YYÜ'de, 'Lisansüstü Eğitim Forumu' başladı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Türkiye'de bir forum çerçevesinde ilk defa gerçekleştirilen 'Lisansüstü Eğitim Forumu' yapılan açılış töreni i

VAN 29.11.2018 12:31:01 0
YYÜ
Tarih: 01.01.0001 00:00
   YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde yapılan açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal  Türkiye'de bu forumun ilk defa YYÜ'de yapıldığını belirterek, "Bu forumda lisansüstü eğitimin çıktıları , Milli eğitim ile ilişkilendirildiği zaman eksiğimiz gediğimiz, yapmamız gerekenler neler. Lisansüstü eğitim ile ilgili beklentilerimize cevap verebiliyor mu? İşte bu forum lisansüstü eğitimin bütün yönleri ile tartışıla bileceği güzel bir ortam. Bu bilimsel etkinlik hazırlanırken arkadaşlarımız çok titiz bir şekilde işi detaylandırdılar ve bunu özellikle 2023  eğitim programıyla da ilişkilendirerek Milli Eğitim Bakanlığının bizden beklentileri üzerinde yoğunlaştırdılar. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve sayın Bakanımız öncülüğünde külliyede bizim de katıldığımız 2023 eğitim vizyonunu açıklandı. Orda bir çok konu üzerinde durdu sayın bakanımız. Aynı zamanda lisansüstü eğitimi konusu üzerinde de önemle durdu.  Toplantıda şöyle denildi; Lisansüstü eğitim bundan sonraki aşamada çok önemli bir yer tutacak, yani öğretmenlik mesleğinde de artık Lisansüstü eğitim ön plana çıkacak. Lisansüstü eğitim olaylara biraz daha detaylı yaklaşımı temin edebilecek bilgi donanımıyla, akademik tartışmalarla, akademik bakış acısıyla, sahip olduğumuz bilgi birikimini tabana daha etkin bir şekilde yayabilmek, tabana bu anlamda daha verimli daha donanımlı bir şekilde hizmet edebilmeyi amaçlıyor. Dolayısıyla sayın Bakanımızın da vurgulamış olduğu gibi son dönemde ülkemizde artık lisans mezuniyetinin çok yeterli olmayacağı, Lisansüstü düzede eğitiminin artık kaçınılmaz olduğu ortaya çıkışmış oldu. Siz Lisansüstü eğitimi almış meslektaşlarımızın bilgileri fikirleri bizim için çok önemli, çünkü siz sahadasınız. Sizin görüşleriniz bizlere ışık tutacak düzeyde. Sizler beklentilerinizi burada sunun. Çünkü ne kadar fazla fikir buraya yansırsa o kadar doğru sonuca varmış olacağız.  Bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çelik'e , Enstitü Müdürümüz Doç. Dr. Fuat Tanhan'a, forumu ekonomik olarak destekleyen Bilimsel Araştırma Merkezi Koordinatörlüğümüze,  DAKA'ya, İl ve ilçe  Milli Eğitim Müdürlüklerimize ve ayrıca bütün öğretim elemanlarımıza, öğretmenlerimize, öğrencilerimize teşekkür ediyor, sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

     Rektör Battal'ın ardından  kürsüye çıkan Eğitim Bilimleri Enstitü Müdürü Doç. Dr. Fuat Tarhan ise; lisansüstü eğitim, yüksek lisans ve doktora programlarını kapsayan, eğitim sürecinin en üst aşamasını oluşturduğunu, kendisinden önceki eğitim kademeleriyle kıyaslandığında girdisinin oldukça sınırlı olduğunu, bu sınırlılığa karşın etkisinin oldukça belirgin olduğunu belirterek şunları söyledi "Günümüz dünyasında lisansüstü eğitim keyfiyet olmaktan çıkmış, yaşamsal bir zorunluluğa dönüşmüştür. Teknoloji bilgiye erişimi kolaylaştırmış olsa da, doğru ve yanlış bilginin de iç içe girmesine neden olmuştur.Mili Eğitim Bakanlığı da lisansüstü eğitimi öğretmenlik kariyeri basamağının önemli bir kriteri olarak 2023 vizyon politikasında öngörmüştür. Bu nedenle Lisansüstü eğitim artık fiili bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır. Forum çerçevesinde 33 bilim insanı, 6 oturumda 29 bildiri sunacak. Üniversitemize verdiği motive edici destek için sayın Valimize, her bilimsel etkinlikte bizleri cesaretlendirip desteğini esirgemeyen sayın Rektörümüz Prof. Dr. Peyami Battal'a teşekkürü bir borç bilirim. Son olarak desteğini esirgemeyen Doğu Anadolu Kalkına Ajansına, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine ve kısıtlı imkanlarla desteğini sunan İskele Öğretmenevi Müdürlülüğüne teşekkür ederim."

   Forum protokol konuşmaları ardından; Doç. Dr. Ahmet Yayla 'nın başkanlığını yaptığı ve Prof. Dr.  Hasan Çiçek, Doç. Dr. Fuat Tanhan, Doç.Dr. Suat Parin, Dr. Öğrt. Üyesi Sait Ebinç ile Dr. Öğrt. Üyesi  Kemal Kaya'nın panelist olduğu panelle devam etti. Panel soru cevap bölümü ile son bulurken, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü tarafından müzik dinletisi yapıldı.

    Forum'a ayrıca Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Demirel, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani,  Dekanlar, mezunlar ve çok sayıda lisansüstü eğitim öğrencisi katıldı.