Yerel gazeteciler Van'da buluştu

Basın İlan Kurumu (BİK) ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliği ile Van'da 'Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler: Riskler Fırsatlar' ve 'Doğu Anadolu Bölgesi Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sü

VAN 31.03.2021 10:36:50 0
Yerel gazeteciler Van'da buluştu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Seminerin açılış programına Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılıç, BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris Çam, BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik, BİK İnsan Kaynakları Şefi Cenk Koray Doğan, İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel, BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'deki yerel basın temsilcileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını BİK İnsan Kaynakları Şefi Cenk Koray Doğan yaparak, iki gün sürecek programın amacına ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

ULUÇAMLIBEL: GENEL MÜDÜRÜMÜZ VAN'A BÜYÜK ÖNEM VERİYOR

Ardından BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, selamlama konuşması yaptı. Uluçamlıbel, "Çalışmamız, DAKA desteği ile Basın İlan Kurumu tarafından organize ediliyor.
Yapısal ve dijital dönüşüm süreci ile ilgili bu programı ben çok önemsiyorum. Genel Müdürümüz bu bölgeye büyük önem veriyor.  Bölgedeki gazetecilerin en az tecrübeye sahip isminin bile 10-15 yıllık bir tecrübesi var. Bu tecrübenin Türkiye genelinde çok etkili olması gerektiğini düşünüyorum. Gazetecilerle de bu noktada sürekli istişarelerde bulunduk. Bu sürecin sonunda da DAKA ile böylesi bir program organize ettik. Programımızın faydalı olacağına inanıyorum" dedi. 

GÜRAY: ÇALIŞMANIN VERİMLİ OLMASINI DİLİYORUM

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da, yaptığı konuşmada: "
2009 yılından bu yana, bölgemizde faaliyet gösteren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak, birçok alanda bölgemizdeki sorunları çözmek için projeler ürettik ve üretmeye de devam ediyoruz. Bu kapsamda bölgemizdeki beşeri sermayemizin geliştirilmesi amacıyla Kurumumuzun, Basın İlan Kurumu ile birlikte yürüttüğü bu eğitim programının da yerel basınımız için verimli ve hayırlı olmasını diliyorum.
Bilindiği üzere, yerel basın kuruluşları, sadece haber veren kuruluşlar değildir. Yerel basın kuruluşları yerel unsurları ve sorunları ortaya çıkaran, yaptığı haber ve yorumlarla sorunlara yerel yöneticilerin dikkatini çeken, yöre halkı ile yerel yönetimler arasında köprü görevi olmasının yanında bireye “yaşanan yer” düşüncesini kazandıran, halkı yerel konularda bilgilendiren, yerel kamuoyu oluşturan, katılımcı demokrasinin gelişmesine katkı sağlayan, kitle iletişim araçlarıdır. Bugünkü programa ev sahipliği yapan Van ilimiz ve Bölgemiz, bir asrı aşkın bir yerel basın tecrübesine sahiptir. Bu kıymetli tecrübenin günün koşullarını da göz önüne alarak yeni nesillere aktarılması önem arz etmektedir.
Hepimizin bildiği gibi; teknoloji her geçen gün, çok daha hızlı bir şekilde değişim göstermektedir. Bu değişimin en bariz örneği; bugün dünyadaki en büyük 10 şirketin 6’sının dijitalleşme ile birlikte ortaya çıkmış olmasıdır. Aynı zamanda yakın tarih bu değişime ayak uyduramayanların örnekleri ile de doludur.
Özellikle; kitle iletişim araçlarındaki teknolojik değişim ile birlikte, yazılı basının olumsuz yönde etkilendiğini görüyoruz. 
Yerel basının geçmişten günümüze gelen belli başlı problemlerine ek olarak, bilginin dolaşımında dijitalleşme süreci de yeni problemlerin eklenmesine neden olmuştur. Yazılı basın açısından tirajlardaki düşüş, yerel basının gelir kaybına neden olmakta ve bugün burada toplanmamızın temelinde de bu sorun yatmaktadır. 
Yerel basının dijitalleşme sürecine entegre olmasını amaçlayan bu eğitim programı, dijitalleşmiş reklam pazarından yerel basının hak ettiği payı alabilmesi için planlandı. Kurumumuz ve Basın İlan Kurumu işbirliğiyle Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinde faaliyet gösteren yerel basın kuruluşları için kapasite geliştirme eğitimi verilmesinden ve böylece dijitale geçiş noktasında kısa vadede nitelikli içerik üretimi sağlanacağından dolayı memnuniyet duyduğumu bir kez daha ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı. 

DURAN: YEREL BASIN, DEMOKRASİNİN ANA UNSURLARIDIR

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran da, açılış programında konuşarak, yerel basının öneminden söz etti. 
Duran;" Yüzyıllarca birçok uygarlığa ve devlete ev sahipliği yapmış, kaleler şehri güzel Van’ımızda bulunmanın onurunu yaşıyorum. Biz yerel basınımızı şehrimizin kılcal damarlarına kadar girebilen, yerel demokrasinin ana unsurları olarak görüyoruz. Haber ajansları gelişmiş olabilir fakat ulusal mecralarda bu haberlerin birçoğu ilgi görmüyor. Yerel mecralarda ilgi görüyor. İşte bu yüzden yerel medya kıymetli ve önemlidir. Şehirlerin sorunlarını üst makamlara iletecek en önemli kalemler yerel basın temsilcileridir. Fakat yaşadığımız dönem, son 10 yılda teknolojinin gelişmesi, tüm sektörleri olduğu gibi bizim sektörü de etkiledi. Bu anlamda çok olumlu etkileri de, riskleri de var. Fotoğraf makinelerinin çekemediği görüntüleri çeken telefonlar var. Haberi anında dönüştüren cihazlar var. Fakat beraberinde bir çok sektöre olduğu gibi bizim sektörümüze de bir takım dönüşümler getirdi bu süreç. Sosyal medya dediğimiz mecralar ortaya çıktı. Yerel basının temsilcilerinin de bu dönüşüme ayak uydurması gerekiyor. Bizler de bu programlarımızı bunun için yapıyoruz. Bunu pandemi süreci boyunca da yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.
Biz istiyoruz ki gazetelerimizin web sayfaları, haber siteleri bu şehirde en çok takip edilen siteler olsun. İnternet haberciliğinin en kötü yanı en güvensiz mecra olması. Maalesef olumsuz ve yalan haber doğru haberden daha hızlı yayılabiliyor. Ama gazetelerin kültüründe haber doğrulama var. Eğer sizin siteleriniz internet haberciliğinde de önde olursa doğru haberler, rafine haberler halka daha rahat ulaşmış olur. Bu süreçte hem gazetelerimizi çıkaracağız hem de internetteki varlığımızı da sürdürmüş olacağız. Programımız hayırlı olsun" diye konuştu. 

VALİ BİLMEZ: BÜYÜK MUTLULUK DUYDUM

Programın ilk bölümünde son konuşmayı Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez yaptı. 
Vali Bilmez, "Basın İlan Kurumu Genel Müdürümüzün bölgedeki gazetecilerle bir araya gelip onları dinlemesi, talepleri yerinde duyması bizim arzuladığımız bir şeydi. Bundan dolayı çok memnuniyet duyduğumu dile getirmek istiyorum. İnanıyorum ki bu, gazetecileri de motive edecektir. Ayrıca bölge olarak birlikte hareket edebilmemiz, bir araya gelmemiz noktasında da önemlidir. Sorunlarımız da problemlerimiz de benzerdir. Bu anlamda bir ağız birliği yapmamız zorunluluğu öne çıkıyor. Yalan haberin alıcısı çoktur. Ama bizim kendi ayağımıza da sıkmamamız lazım. Bakın buraya bir öğretmen atandığında annesi, çocuğu Van’a atandığı için ağlıyordu. Biz öğretmenlerimizi ziyaret edip ailelerini buraya getirmeleri gerektiğini söylüyorduk. Tabi gelip gördükten sonra kaygılarının bertaraf olduğunu gördük. İşte bu olumsuz algıyı medyada oluşturan, bölgeyi hep problemlerle anmaya neden olan gazetecilikten vazgeçmek lazım. Gazeteciler kamunun görmeyen gözü, işiten kulağıdır. Gazetecilerin gördüklerini karar alıcılarına aktarmada da bir sorumluluğu var. Bu noktada bölgedeki sorunların da farkındasınız. Toplumu ayrıştıran değil birleştiren kesimler olmanız lazım. Van bölgeye göre bir kaliteye sahip olsa da bunu daha yukarı taşımamız lazım. Bölgenin, ülkenin, Van'ın menfaatini her şeyin üstünde tutmamız lazım. Bizim gibi düşünmeyen, yaşamayan herkese de saygı duymamız gerekiyor. Bu toplantının kentimizde yapılması noktasında da teşekkür ediyorum. Burada çok köklü gazeteler ve gazeteciler var. Önemli isimler var. Bu toplantının burada olması, burada birtakım kararlar verilmesi biz yöneticiler için de oldukça yol gösterici olacaktır. Başarılar diliyorum" şeklinde konuştu. 
Konuşmaların ardından seminerin ilk oturumuna geçildi. 
Çalıştay bugün de devam edecek. 


Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi