“YÜZLEŞME ZAMANI GELDİ“

'ETKİLER DEVAM EDİYOR'

VAN 6.05.2015 09:24:22 0
“YÜZLEŞME ZAMANI GELDİ“
Tarih: 01.01.0001 00:00

Wan Özgür Genç Sağlık Meclisi, Türk Tabipler Birliği (TTB) Tıp Ögrencileri Kolu (TÖK), SES Öğrenci Komisyonu Üyeleri öğrenciler, Zilan katliamının kuşaklar üzerinde yarattığı etkileri tespit etmek ve bunu raporlaştırmak için katliamın olduğu köylerde incelemelerde bulundu. Katliamın tanıkları ve tanık yakınları ile görüşen öğrenciler hazırladıkları raporu 9 Mayıs'ta düzenleyecekleri panel ile kamuoyuna duyuracak. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Wan Özgür Genç Sağlık Meclisi Üyesi Zehra Koştu, "Zilan katliamı ile yüzleşmenin zamanı geldi" dedi.



 Haber: Fazıl ERÜŞ

Wan Özgür Genç Sağlık Meclisi, TTB TÖK, SES Öğrenci Komisyonu Üyeleri öğrenciler, Zilan katliamının nedenlerini ve kuşaklar üzerinde yarattığı etkileri tespit etmek için katliamın olduğu 7 köyde incelemelerde bulundu. Burada katliamın tanıkları ve tanık yakınları ile görüşen öğrenciler yaptıkları çalışmanın sonucunda bir bildirge hazırlayacak.

PANEL DÜZENLENECEK
Öğrenciler, Zilan katliamı ile ilgili hazırlanan sonuç bildirgesini 9 Mayıs'ta Erciş'te düzenleyecekleri panelde kamuoyuna duyuracaklar. Zilan katliamının sonuç bildirgesinin açıklanacağı panele 78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Yazar Sedat Ulugana, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özgür Sevgi Göral ve Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban ile Dersim, Lice ve Roboski'deki katliamın mağdur yakınları da katılacak.

"YÜZLEŞME ZAMANI GELDİ"
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Wan Özgür Genç Sağlık Meclisi Üyesi ve YYÜ Tıp Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Zehra Koştu, Zilan katliamı ile yüzleşmenin zamanının geldiğini söyledi.
Yaklaşık 80 öğrenci ile birlikte katliamın yapıldığı köylere gittiklerini belirten Koştu, "Toplam 7 köye gittik ve ev ev dolaştık. 3 kuşak üzerinde bir araştırma yaptık. Katliamın insanlar üzerindeki etkilerini görmeye çalıştık. Katliam hala hatırlanıyor mu, hatırlanıyorsa nasıl hatırlanıyor? ona baktık. Özellikle toplumsal sağlık ve psikoloji açısından bunu araştırdık. Zilan katliamı ile ilgili daha önce böyle bir çalışma olmamış. Amacımız Zilan'ın sesini duyurmak" dedi.

"ETKİLER DEVAM EDİYOR"
Katliamın tanıkları ve tanık yakınları ile görüştüklerini ifade eden Koştu, şunları söyledi:
"Katliama tanık olan insanlarda etkiler devam ediyor. Anlatırken o anı yaşar gibi anlatıyorlar. 'Eskiden asker görsek korkardık, evimizden çıkamazdık'diyenler oldu. Bu yüzden girdiğimiz her evde öncelikle katliama tanık olan var mı, varsa bu katliam nasıl yaşandı, neler yaşandı, bunları onlardan dinledik. Katliam tanığı olmayan evlerde ise en az bir tane mağdur yakını vardı. Onlar da anne babalarından mutlaka dinlemişlerdi. Bu iki kuşak üzerinde katliamın izleri çok net görülebiliyordu. Çoğunun bize söylediği 'böyle bir zulüm hiçbir yerde görülmedi. Kadın, çocuk, yaşlı demeden herkesi öldürdüler' şeklindeki sözleri vardı ve bir daha böyle bir acının yaşanmaması için dua ettiklerini söylediler. Gençler ise katliamın olduğunu bildiklerini ama nasıl olduğunu, niçin yapıldığını bilmediklerini belirtiyorlardı."

"AĞAÇLANDIRMA YAPILACAK"
Düzenleyecekleri panel hakkında da bilgi veren Koştu, "Yaptığımız çalışmanın sonucunda bir sonuç bildirgesi hazırlayacağız. Bu sonuç bildirgesini de Erciş'te 9 Mayı'taki 'Zilan Katliamı Paneli'nde açıklayacağız. 10 Mayıs'ta da tüm bu ekoloji ve insan katliamına karşı, katliam anısına yapılan Zilan Cansuyu açılışını yapıp ordan da tüm köylülerle beraber ağaçlandırma yapmaya gideceğiz. Umudumuz Zilan'da ölen insanlığın Geliye Zilan'ın kuvvetli sesiyle tekrardan yaşamına kavuşması ve olanlarla yüzleşmesidir"şeklinde konuştu.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş