'Yönetmeliğie uyulmuyor'

Van İl Genel Meclisi, Van'da meydana gelen depremlerin ardından yıkımına karar verilen binlerce yapının yıkımı sonrasında çıkan hafriyatinin nereye döküldüğü ve hafriyat dökümünün yönetmeliğe uygun yapılıp yapılmadığına iliş

VAN 13.02.2013 11:21:15 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Çevre Komisyonu raporunda bazı noktalarda hafriyat yönetmeliğine uyulmadığı belirtildi.
Rapora ilişkin bilgi veren İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Ali Kalçık, "23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde iki yıkıcı deprem meydana gelmiştir. Meydana gelen bu depremlerden sonra yıkımına karar verilen binlerce yapının yıkım sonrasında çıkan hafriyatın nereye döküldüğü, hafriyat dökümünün yönetmenliğine uygun bir şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin, halen yıkımı devam eden yapılardan çıkan hafriyatların, hafriyat alanlarında nasıl kullandığı ve nasıl depolandığı, hafriyatın geri dönüşümünün sağlanıp sağlanmadığı konusunda incelemelerde bulunduk." dedi.

"FİRMALAR, BELEDİYEDEN İZİN ALMAK ZORUNDADIR"
Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmenliğinin 18. Maddesine göre; yıkım çalışmalarına başlanılmadan önce, yıkım faaliyetleri gerçekleştirilecek kişinin, kuruluş veya firmaların mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyeden izin almalarının zorunlu olduğunu söyleyen Kalçık, "Yönetmenlik bu uygulamalarla ve ilgili maddeler de belirtilen diğer maddelerle işlem yapılması gerekir denilmektedir. Komisyonumuzun hafriyat toplama alanı yapmak istediği alana giderek yerinde tespit yapmak istemiş ve  bahse konu alana gidilmiştir. Yol güzergahın da hiçbir tabela olmadığı için Elmalı Köyüne kadar onlarca kişiden hafriyat alanının yeri sorulmasına rağmen yer tespiti yapılamadı." diye konuştu.

"HAFRİYAT NAKLİYESİ USUL ESAS VE YÖNETMELİKLERE GÖRE
YAPILMAMAKTADIR"
Kalçık konuşmasını şöyle sürdürdü: "Komisyonumuzun yaptığı gözlemlerde Van Belediyesi bünyesinde oluşan ve halen ataması yapılmayan Çevre Koruma Müdürlüğü atamasının mutlaka yapılarak  gerekli tedbirlerin alınması, ayrıca zabıta ve kolluk kuvveti ile takip edilmesi gerekmektedir.Bir başka temel sorun da halen depremden dolayı yıkım işlemi ve ihalesinin yapıldığı enkazlarla ilgili AFAD’ın gerekli hassasiyeti göstermediği yönetmenlik esaslarına göre işlem yapmadığı komisyonumuzca gözlemlenmiştir. Yıkımı ihale edilen hafriyat firmaları Şerefiye Mah. Hastane  2 Caddesinde bulunan Akdağ İş Merkezinin yıkım işlemleri gerek yıkım sırasında gerekse hafriyat nakliyesinde usul esas ve yönetmenliklere göre uygulama yapılmamıştır."
Haber: Oktay Candemir