Yöresel bitki çeşitleri satışa sunulmaya başlandı

Heryıl bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kırsal kesimlerde yetişen ve vatandaşlar tarafından toplanarak çarşı pazarda satışa sunulan bitki çeşitleri bu yıl da tezgahlardaki yerini almaya başladı.

VAN 21.04.2021 11:09:07 0
Yöresel bitki çeşitleri satışa sunulmaya başlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vatandaşların bitki satış merkezi olarak bildiği Eski Özalp Durağı bu yılda her yıl olduğu gibi kırsal kesimlerden toplatılarak getirilen bitkilerin satış merkezi oldu. Vatandaşların otlu peynir yapımında ve çeşitli yöresel yemeklerin yapımında kullanmak için aldığı bitki çeşitlerine ilgi fazla ancak buna rağmen esnaf önceki senelere göre işlerde azalma yaşandığını söylüyor.
Vatandaşların bitki çeşitleri almak için uğradığı Eski Özalp Durağı çarşısı bu dönemlerde en yoğun günlerini yaşıyor olsa da çarşı esnafı koronavirüsten kaynaklı olarak bu yıl işlerde azalmanın yaşandığını dile getiriyor. Çarşı esnaflarından Ziya Yıldız: “Satış konusunda pandemiden dolayı durgunluk yaşıyoruz, vatandaş azar azar alıyor. Örneğin geçen yıl 10 kilo bitki alabilen biri bu yıl ancak 5 kilo alabiliyor” ifadelerini kullandı.

ÇEŞİT BOL, FİYATLAR UYGUN

Eski Özap Durağında işyeri bulunan Ziya Yıldız isimli esnaf, baharın gelişiyle birlikte kırsal kesimlerde yetişen başta Van Otlu Peyniri olmak üzere çeşitli yöresel yemeklerin yapımında kullanılan bitki çeşitlerinin vatandaşlar tarafından toplatılarak pazara getirildiğini söyledi. Yakın bölge illerinin kırsal kesimlerinde yetişen bitkilerin kısa süreliğine de olsa bazı vatandaşların ekmek kapısı olduğunu söyleyen Yıldız: “Sezonumuzu hayırlısıyla açtık. Bitki çeşitlerimiz de gelmeye başladı. Bitki çeşitleri genelde Hakkari’nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinden geliyor. Bölgemizde yetişen ve yöresel isimleri mendi, kengır, çiriş, helız ve sirmo olan bitki çeşitlerimiz gelmeye başladı, yaklaşık 10 gündür satışını yapıyoruz. Fiyatlarımız uygun, geçen yılki fiyatlarımız ile aynı, değişen birşey yok” dedi. 

GELMEYEN ÇEŞİTLER DE VAR...

Çarşı pazarda satılan bitki çeşitlerin yanı sıra pazara henüz gelmeyen çeşitlerin de olduğunu belirten Yıldız, “Gelmesini beklediğimiz çeşitlerimiz de var. Örneğin mantar daha çıkmamış, onu bekliyoruz, siyabo daha gelmeyen çeşitlerden. Zamanı az kaldı, yakında gelecek, uçkun satışımız devam ediyor. Eksik olan tüm bitki çeşitlerimiz bu hafta tamamlanır. Genel olarak baktığımızda vatandaşın ilgisi iyi, ürün alabiliyor ama geçen sene ile kıyasladığımız zaman bu sene satışlar daha az.” şeklinde konuştu.
Özel Haber: M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi