YSK’dan Flaş Van TSO Seçimi Kararı

Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde uzun süre gündemi meşgul eden Nace kodları ve firmalarının gruplarda yer değişimi ile ilgili yapılan itirazlar sonucu, Yüksek Seçim Kurulu kararını açıkladı.

VAN 5.04.2018 23:06:00 0
YSK’dan Flaş Van TSO Seçimi Kararı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Uzun süre gündemde kalan ve nace kodlarının değişimi iddiası ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu son kararını verdi.


Yüksek Seçim Kurulunun verdiği karar ile ilgili açıklamalarda bulunun Ekonomide Değişim Hareketi’nin Başkan adayı Necdet Takva, "Yalan beyanlar ve Koparılan tüm yaygaralar boşa çıktı. Bütün bu yapılanların Van Ticaret ve Sanayi Odası gibi bir kurumun ciddiyetini zedelemeye yönelik bu kara propagandanın neticesi olan 76 firmanın bile oylara sirayet etmesi münasebetiyle biz Ekonomi Değişim Hareketi olarak mevcut Yönetim Kurulu olarak eğer 76 oy farkıyla seçimi kazanacaksak biz bu işten çekileceğimizi alenen beyan ettik" dedi.



"İhbara Varan Yaklaşımlar ile Karşılaştık"

İhbara Varan yaklaşımlar ile karşı karşıya kalındığını dile getiren EDH Başkan Adayı Necdet Takva, "Bu akşam Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın tarihi bir anına daha tanıklık ediyoruz. Bu güne kadar Ticaret ve Sanayi Odası Seçimlerinde arkadaşlarımızın da incelediği kadarıyla, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na kadar sirayet eden bir seçim süreci yaşamız değil. İlk kez zorunlu olarak ve bizim hiç istemediğimiz boyutta uğradığımız haksızlıklara karşı ve hakkımızda yürütülen kara propagandaya karşı Yüksek Seçim Kuruluna, Hukukun en üst merciine başvuru yapmak zorunda kaldık. Tabi bu bizim tercihimiz değildi. Malumunuz 2017 Ekim- Kasım aylarında yapılması gereken Oda organ seçimleri öncesinde bize karşı rakip grubun kamuoyunda yaratmış olduğu bir kara propaganda süreci vardı. Özellikle mevcut Yönetim Kurulunun bütün seçim sürecini kendi lehlerine çevirdikleri ve bu şekilde teknik olarak çalıştıkları, birçok üyeyi kendi yerlerinden alıp farklı gruplarda biçimlendirdiği hatta öyle bir boyuta getirdiler ki neredeyse Odada oy kullanacak seçmen bırakmadılar diye iftira düzeyinde yaklaşımlar sergilediler. Tabi bunlar kamuoyuna da yansıdı, seçmen sayısının neredeyse %30’na denk gelen üyenin vergi kaydını silmek suretiyle onların haklarının gasp edildiğini ve seçime girmelerinin engellendiği yönünde de iftiralar oldu. İnanılmaz bir süreç yaşadık, tabi bunların tarafı değildik. Hiçbirimiz, hiçbir arkadaşımız ne oda bürokrasisi ne de mevcut Yönetim Kurulu birlikte seçime girme kararı aldığı günden bu yana demokratik tahammüller çerçevesinde ve herkesin seçme, seçilme hakkına saygı gösterme sureti ile Van Ticaret ve Sanayi Odası’ın da Bölgenin en büyük odası olması hasebiyle 12 olan meslek Komite sayısını 19’a çıkararak aslından takdir ve teşekkür toplaması gerektiği yerde ne yazık ki karşı gurubun bu yönlü reaksiyonunla karşılaştık. Bu reaksiyon aynı zamanda Türkiye’nin bütün ilgili ve ilgisiz kurumları nezdinde ihbara varan yaklaşımlar ile değerlendirmeye tabi tutuldu" dedi.  



"Firmalar Kendi Gruplarında Kalacaklar"

Takva, şu an geldiğimiz noktada bu çerçevede bu iddiaların ve kara propagandanın ber tarafına ilişkin yani seçim ertelendikten sonra yapılan uygulamalara ilişkin yönetim kurulumuz yerinde bir karar alarak Müfettiş talep etti. Gelen müfettişlerde 15 günlük süre içerisinde biri Başmüfettiş olmakla birlikte 42 sayfalık bir rapor hazırladılar. Bu rapor içerisinde bu iddiaların tamamının neredeyse yalan, yanlış ve mesnetsiz olduğu yönünde bir karar çıktı. Sadece tespitlerinde 3 kolu dile getirildi, bunlardan bir tanesi de 76 firmanın oda nace kodları ile maliye nace kodlarıyla uyumlu olmadığı yönündeydi. Bu 76 firmanın da davet edilerek uyumlu hale getirilmesi ve uyumlu hale getirilmesinden sonra da 2018 Nisan ayında yapılacak seçiminde derc edilmesi yönünde talep vardı. 4 tane Firmanın vergi kaydının kapalı olduğuna ilişkin bir belirleme vardı. Bunlardan bir tanesi de zaten yine vergi kaydı açıktı, 3 tanesinin de vergi kaydının kapalı olmasından dolayı seçme hakkını kaybetti. Diğer konuların tamamı ki zaten biz bunu kamuoyu ile paylaştık. Geldiğimiz noktada 76 firmanın 26 tanesi kendi nace kodlarıyla teknik boyutuyla maliye ile uyumlu hale getirdiler. Bu firmalar bunu uyumlu hale getirdikten sonra bulundukları gruplarda kalmaya hak kazandılar. Müfettişlerin uygulamak istediği 3 temel madde üzerinde yaptırımları uyguladık. Bu daha sonra ilçe seçim kuruluna bildirdik. Tabi karşı grup yine aynı bu savsata düzeyinde, delilsiz, mesnetsiz iddiaları ilçe seçim kuruluna da taşıdılar. İlçe Seçim Kurulu da karşı gurubun bütün itirazlarını red etti. Bu şekilde 26 firmanın uyumlu hale geldikten sonra kendi gruplarında bulunmalarını ön gördü. Diğer 46 firmanın ise ilgili gruplara dağılmasını öngörerek karar aldı" dedi.



"Kimse Masa Başında Seçim Kazanacağını Zannetmesin"

Takva, "Fakat bu arkadaşlarımız nedense seçimi sanki masa başında kazanma gibi bir anlayışla il seçim kuruluna itiraz ettiler. İl seçim Kurulu da ne yazık ki böylesi bir öngörü içerisinde bu arkadaşların ilçe seçim kurulu tarafından red edilen 26 firmaya ilişkin itirazlarını yerinde buldu. Bizde bunu Tabi bu gruplarda bulunması ve uzun süredir seçim sürecine hazırlanan arkadaşlarımızın itirazları doğrultusunda kanunsuzluk, hukuksuzluk gerekçesi ile Anayasa’nın ilgili maddesi çerçevesinde Yüksek Seçim Kuruluna taşıdık. Bu arkadaşlarımızın Yüksek Seçim Kuruluna yaptıkları itiraz bugün akşam itibari ile tam kanunsuzluk ile Red edilerek 26 firmanın maliye kodu çerçevesinde bulunmaları gereken meslek gruplarında kalmaları yönünde karar verildi" şeklinde konuştu.



 

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından alınan karar ise şöyle: "Bülent Harman, Turan Avcı, Mehmet Selim Avcı, Memet Yasin Ertürk, Mert Altaylı, Veysel Parin ve Görsel Gömen’in 30.03.2018 tarihli aynı içerikli dilekçeleri Yüksek Seçim Kurulu’nun 05.04.2018 tarihli 2018 /184 sayılı kararı gereğince ilgi A ve B kayıtlı aynı içerikli dilekçeler ile 7 Nisan 2018 Cumartesi günü yapılacak olan Van Ticaret ve Sanayi Odası Organ seçimlerine ilişkin olarak verilen Van İl seçim kurulunun 29.03.2018 tarihli 2018/1 sayılı kararının tam Kanunsuzluk nedeniyle kaldırılarak İpekyolu 2. İlçe seçim Kurulunun 24.03.2018 tarihli 2018/50 sayılı kararının aynen uygulanmasına karar verilmesi üzerine İlgi c de kayıtlı kurulumuzun kararı ile Van İl seçim kurulunun 29.03.2018 tarihli 2018/1 kararının sonuç bölümü 3. Maddesinin tam kanunsuzluk nedeni ile kaldırılmasına karar verilmiştir. Söz konusu gerekçeli karar bilhare gönderilecektir. Bilgi edinilmesi ve kararın yerine getirilmesi ile yazının ilgililere tebliği rica olunur"