YYÜ'de nefes kesen deprem tatbikatı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Afet ve Acil Durum (AFAD) Van İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen deprem tatbikatı, senaryosuyla gerçeği aratmadı.

VAN 5.04.2014 14:03:21 0
YYÜ
Tarih: 01.01.0001 00:00
YYÜ ile AFAD Van İl Müdürlüğü tarafından Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri için ortak gerçekleştirilen deprem tatbikatı, senaryosuyla gerçeği aratmadı.

YYÜ, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda okuyan öğrencileri olabilecek afetlerde insanlara daha fazla yardımcı olabilmeleri ve hayat kurtarabilmeleri amacıyla AFAD İl Müdürlüğüyle ortak bir tatbikat gerçekleştirdi.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu önünde gerçekleştirilen tatbikat, senaryo gereği Van Gölü merkezli 6,4 büyüklüğünde yaşanan deprem, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda hasara yol açtığı ve içeride çok sayıda yaralı personel ile öğrenci olduğu bilgisi AFAD'a iletildi.

Olay yerine araçlarıyla gelen AFAD ekipleri, okul boşaltıldığı sırada içeriye girerek yaralı durumda olan personel ve öğrencilere ilk müdahaleyi yaptı. Ardından emniyet tedbirleri alarak yaralıları dışarı çıkaran ekipler, burada hazır bekleyen 112 Acil Servis ekiplerine teslim etti.

2 yaralı öğrenci, ambulanslarla hastaneye götürülürken, 4. katta mahsur kalan yaralı personel de güvenlik tedbirlerinin alınması sonrası sedye ile aşağıya halat yardımıyla indirildi.

Kurtarma tatbikatında senaryo, depremin etkisiyle kontrolünü kaybederek otomobille kaza yapan kardeşleri kurtarmakla devam etti. Olay yerine gelen AFAD ekipleri, araçta sıkışan kardeşleri gerekli tedbirleri aldıktan sonra sıkıştıkları yerden çıkardı ve hazır bekleyen ambulansla hastaneye sevk etti. Öğrenciler, tatbikatın başından itibaren görev alan AFAD ve 112 ekiplerini alkışlayarak ekiplere moral verdi.

Tatbikat sonrası konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, tatbikatın üniversitede ilk defa yapıldığını belirterek, özellikle geleceğin sağlık personeli olacak öğrencilerin tatbikatlarla daha avantajlı konuma geleceğini söyledi.

“Bizler bu tür tatbikatların önemini yaşadığımız depremde gördük”
Olabilecek afetlerde insanların ilk olarak sağlık personellerine ihtiyacı olduğunu kaydeden Battal, “Biz bunun ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız depremlerde gördük. İnşallah bir daha yaşamayız. Ama deprem sonrasında ilk yardımın, ilk kurtarmaların ne anlama geldiğini hepimiz çok iyi gördük. Ülkemizin de bu anlamda çok iyi bir noktaya geldiğini bizzat müşahede ettik. Bundan önceki afetlerde çok ciddi sorunlar yaşanır, çok uzun sürede kurtarma işlemleri gerçekleştirilir ve çok sayıda insan hayatını kaybederken, Van'daki deprem sonrasında çok kısa bir sürede ilk yardım ve kurtarma ekiplerinin çok etkin çalışmalarını gördük. İnşallah bizim yüksekokulumuzda da gençlerimiz bu vesile ile uygulamalı olarak bunları görmüş oldular.” şeklinde konuştu.

Rektör Battal: “Öğrencilerden daha çok heyecanlandım”
Tatbikat sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Battal, öğrencilerin senaryo gereği olan rollerini çok gerçekçi sergilemelerinden dolayı tatbikat sırasında çok heyecanlandığını belirtti. Tatbikatta öğrencilerin tatbikatta tüm ekipmanları başarıyla kullandıklarına da değinen Battal, şunları söyledi:

"Bu insanların, gördüğümüz gibi hangimizi kurtarabileceklerini, müdahale edeceklerini hiç birimiz kestiremiyoruz. Bu çocuklarımızın hedefi insan ve hedefi insan olan çocuklarımıza verdiğimiz bütün emeğin yerini bulduğunu gördüm. Oldukça gerçekçiydi ve hepsinden daha fazla heyecanlandım."

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, tatbikatın bitiminde, AFAD Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Atilla Uzun'a’ desteklerinden dolayı bir plaket verirken Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Kul da, öğrencileri ve personeli adına Rektör Battal’a bir teşekkür plaketi verdi.

Tatbikatta görev alan öğrenciler ise, bu tür tatbikatların kendilerini geliştirmeleri noktasında oldukça önemli olduğuna vurgu yaptılar. (Murat Dalgın - İLKHA)