Yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı

Van’daki otelci esnafı, İran’dan gerçekleşen turist akışı ile rezervasyonların sürekli yapıldığını, özel tatillerde ise doluluk oranının sıklıkla yüzde 100’ü bulduğunu söyledi. Van’da turizmde yaşanan boşluğu, son yıllar

VAN 29.08.2017 10:22:30 0
Yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Kurban bayramı atili dolayısıyla da çok sayıda İran vatandaşı Van’a gelmeye başladı. Turizmciler, bu bayramda yaklaşık 25 bin gibi bir İranlı ziyaretçi beklediklerini belirtmişti.

 

“İYİ BİR SEZON GEÇİRDİK”
İran’dan gelen turistlere en çok sevinen kesimlerden biri de otelciler.
Gazetemize konuşan Urartu Otel Müdürü Murat Türkoğlu, “Sezona girdiğimizden beri İranlılar sayesinde iyi bir sezon geçiriyoruz. Takip ettiğimiz kadarıyla Van genelinde bütün otellerde doluluk oranı yüksek, önümüzde bayram var ve bayram sürecinde de doluyuz” dedi
Yer olmadığında başka yerlere yönlendirdiklerini belirten Türkoğlu, “Şuan görünen, Ekim ayının sonuna kadar bu yoğunluğun devam edeceği, kısa vadede rezervasyonla ilgili alabileceğimiz bir tedbir yok, biz de bazı otellerle paralel çalışıyoruz. Yani fazla rezervasyon oldu mu, onlara yönlendiriyoruz. Sektör kendi içerisinde birbirini dengelemeye çalışıyor. Bazı yeni açılan işletmeler var, bunlar bilinmiyor, İranlılar bunları tanımıyorlar, işte bize talep yoğun oldu mu biz de o tür firmalara yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda kimde yer varsa oraya kaydırmaya çalışıyoruz. Van’da resmi konaklamalar dışında gayri resmi konaklama tesisleri de var, bu iyi midir, kötü müdür tartışılır. Böyle yoğun zamanlarda bu tür işletmeler de devreye giriyor, dolayısıyla İranlıların ciddi bir kesiminin zaten Van’la bağlantıları var. Bunlar geldikleri zaman burada bulunan akrabalarında, dostlarında kalabiliyor. Dolayısıyla biz bu güne kadar yaşanan yoğunluklardan dolayı 'sokakta kaldı, yatacak yer bulamadı' diye bir şey duymadık, yani bir şekilde insanlar kalacak yer buluyorlar. Mesela dün biz doluyduk, bir arkadaşım İranlı bulmuştu, yer bulamamış beni aradı, biz de otelleri falan aradık en sonunda bir yer bulduk ve yatırdık. Yani herkes bir şekilde dengeyi oluşturuyor, yardımcı olmaya çalışıyor. Halk bu konaklama konusunda gerçekten çok büyük destek veriyor.”

 

YIL GENELİNE YAYILMADAN…
Belli günlerde yoğun yaşanan ziyaretlerden dolayı Van’da turistler için doğan yatak ihtiyacına değinen Türkoğlu, şunları söyledi: 
“Oteller dolu olduğu zaman insanlar farklı alternatifler geliştirebiliyor, bizim sektörümüz çok farklı bir sektör, belli kurallar koyamıyoruz, bu anlamda yaşadığımız sıkıntılar da var. Van’da yatak azlığımız var, belli dönemlerde yani bayram gibi, nevruz gibi dönemlerde bu yetmiyor, gelen insanlar daha çok. Durum böyle olunca deniliyor ki bunun iki katı olsa dolacaktı bu doğru, böyle durumlarda dolacaktı ama yıl 365 gün, yani sadece nevruzda, sekiz gün bayramda ve diğer tatilleri de hesap ettiğimizde toplam 30 gün için yeni yatak arzlığı yaratamazsınız ya da yeni otel açamazsınız. Bunu yıl geneline yaydığımız zaman zaten özel sektör kendi kendine 'burada bir potansiyel var, biz buraya yatırım yapalım' demeye başlıyor. Ki geçmişte de böyle oldu, deprem öncesi yatak kapasitesine baktığımız zaman ve deprem sonrası yatak kapasitesine baktığımız zaman çok ciddi bir artış olmuş, nedeni İranlıların çok ciddi bir talebi vardı ve bu yetmiyordu. Dolayısıyla herkes kendince yeni alternatifler aramaya başladı, parası olan yeni yatırım yapmaya başladı. Şimdi bizim son iki senedir yaşadığımız sorun, Van’da belli günlerde otellerin dolu olması. Biz bunu yıl geneline veya sezon geneline yaymaya başlarsak, insanlar diyeceki ki; ben para kazanacağım ve yatırım yapacaklar. Bizim sektör dışında insanlarla anlaşamadığımız en bariz nokta yer bulamama, bu sadece yılda 20 gün için geçerli, geri kalan 340 gün boyunca Van’daki oteller dolu değil, sorun bundan kaynaklanıyor. İranlılar dışında yerli gruplarımız da tek tük geliyor. Biz bu sene gerçekten bu kadarını beklemiyorduk. Çok fazla olmamakla birlikte, batılı dışında iç turizm ve Ermenistan gruplarımız var. Bu şunu gösteriyor, eğer Van’da bir olay yaşanmazsa, bir sıkıntı olmazsa önümüzdeki sezon Van için daha iyi olacak gibi görünüyor. Ben hep şunu söylüyorum, Van’da iki şeyi canlandırmamız lazım, kış turizmini ve İranlılara bağlı çalışıyorsak Kapıköy Sınır Kapısı’nın 24 saat açık esasına dönmesi lazım. İran tarafının da bunu 24 saate çevirmesi lazım ki İranlılar bize kolay ulaşabilsinler. Mesela kış döneminde İranlılar Esendere’den girip de Van’a gelemezler. Dolayısıyla ne olacak, belli dönemlerde burası duracak, hâlbuki Kapıköy faaliyete geçse Kapıköy’de hiç trafiğe kapanan bir yol değil, bundan dolayı Kapıköy Van’ı kış döneminde de taşıyabilir.” 
 

BAYRAM VE KONSER 
Van Grand Hotel Müdürü Erkan Sağınç da, İran’dan gelen iki sanatçının da etkisi ile Kurban bayramını yoğun geçireceklerini belirterek, şunları söyledi: 
“Ayın 28’inden itibaren, Kurban Bayramı için rezervasyonlarımız başladı. 3 günlük bayram tatili var ve doluluk oranımız yüzde 100’e ulaştı. Biz bayram tatilini 3 gün düşünüyorduk, lakin İran’ın en iyi iki sanatçısının konserleri var, bundan dolayı bu yoğunluk ayın 10’una kadar sürecek. Konserlerin biri ayın 31’inde, diğeri ise Eylül’ün 6’sın da. Bu tarihlerde doluluk oranı yüzde 100 mü olur yoksa daha mı düşük olur bilemeyiz ama yüzde 80’in altına düşmesini beklemiyoruz. Bu da Kurban bayramı ve bizim için iyi bir rakam. 20 gün öncesinden rezervasyonlar başladı. Böyle ünlü sanatçıların konser vermesi de ayrı bir katkı oldu. 3 günlük tatil sürecini 10 güne çıkardı, 3 günlük doluluk oranımız 10 güne çıkmış oldu. Bu tip organizasyonların her zaman Van’a katkısı olacaktır ve bunu elimizden geldiğince desteklememiz gerekiyor. Bayram yoğunluğunun yanı sıra konser yoğunluğunun da olması sezona ayrı bir hava katmış oldu, bu da bizi mutlu etti.”

 

YENİ OTELLER ŞART
Yaşanan turist akışı karşısında kentte yatacak yer ihtiyacının karşılanması gerektiğini söyleyen Sağnıç, şöyle dedi:
“Biz misafirperver bir toplumuz, gelen misafirleri dışarıda bırakmamamız lazım ama bu çözüm değil. Neticede gelen turisttir, turist ülkenin ve şehrin ekonomisine katkı sunmak için vardır. Öncelikle şunu belirteyim; yoğun olan dönemlerde kapasitemiz yeterli değil, biz bunu defalarca söyledik, kapasitemizin yeterli olmaması illegal konaklamaların olması gerekiyor anlamına gelmemeli. Çünkü neticede gelen insanların memnuniyeti önemlidir, onlara kaliteli bir hizmet vermek ve memnun göndermek öncelikli vazifemiz. Ama ne yazık ki geçen bayramda da karşılaştık, bunun için de dört-beş defa toplantı aldık. İzinsiz, ruhsatsız ve eğitimsiz, haksız rekabet oluşturan bir sürü apart-otel son dönemlerde türemeye başladı ve bunun önüne geçemiyoruz. Ciddi bir pazar payı var, mevcut potansiyeli karşılamak için özel sektör bunu görüyor, her gün yeni oteller ve yasal apartlar inşa ediliyor. Bu pazar arttıkça özel sektör kendini mutlaka, mutlaka yeniliyor, buna cevap olabilme adı altında tabii ki yeni otellerimiz olacak. Bunların hepsini legal kontrol altında düzenli bir şekilde gerçekleştirmek lazım, çünkü gelen insanların rahat etmeleri ile alakalı ve belli kriterlere uygun olması gerekiyor. Daha önce de mülkü amirlerle yaptığımız birçok toplantılarda dile getirmiştik, yeni otellerle bu sorun ortadan kalkmış olacak.”

 

“YENİ AÇILDIK”
 Bu arada sektörün düzene girmesiyle yeni açılan oteller de var. Bunlardan biri de Hotel Dosco.
Otel ve çalışmaları hakkında bilgi veren Hotel Dosco Müdürü Lokman Polat, “Biz yeni açılan bir işletmeyiz. Geçen sene açıldık ve yeni olmamıza rağmen bu sektörde iyi bir konumda olduğumuza inanıyorum. Bunu gelen tepkilerden anlıyoruz, İranlıların yoğun olarak gelmeye başladığı bu günlerde, doluluk oranımız ayın 12’sine kadar yüzde 100’ü buldu. Buna ek olarak bayram sonrası yapılacak konserin etkisi de inkâr edilemez” dedi.

 

“FAZLA YATAKLAR AÇILSIN”
 Otellerde bulunan tüm yatakların normal fiyat üzerinden turiste açılması gerektiğini de belirten Polat, şunları söyledi:
“Van’daki oteller ve diğer konaklama yerleri bu gibi özel günlerde oluşan yoğunluğa cevap olamamakta. Son dönemlerde açılan günlük rezidans ve apartlar da yetersiz kalmakta. Bu anlamda açılan ve sayıları her gün artan bu tür işletmeler de az, yani yetersiz ve bunların çoğunluğu da ruhsatsız, haksız kazanç elde etmekteler. Buna karşılık tedbirlerin ve denetimlerin de olması şart. Konaklamaların bu kadarı da az da olsa buna bir çare olmakta ama gerçek anlamda çözüm olmamakta. Buradan halkımıza da çağrım olacak, Van halkı misafirperverdir, gelen konuklarımıza kapılarını açmalarını, onlara karşı hoşgörülü olmalarını diliyorum. Otel sahiplerine de çağrım var; toplantılarda da devamlı söylüyorum. Bu gibi durumlarda bazı işletmeler mevcut ücretlerinden daha çok istiyorlar, bu Van turizmine darbedir. Fazla yatakları varsa açsınlar ama gerçek fiyat üzerinden versinler. Fiyatlarını yükseltmesinler, bu tür davranışlar yanlıştır. Bu tür durumlar daha önce de yaşandı şimdi de yaşanıyor, bunu fark eden turist ne yapıyor daha sonra bizi tercih etmiyor ya batı illerine gidiyor ya da farklı ülkelere gidiyor. Gelmedikleri zaman üzülüyoruz, geldikleri zaman da maalesef değerini bilmiyoruz. Van’ın ekonomisini canlandıran, canlı tutan İranlıdır. Bunlara bakmazksak, sahip çıkmazsak gerçekten bizim için büyük bir kayıp olur, onlara en iyi şekilde bakıp, en iyi şekilde ağırlamamız lazım. Şimdi önümüzde yoğun bir dönem var, bu dönemde şayet dışarıda kalan İranlı konuklarımız olursa Van halkından isteğimiz onları misafir etmeleridir. Otelimizde 0-6 yaş grubu ücretsiz, 06-12 yaş aralığı 35 TL, yetişkinler de ise kişi başı konaklama ücreti 70 TL’dir. Yaz tarifesini uyguluyoruz, kış tarifesi farklıdır.”

 

 Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: