YYÜ'de 'Uluslararası Çevre' sempozyumu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) düzenlenen 'Uluslararası Çevre' Sempozyumu başladı.

VAN 4.06.2014 23:31:14 0
YYÜ
Tarih: 01.01.0001 00:00
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Salonu’nda gerçekleştirilen çevre sempozyomu, 200’ü aşkın akademisyenin katılımı ile başladı.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan’nın yanı sıra Fransa, Yunanistan, Kosova, Arnavutluk, Cezayir ve Mısır gibi ülkelerden katılımın sağlandığı sempozyum, üç gün sürecek.

Sempozyomun açış konuşması yapan YYÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Müdürü Sevda Ocak, yapılacak olan sempozyomun önemine değinerek, Van’ın genel anlamda bir çevre sorunu olduğunu ve çevre sorununu yaşatacak her şeyi konu alacaklarını dile getirdi.

Sevda Ocak’tan sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürü Faruk Özbek söz alarak, Çevre konusunun önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sempozyomda çevrenin sorumsuzca kirletildiğini belirten Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, insanların, her aşamada çevreye karşı çok hırçın davrandıklarını ileri sürdü.

“Çevre bilincimiz yetirli değil”

Büyük ülkelerin bile, çevreyi koruma anlamında üstüne düşeni yapamadığını belirten Rektör Battal, çevrenin de bu manada her geçen gün kullanılamaz hale geldiğini kaydederek, “Gerçekten Üniversitemizde çok önemli bir konu üzerine, bir bilimsel toplantı gerçekleştiriyoruz. Çevre konuları üzerinde tartışmalar gerçekleştirilecek. Çevre hepimiz için çok önemli olmasına rağmen, çevre bilincimiz yetirli değil. Algı yeterli olsaydı, birçok alanda doğal hayatı gerçekten yaşanmaz hale getirmezdik. Konu başlıklarına baktığımızda, değerli konuklarımız, güzel sonumlar yapacaklardır. Ancak, cevreye duyarlı insanlar, hepimiz, günü birlik çıkarlar karşısında cevremizi kirletiyor ve yok ediyoruz. Bugün gerek sulak alanlardan, soluduğumuz havaya kadar, cevreye karşı sorumsuz davranıyoruz. Sorun ortaya çıktıktan sonar, sorunu nasıl cöçerizi aramaya başlıyoruz. Sorunu oluşturmadan sorunu çözmek, bize daha pahalıya mal oluyor. İş konuşmaya gelince, hiç kimse mangalda kül bırakmıyor. Üniversite olarak araştırma yapacağız. Yetişmiş insan unsuru ile bunun önüne geçilecektir. Üniversite olarak birçok alanda olduğu gibi, duyarlılığımızı ortaya koymak suretiyle, araştırma ve uygulama merkezi kurduk. İyi çalışmalar yapıyoruz, toplantılar yapıyoruz. Bu toplantı da bunun örneğidir. İşin eğitim boyutunu da ortaya koymak gerekir. Sorun oluşturan çalışmaların ortaya konulması önemli. Eğitim açısından da başarılı olmak gerekir.” dedi.

Daha sonar söz alan Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise yaptığı konuşmada, böyle bir bilimsel organizasyonun, Dünya Çevre Gününe denk gelmesinin önemli olduğunu söyledi.

“Anahtar sözcük , ‘Çevreyi korumak ve kollamak’ olmalıdır”

Konuşmasında, hem dünyadaki hem Türkiye’deki bilimsel gelişmelerin çok iyi izlenmesi gerektiğini belirten Vali Doğan, “Üniversitenin önderliğinde, dünyanın değişik ülkelerinden akademisyenler, bize bu önemli konuyu anlatacaklar. Aslında anahtar sözcük, ‘Çevreyi korumak ve kollamak’ olmalıdır. İnsanlar refah arzusu içerisinde iseler, tabiaata müdahale edeceklerdir. İhmalkarlık şiddetli boyutlara varırsa, başka sorunlarla karşı karşıya kalırız. Çok büyük paralar harcanır, ama doğa eski haline kavuşmaz. Sosyal çevreye saygı göstermeliyiz.” ifadelerine yer verdi.

Sempozyum yapılan plaket töreni ile devam etti.