Yerinden edilmiş kişilere hibe desteği…

BAŞVURULARI İÇİN SON TARİH 15 ARALIK…

VAN 19.11.2015 18:58:50 0
   Yerinden edilmiş kişilere hibe desteği…
Tarih: 01.01.0001 00:00


Van İli Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Teknik Destek Projesi kapsamında yürütülen mesleki eğitim kurslarının tanıtım toplantısında konuşan Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ali Kılıçer, proje kapsamında 81 kadına 1 milyon 300 bin Euro hibe desteği sunulduğunu dile getirdi. AB Proje Koordinasyon Merkezi Teknik Destek Ofisi Mesleki Eğitimler Kilit Uzmanı Mehtap Tanrıverdi Derebeyli ise, kursların 2016 yılının Ekim ayına kadar devam edeceğini ifade etti.

Bölge: Burhan Ergin
           İldeki gazetecilerle bir araya gelen Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ali Kılıçer ve Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi Teknik Destek Ofisi Mesleki Eğitimler Kilit Uzmanı Mehtap Tanrıverdi Derebeyli, mesleki eğitim kurslarıyla ilgili bilgiler verdi.

         AB Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ali Kılıçer, valilik olarak projeyi hazırladıklarında Van'da 2 bin kişiye eğitim vermeyi planladıklarını söyleyerek, "Önümüzdeki yıl projeyi tamamladığımızda bu sayıdan daha da fazlasına ulaşacağımızı düşünüyoruz. Programımız gerçekten çok başarılı bir şekilde devam ediyor. Biz geçen yıl mesleki eğitimlerimizin ve destek eğitimlerimizin etabını sizler birlikte birinci etabı başlattık. Bu kapsamda şimdiye kadar 360 kişiye mesleki eğitim verdik, bunun 260'ı kadın, 100'ü ise erkekten oluşuyor. Destek eğitimlerimiz kapsamında ise 284 kişiye eğitim verdik. Diğer sayıya göre bu sayı neden düşük derseniz. Halen devam eden eğitimlerimiz var. Mezun olmuş kişi sayımız 284'ten oluşmaktadır. Bunların 261 kadın 23'ü ise erkeklerden oluşuyor" dedi.

        BAŞVURULARI İÇİN SON TARİH 15 ARALIK…
      İkinci etap eğitimleri için 15 Aralık tarihinin son gün olduğunu hatırlatan Kılıçer, "Mesleki eğitimlerimizin ikinci yani son etabını tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarını bugün itibariyle başlatmış bulunuyoruz ve Aralık'ın sonuna kadarda devam edecek. Aralık ayının sonuna kadar biz başvurularımızı alacağız. Yoğun bir başvuru bekliyoruz. Başvuruların ardından mesleki eğitimlerimize hemen hızlı bir şekilde başlayacağız. Bizim Valilik olarak 2 bin kişiye ulaşma hedefimizi tamamlamış olacağız. Bu konuda çok umutluyuz. Çünkü biz Van'ın yereldeki sorunlarını ele alarak bu mesleki eğitim başlıklarını oluşturduk. Bizim tam ihtiyacımız olan eğitimleri verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Program bittiğinde de bunu başarılı bir şekilde tamamlamış olacağız. İlimize kalifiyeli ve iş piyasasına daha güvenli bakan kişileri yetiştirmiş olacağız. İlk etap eğitimlerimizde eğitimlerini tamamlayan kişilerin yüzde 7'si de istihdam edindi. Yüzde 7 ilk etapta düşük olabilir ancak önümüzdeki süreçte bu rakamın daha da üste çıkacağına inanıyoruz. Hemen ilimizin ekonomisine hem de kapasite anlamında iyi kişileri yetiştireceğimizi umuyoruz. Malumunuz kısa bir süre içerisinde Tekstil Kent Van'da açılacak. Tekstil Kent'te de çalışacak elemanları biz yetiştiriyoruz ve özellikle eğitimlerimize tekstil ağırlıklı kurslara önem verdik. Bunlarla ilgili başvurularımızda iyi durumdadır. Mezun olanların kapasitesi de iyi bir düzeydedir" dedi.

           2 buçuk milyon Euro'luk bir bütçelerinin olduğuna dikkat çeken Kılıçer, "Biz 1.3 milyon Euro hibe verdik. 81 bayana hibe verdik. Bunların 40 tanesi projelerini tamamladı. İkinci etapta 41 kişi başlayacak.  Başvuru rehberimizde şöyle dedik; bize başvuru yaptığınız zaman birinci şartımız ustalık belgenizin olması gerekiyor. Yoksa bizden eğitim almanız gerekiyor. Şimdi birinci etap belgeleri olanlar hemen hibelerini aldılar. İkinci etapta eğitimlerini tamamlayan 41 kişi başlayacak. Toplamda 81 kişiye 1.3 milyon Euro'ya yakın bir hibe vermiş olacağız" şeklinde konuştu.

           TANRIVERDİ: 16 SEKTÖRDE EĞİTİMLER VERİLDİ
Daha sonra söz alan Mesleki Eğitim Kilit Uzmanı Mehtap Tanrıverdi, projelerinin ikinci yılına başladıklarını belirterek, "Birinci yılda genel bir bilgi vermek gerekirse 16 farklı sektörde eğitimler yaptık. Bu eğitimlerimizi şuan 360 kişi tamamladı. Devam eden eğitimlerimizle beraber 402 kişi eğitimlerimizi tamamlamış olacak. Projemiz kapsamında 700 kişiye eğitim verilmesi planlanıyordu. Bunun yarısını aşmış durumdayız. 1300 kişiye destek eğitimlerimiz var. Destek eğitimlerini daha çok ikinci yıla bıraktık. Bilgisayar, girişimcilik, okuma-yazma gibi bazı alanlar vardı. Özellikle iş piyasasıyla görüşmeler yaptık ve yeni meslek alanları belirledik. Bugün itibariyle ikinci eğitim etabımız için kampanyamızı başlattık. Aralık sonuna kadar başvurularımız almaya devam edeceğiz. Önceki yıldan başvurusunu aldığımız ama çok fazla olduğu için sıra gelmeyen kişiler vardı. Bunları ikinci etapta yine değerlendirmeye alacağız. 360 kişinin yaklaşık 22'si yani yüzde 7 civarında istihdam sağladık. Bu güzel bir oran diye düşünüyorum. Bunlar sadece eğitim aldıkları alanda istihdam edilenlerdir" dedi.

          İKİNCİ ETAPTA FARKLI SEKTÖRLER YER ALIYOR
        İkinci etapta farklı iş sektörlerin yer aldığını anlatan Tanrıverdi, "Sadece kendi branşında çalışanları saydık. İstihdam ile ilgili çalışmalarımız hızlı devam ediyor. ikinci etapta yine farklı sektörlerde eğitimlerimiz olacak. Bu eğimlerimiz aşçı yardımcısı, servis elemanı, pasta yapım ve sunumu, saç bakım ve yapımı, dokuma konfeksiyon makineci, işaret dili, örtüaltı sebze yetiştiriciliği, düz dikiş makineci, bilgisayar destekli muhasebe, hasta kabul işlemleri, iş makinası operatörü, girişimcilik eğitimi, okuma yazma kursları, bilgisayar okur yazarlığı, bilgisayar operatörlüğü, sayısal resim işleme, photoshop geliştirme ve uyum eğitimi, ofis programları kullanımı alanlarından oluşuyor" diye konuştu.

        İkinci etapta 300 kişiye ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Mehtap Tanrıverdi, "300 kişinin yaklaşık 225'i kadın, 75'i erkek olacak. Destek eğitimlerimizde girişimcilik var ve girişimcilikle 500 tane kadına ulaşacağız. Okuma yazma yine 500 kişi ama yine okuma yazma kurslarımızda 260'a yakın mezun verdik. Bilgisayar operatörlüğü eğitimlerimiz kadın ve erkeklere yönelik olacak. Şuanda ikinci etap için verilecek eğitim yerleriyle ilgili anlaşmalarımız devam ediyor. Birinci etapta bize destek veren kurumlar oldu. Ben burada onlara teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Tanrıverdi, son olarak şunları kaydetti; "Mülakatlar yapıyoruz yani gerçekten birinci etapta başvuru sayımız yaklaşık 6 bin kişiydi. Çok fazla başvuru oldu. Mülakatlarda iki aşamalı mülakatlarımız oluyor. Birinci aşamada daha önce belge almış mı? Yaklaşık 40 soruluk bir soru-cevap fonumuz var. Bilgisayara yükleniyor ve orada puanlama yapılıyor. Daha sonra yüz yüze mülakatlarımız oluyor. Yüz yüze mülakatlarımızda da özellikle şunu soruyoruz. Bu belgeyi niçin almak istiyorsunuz? Biz mezun ettiğimiz kişileri iş piyasasına kazandırmak istiyoruz. Biz bir yılda 16 sektörde yaklaşık 400 kişiye eğitim verdik, ama basında hiçbir şekilde yer almadı. Biz bu konuda basının desteğini istiyoruz"
Toplantı daha sonra soruların yanıtlanması ile son buldu.