Yine de bayram var!

Bölgede son yaşanan olaylar nedeniyle büyük bir huzursuzluk oluşurken, her şeye rağmen vatandaşlar bayram alışverişlerini yapmaktan geri durmuyor. Alışverişte ise, vatandaşların fiyatların yüksekliğinden, esnafın da düşüklüğünden

VAN 22.09.2015 11:07:43 0
Yine de bayram var!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bölgedeki bazı illerde olduğu gibi, şiddet olaylarının yaşandığı kentlerden biri de Van. İki ay boyunca kenar mahallelerde yaşanan şiddet olayları vatandaşları adeta canından bezdirdi. Ölüm ve yaralanma vakalarının da ortaya çıktığı olaylarda birçok kişi de tutuklandı.

Sadece bu yönüyle de birçok aile bayrama üzüntülü ve sıkıntılı giriyor.

HERŞEYE RAĞMEN BAYRAMLIK

Van sokakları geçen yılları aratan görüntüler sergilese de, yine de bu yıl yaşanan olaylardan dolayı büyük bir maddi sıkıntı içine giren esnaf bayrama kadar bir ekmek parası kazanmak düşüncesiyle sokaklarda tezgah açmış durumda. Geçen yıllarda Cumhuriyet Caddesinde tezgah açan esnaf bu bayram sadece ara sokakları tercih etti. Vatandaşlar da, ara sokaklardaki tezgahları dolaşarak bayramlık eşya satın alıyor. Ancak bugün veya yarın izin verilmesi durumunda Cumhuriyet Caddesi'nin de tezgahtarların mekanı olması bekleniyor.

FİYATLAR DEĞİŞMEDİ

Esnaf özellikle şeker fiyatlarının bu yıl da değişmeyerek, geçen yıl ki fiyattan satıldığını söylüyor. Esnaflar bunun nedenini de bölgede yaşanan çatışmalar olduğunu iddia ediyor.

Tekin Oteli yanında tezgah açan Selim Temel isimli genç, "Çatışmalı süreç nedeniyle fiyatlar aynı. İsmini vermeyelim reklam olmasın diye ama şu gördüğünüz şekerin fiyatı geçen yıl 9 TL idi, bu sene de aynı. Diğer şeker çeşitleri de hemen hemen aynı" diye konuştu.

ZENGİNLER GÖÇTÜ

Menduh İşbilir isimli esnaf da, bölgede yaşanan olaylardan dolayı zengin kesimin bölgeyi terk ettiğini, bu nedenle de ticarette bir durgunluk yaşandığını söyledi. 
İnsanların gelecek kaygısı taşıdığını belirten İşbilir, şöyle konuştu:

"Bu olaylar nedeniyle zaten zenginler hep batıya gitti. Yoksul da, yarın lazım olur diye parasını harcamaktan çekiniyor. Ekonomi giderek zayıflıyor. O nedenle insanlar korkarak alışveriş yapıyor. Adam gelip benimle 1 liranın hesabını yapıyor. Bir şey satın almak istiyor, bin 1 lira bile desem 50 kuruş olmaz mı diyor bana. Bundan da anlıyoruz ki, insanlar hakikaten hem mağdur, hem de parasını harcamak istemiyor, elde ne kalırsa kar diye düşünüyor. Olayların olmadığı yıllarda böyle bir şey yoktu, kimse kuruş hesabı yapmıyordu, ama şimdi yapıyorlar."

VATANDAŞA GÖRE PİYASA

Tezgâhları dolaşırken görüştüğümüz alışveriş yapan vatandaşlar ise, fiyatların yüksekliğinden yakındı.

Bir vatandaş, "İçimiz rahat olmasa bile bayramdır sonuçta, dini bir geleneğimizdir, konu komşuya karşı, çocuklarımıza karşı mahçup olmak istemiyoruz. Geçmiş yıllarda da aynı şey oldu, 90'larda da böyle şeyler oluyordu ama yine de bayram yapıyorduk, düğün yapıyorduk, şimdi de öyle yapıyoruz. Fakat şimdi esnaf fiyat aynı diyor ama belki bazı eşyalarda öyledir, ama çoğunda da yükselmiştir. Belki en ucuzu sebzedir, ama tatlı çeşitleri, et, giyim bunlar yüksektir ve biz de mecburen alıyoruz." diye konuştu.

"HUZURA VESİLE OLSUN!"

Bir kadın müşteri de, dini bayramların anlamlı olduğunu belirterek, şu dikkat edici sözleri etti:

"Aslında ben fiyata, ona buna bakmıyorum, esnafımız da kazansın. Ama ben istiyorum ki kurban bayramı, ramazan bayramı, bu iki bayram, yani dini bayramlarımız huzura vesile olsun, küskünler böyle günlerde barışır, büyüklerimiz bize böyle anlatıyordu. Ama bakıyorum biz daha çok böyle günlerde kavgalıyız ve birbirimize dargınız. Beni üzen budur, yoksa çorap kaç para, et kaç kuruş, umurumda değil."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı