Yükselen döviz, metal işi yapan esnafı etkiledi

Van’ın İpekyolu ilçesinde, metal kullanarak çeşitli malzeme üretimi gerçekleştiren esnaflar, yükselen döviz kuru ve müşteri sıkıntısı nedeniyle sıkıntılı bir süreçç yaşadıklarını söyledi.

VAN 17.11.2021 10:28:12 0
Yükselen döviz, metal işi yapan esnafı etkiledi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dolar son yaşanan hızlı yükselişle 10 TL’yi geçerken, yükselen döviz kurunun en fazla sac ve demir fiyatlarında artışa neden olduğu belirtiliyor.
Van’da metal işi yapan esnaflar, yükselen maliyetler karşısında sıkıntı yaşadıklarını ve alım-satım yapamadıklarını söylüyor.

METALCİLERDE DURGUNLUK

İpekyolu ilçesinde Bit Pazarı olarak adlandırılan alanda metal işi yapan esnafların 20 dolayında işyerleri bulunuyor. 
Burada sac ve demir kullanılarak soba, semaver, mangal, soba borusu, sürahi, çeşitli piknik malzemeleri ve farklı türden ev ve işyerleri için gerekli olan malzemelerin üretimi gerçekleştiriliyor.
Bu aralar metalci pazarında en fazla dikkati çeken ise, yaşanan üretim ve müşteri durgunluğu.

“SATIN ALAMIYORUZ” 

Esnaflardan Mustafa Atıcı, son zamanlarda sac ve demire yüksek oranda zam geldiği için satın almakta güçlük çektiklerini söyledi.
Bu nedenle üretimin de azaldığını belirten Atıcı, “Bu döviz meselesinde fiyatı en çok artan metal malzemedir. Bunu işleyenler de sobacılar ve tenekecilerdir genelde. O nedenle çalışmıyoruz, ben iki gündür bir şey üretmemiş durumdayım, tezgahım orada öylece duruyor” dedi.

“SATIŞIMIZ ÇOK DURGUN”

İki yönlü bir sıkıntı yaşadıklarını anlatan Atıcı, “Şimdi hem sac ve demir fiyatları arttı, satın alıp işleyemiyoruz hem de şimdiye kadar işlediğimiz ürünlere müşteri bulamıyoruz. Bu sene çok ciddi bir müşteri sıkıntısı yaşıyoruz. Gelen de öyle sıkı pazarlık yapıyor ki fiyatı bütçesine göre yüksek bulunca gidiyor. Dikkat edin, çok az işyerinde üretim sesi duyarsınız” diye konuştu.

ESKİ VE YENİ FİYATLAR

Metalci Pazarı esnaflarından Hüseyin Acar da, daha önceki fiyatlarla yeni fiyatları karşılaştırarak yaşanan sıkıntıyı dile getirdi.
Artan maliyetlerin ellerini kollarını bağladığını belirten Acar, şunları söyledi:
“Bu pazarda kime sorarsanız maliyetlerden ve müşteri azlığından yakınacak, ki öyledir. Benim durumum da farklı değil. Biz Temmuz’da sacın kilosunu 5 liradan alıyorduk, şu an 15 lira. Geçen yıl bir soba borusu 7 lira iken şu an 20 lira. Soba bana 130 TL’ye mal oluyor, ben 140 TL’ye satıyorum. Gelen müşteri de bu fiyatları yüksek bulunca geri gidiyor. Bazı günler siftah yapamıyorum. Ama bu dükkanın ayakta kalması için benim günde en az 2 bin TL satış yapmam lazım, bu da şu an mümkün gibi görünmüyor.”
Özel Haber: Adil HARMANCI