Yorgancılar satışlardan memnun

Van’da yorgan, yastık ve minder dikimi yapan esnaflar, düğün sezonu ile birlikte işlerinin de yoğunlaştığını ve satışların iyi olduğunu söyledi.

VAN 26.07.2017 09:57:16 0
Yorgancılar satışlardan memnun
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da, yün, elyaf, slikon ve süngerden yorgan, döşek, minder, yastık ve nevresim takımı yapan ve müşterinin yıpranan bu gibi malzemeleri alıp belli bir ücret karşılığı tamir eden yaklaşık 40 yorgancı esnafı bulunuyor.  

Bu esnaflar aynı zamanda, isteyenlere yün ve diğer ham maddeleri de satıyor. 

 

YÜN DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR
Japon Pasajı’nda yorgan ve yastık dikimi yapan Reşat Ülgen, yaklaşık 10 yıldır yorgancılık yaptığını belirterek, “Burada yorgan ve yastık dikimi ve yün satışı yapıyoruz. Sunduğumuz diğer bir hizmetimiz de, müşterilerimizin getirdiği yorganları ve yastıkları açıyoruz, içlerindeki yünü temizleyip tekrar dikişini yaptıktan sonra teslim ediyoruz. Her isteğe göre istenilen ölçülerde tek kişilik ve çift kişilik yünden yorgan yapıyoruz. Yine müşterilerimizin isteğine bağlı olarak, yün, elyaf ve slikondan yastık yapıyoruz, en çok tercih edilen daha sağlıklı olduğu için yünden yapılan yastıklardır” dedi.

 

DÜĞÜN SEZONUNUN ETKİSİ
İşlerinin daha çok yaz aylarında ve özellikle de düğünlerin yapıldığı dönemlerde açıldığını belirten Ülgen, “İşlerimiz yaz aylarında, düğün sezonunun açılmasıyla başlar, kışa yakın zamanlara kadar devam eder. Kışın işlerimiz durur ama yazın yapılan satışlardan memnunuz. Düğünlerin başlamasıyla beraber bizde bir hareketlilik olur, işlerimiz iyi, verim alabiliyoruz. Evlenecek çiftlerin çeyizleri için yorgan, döşek ve yastık dikiyoruz. Bu işlerle beraber yün satışı da yaptığımız için tek elden, piyasaya göre daha uygun siparişleri alıp teslim ediyoruz. Durum böyle olunca bize gelenler, bizi yakın çevresine de tavsiye ediyor. Böylece piyasada bilinen bir yer olduk ve satışlarımız iyi gidiyor” diye konuştu.

 

ÜRETİM VE FİYATLAR
Ülgen, yaptıkları üretim ve ürün fiyatlarına ilişkin de şu bilgileri verdi:
“Diktiğimiz ürünler döşek, minder, yastık, nevresim takımı ve yorgan. Yastık ve yorgan yapımında kullanacağımız kumaşı Van’daki toptancılardan temin ediyoruz. Elyaf, silikon ve yün teminini de dışarıdan yapıyoruz. Yastıklarda isteğe bağlı olarak yün kullanıyoruz. Bazı müşterilerimiz yastıkta 1 kilo yün isterken, bazıları da 2 kilo yün istiyor. Müşteri nasıl istiyorsa biz de öyle yapıyoruz.  
Kullanılan malzemeye göre yastık fiyatlarımız 10 TL’ den başlıyor, 30 TL’ ye kadar. Tek kişilik yorganlar kullanılan malzemeye göre, 60 TL’den 120 TL’ye kadar var. Çift kişilik yorganlar kullanılacak malzemeye göre, 90 TL’ den, 140 TL’ ye kadar satılıyor. İşlerimiz iyi, köyde yaşayan vatandaşlarımız da tercih ediyor. Şehirde yaşayan vatandaşlarımız da, ama yüne ilgiyi daha çok kırsal kesimden geliyor, onlar daha çok alıyorlar.”

 

“ŞARK KÖŞESİ...”
 Van’da hastane 2. caddesinde minder, yastık ve perde üzeri ev testili işi yapan Muhammed Yeşilbaş da: “Müşterilerimiz genelde doğu bölgesine has olduğu için Şark Köşesi siparişi veriyorlar” dedi.
Yeşilbaş sözlerine şöyle devam etti; “Ev tekstili üzeri iş yapıyoruz, şark köşesi, perde, minder ve yastık dikimi yapıyoruz. Ham mademiz polyester ve kadifedir, yaptığımız bu iş herkese, her kesime hitap eden bir sanattır. Şehirde yaşayan vatandaşlarımız son zamanlarda bu tür ev tekstiline önem vermeye başladılar, eskiden ilgi vardı, ama daha çok koltuk tarzı ürünler kullandıkları için minder ve yastığa ilgi duymazlardı, ancak son yıllarda tercih etmeye başladılar. Köylerde yani kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın sürekli aldığı üründür. Zaten en çok alışveriş yapanlar da onlardır. Müşterilerimiz genelde doğu bölgesine has olduğu için Şark Köşesi siparişi veriyorlar. Bizim meslekte kullanacağımız ürünün kalitesine önem verirsek işlerimiz ona göre uzun vadeli olur ve çevremiz genişler, buna bağlı olarak da iş yaparız. Her işte olduğu gibi bu işe de kalitesiz malzeme kullanıldığı zaman müşteri kaybına ve piyasada iş yapmamayı sağlar. Biz işletme olarak her zaman müşteriyi ön planda tutuyoruz, iş yoğunluğumuz beklediğimizden daha çok. Yeni adresimizde olmamıza rağmen tahmin edemediğimiz bir iş temposu yaşıyoruz.”
 
 

“MALZEME TEMİNİNDE SIKINTI YAŞIYORUZ”
 Yeşilbaş, açıklamalarının devamında; “Bir odayı komple Şark Köşesi döşediğimiz zaman tabi odanın büyüklüğüne bağlıdır, 1000 ila 2000 TL arası fiyatlarımız değişiyor. Koltuk takımını taban aldığınızda minder fiyatları çok daha uyguna denk geliyor. Yaşadığımız tek sıkıntı malzeme teminidir. Memleketimizde üretim olmadığı için malzemelerimizin tümünü başka illerden temin ediyoruz. Süngerin hammaddesi yurt dışından geliyor. Bursa, Kayseri ve Şanlıurfa’dan da kumaş geliyor. Ürünlerimizin fiyatları yapılan takımın metrajına ve modeline göre değişiyor. Bir takım, yani bir minder, iki yastık 200 TL’den başlıyor, 500 TL’ ye kadar çıkıyor. Bir odayı komple Şark Köşesi döşediğimiz zaman tabi odanın büyüklüğüne göre 1000 ila 2000 TL arası fiyatlarımız değişiyor.” dedi.
 
 Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi