YYÜ kendi enerjisini üretecek

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesinde kurulan ve DAKA tarafından desteklenen, Güneş Enerjisi Santrali'nin açılışı yapıldı.

VAN 30.04.2014 16:51:41 0
YYÜ kendi enerjisini üretecek
Tarih: 01.01.0001 00:00
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) yerleşkesinde kurulan, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen ve proje yürütücülüğünü Doçent Doktor Naci Genç’in yaptığı “YYÜ Kampüsü Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Uygulaması” isimli proje kapsamında oluşturulan 400k W-p güç değerindeki Güneş Enerjisi santralinin açılışı törenle yapıldı.

YYÜ Yerleşkesindeki Kedi Evi karşısında yer alan santralin açılışına Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, VATBO Başkanı Selman Toprak, Tuşba İlçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyigit, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Güneş Enerjisi Santrali’nin yürütücülüğünü yapan Doçent Doktor Naci Genç, açılış öncesi santral hakkında bilgiler verdi.

“Yenilebilir enerji çok önemli”
Daha sonra söz alan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, “Güneş enerjisi ajansımızın kuruluşundan beri önem verdiği ve üzerinde projeler geliştirdiği, bu kapsamda da çıktığımız mali destek programlarında burada bir farkındalık yaratmak ve bir kapasite oluşturmak için çıktığımız bir mali destek programında sonuçlarını görüyoruz. Bu hizmete aldığımız 3’ncü projedir. Daha önce Çatak Belediyesi’nin 150k W-P’lık tesisini hizmete alındığı, Adilcevaz Belediyesi’nin 500k W-P’lık tesisi hizmete girdi. Bu üçüncü proje, 400k W-p gücündedir. Bunlar devam edecek ve bütün bu mali destek programı sonuçlarını takip eden 3-4 ay içerisinde 1-2 gecikme dışında tamamlanmasını bekliyoruz. Yenilebilir enerji çok önemli ve önemli olduğu için biz bu noktadayız. Ama birde yenilebilir enerji miti yaratmayalım. Buda çok önemli husustur. Yenilebilir enerji benim yaklaşımım alternatif bir enerji değil. Çünkü alternatif enerji demek diğer enerji kaynaklarının hiçbir şekilde kullanılmadığı ve tamamen yenilebilir enerjiye dayalı bir enerji sistemidir. Bu şuan ki haliyle mümkün değil ve sadece fantastik bir düşünce. Alternatif enerji değil ama alternatif enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmede, daha etkin ve verimli kullanmada çok önemli araçlardan bir tanesi ve Van’ın bu konuda taşıdığı potansiyeli de biliyoruz. Bunu sonuna kadar kullanmada kararlıyız.” dedi.

“Tuşba için hayal olan projeyi gerçekleştirdik”
Van YYÜ Rektörü Profesör Doktor Peyami Battal, Van için hayal olan bir projeyi daha hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Bugünkü açılışımız Van için hayal edilen ve bu bölge için hayal edilen, güneşin kenti olan Tuşba şehrinin ve özellikle de Tuşba ilçesinde bulunan üniversite aracılığıyla öncü olarak yapılan güneşten yararlanıp temiz enerji üretimi açısından yapılan bu tesisin açılışında bir arada bulanmaktan mutluyuz. Bugün 400k W-P’lık bir tesisi açıyoruz. Ancak bu yeterli değil. Bu bir dikkat çekmeydi. Bu öncü bir adımdı. Yeni yerimizi hazırladık bu kez 1000k W-P’lık düzeyinde olacak. Bu hususta da yine destekleri bekliyoruz. Üniversitelerin birinci derecedeki fonksiyonu eğitim, öğretim, araştırma, ARGE yapma ve bu ARGE ile beraber sanayici iş adamlarına öncü olup lokomotif işler görerek bu öncülüğünü üretime yönlendirip bölgenin, ülkenin, dünyanın kalkınmasını gelişmesini sağlamaktır. Üniversitemizde bu kapsam çerçevesinde adım attığı ve bu yapmış olduğumuz tesis özellikle birinci derecede Van’da ki güneşin seyri, takibi ve gerçekten de ortaya konulduğu şekilde enerji verimine dönüştüre biliniyor mu enerjisini ki bu aldığımız bilgilere göre beklenenden %10 daha fazla üretim olduğu görülüyor. Üniversite olarak bunu hem halkımıza, hem kurumlara ve kuruluşlara da öncü olarak her türlü desteği vereceğimizi de ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

“Bu işin temelinde yeni bir ekonomi kurma sevdası var”
Van gibi ekonomik anlamda kalkınma sürecine henüz yeni başlamış bölgelerde bu ileri modellerin daha iyi rehber alınması gerektiğini söyleyen Vali Doğan, “Aslında meseleyi sadece enerji üretimi bağlamında düşünürsek hata yapacağımızı birçok arkadaş ifade ettiler. Bu işin temelinde yeni bir ekonomi kurma sevdası var. Bunun adına da yeşil ekonomi diyorlar. Yani doğaya en az zarar vererek insan hayatını hem kolaylaştıracak biçimde ve üretimde herhangi bir daralmaya sebebiyet vermeyecek biçimde ekonomiyi yeniden dizayn etme projesinin, enerji üretiminin alt dalında bir modeldir güneş enerjisi sistemi. Dolayısıyla Van gibi ekonomik anlamda kalkınma sürecine henüz yeni başlamış bölgelerde bu ileri modelleri kendimize daha iyi rehber almamız lazım, daha iyi incelemememiz lazım ve ondan çıkarmamız gereken dersleri neticesinde iyi çıkarmamız gerekiyor. Böyle olunca hem doğaya hiç zarar vermeden yada en az zarar vererek ekonomik faaliyetleri en üst seviyede yapma fırsatını bulacak bir projeksiyonu da geliştirme imkanımızın olduğunu da değerlendiriyorum. Madem bu bölgede ekonomi potansiyelinin en önemlisi güneş enerjisi bunun akademik uygulamasının yapılmış olması hem akademik takipçiler açısından hem de DAKA açısından son derece takdire şayan bir iştir. Eğer bir akademik kuruluş enerji üretmekle ilgili bir çaba gösteriyorsa bu çabanın arkasında kesinlikle birinci amaç teknoloji geliştirmektir. Hem devlet bunu böyle görmelidir, hem ekonomik aktörler bunu böyle görmelidir. Öyleyse dünyada olduğu gibi bir farklı fiyat politikası uygulanmalıdır” diye konuştu.

Daha sonra Güneş Enerjisi santralinin açılışı kurdelesini Van Valisi Aydın Nezih Doğan, YYÜ Rektörü Profesör Doktor Peyami Battal, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyigit ve proje yürütücücüsü Doçent Doktor Naci Genç kesti. (Hacı Yılmaz-İLKHA)