ZAFER TÜRÜT;

'Elektrik sorunu yok, kaçak sorunu var'

VAN 4.04.2014 11:04:46 0
ZAFER TÜRÜT;
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da yaşanan elektrik kesintileri Vanlıları çileden çıkartırken, Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Bölge Müdürü Zafer Türüt, gazetemize yaptığı açıklamada Van'da elektrik sorununun olmadığını söyledi.




Haber: Fazıl ERÜŞ

Özellikle kışın yoğun şekilde yaşanan elektrik kesintileri, son günlerde birçok mahallede yaşanmaya devam ediyor. Halk bu duruma tepki gösterirken, konuyla ilgili Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Bölge Müdürü Zafer Türüt gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Van´da elektrik sorununun olmadığını vurgulayan Türüt, Vanlıların da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi.

GEREKÇE: KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI
Van´da elektrik kesintisinin kış mevsimine göre sık olmadığını ifade eden Türüt, "28-29 Mart´ta bölgemizde ve ilimizde zaman zaman hızı 90 kilometreyi bulan fırtına meydana geldi. Bu fırtınadan dolayı havayi hat olan şebekelerimiz zarar gördü, direkler yıkıldı, iletkenler koptu. Şirket olarak ekip ve araç sayımızı artırarak arızalı bölgelere derhal müdahale ettik. 29 Mart akşamı itibariyle şehir merkezi ve tüm ilçe merkezlerinde elektrik sorunu kalmadı. Şirket genelinde enerji nakil hatlarının zarar görmesi nedeniyle köy ve mezralara iki gün enerji verilmemiştir. Bu durumu vatandaşlarımız ve yetkili mecralarla paylaştık. Lokal olarak şehir merkezinde iki adet trafo yandı. Yanan bu trafolar personellerimiz tarafından yenilenmiştir. Ancak yenilediğimiz bu trafolar tekrar yanmıştır. Bu nedenle trafo yanan bölgede iki gün elektrik sorunu olmuştur. Doğal olarak kaçak kullanımının fazla olduğu bölgelerde, mahallelerde trafo yetersizliği oluşmakta ve trafoda yanmalar meydana gelmektedir. Genelde baktığımızda elektrik kesintilerinin ve trafo yanmalarının en büyük nedeni kaçak elektrik kullanımı ve hava koşullarıdır."dedi.

VATANDAŞLARIMIZ DA DUYARLI OLMALIDIR
Türüt, "Kaçak elektrik kullanım seviyesi kışın yüzde 60 civarındadır. Yazın ise bu oran yüzde 30 civarına düşmektedir. Bu da gösteriyor ki bölgemiz elektriği ısınmada kaçak olarak kullanmaktadır. Kaçak elektrik ile mücadele etmek için personel istihdamı yapıyoruz. Bu personellerimiz ilk önce kaçak kullanan evleri tespit edecek ve tutanak tutacaktır. Daha sonra ise elektriklerini kesecektir.
Bölge halkı söylemlerimize ve ricalarımıza rağmen kaçak elektrik kullanımına devem ediyor. Ayrıca elektrik faturalarını bile ödemiyorlar. İlimizde elektrik fatura ödeme alışkanlığı yüzde 35´lerdedir. Bu durum bizi derinden üzmekle birlikte hizmet kalitesini de düşürmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın daha duyarlı ve bize yardımcı omlarını istiyoruz. Her bir vatandaş üzerine düşeni yaparsa biz de yaptığımız hizmetin mislisini yapmaya hazırız. Yakında çağrı merkezi kurulacak ve vatandaşlar ile daha sağlıklı iletişim sağlanacaktır."ifadelerini kullandı.