğe tam oturmayan Mustafa Sarıgül'e MHP'den oy kaydırabilir.

BDP, Güneydoğu'da etkinliğini sürdürecek gibi. Bütün Türkiye'de oylarını artırması da muhtemel. Barış süreci, BDP'yi giderek daha 'merkez-normal' parti görünümüne sokuyor, özellikle Kürt seçmen üzerindeki temsil kabiliyetini artırıyor."