Yeni sisteme, otomatik vitesli araç benzetmesi…

Van’da düzenlenen ‘Yeni Anayasanın Ekonomi Üzerine Etkileri konulu panelde konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 16 Nisan’da oylanacak olan yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni otomatik vitesli araca ben

VAN 28.03.2017 09:40:48 0
Yeni sisteme, otomatik vitesli araç benzetmesi…
Tarih: 01.01.0001 00:00
     Van’da ‘Yeni Anayasanın Ekonomi Üzerine Etkileri konulu panel düzenlendi. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen panelin konuşmacıları ise TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ile Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi’ydi.

Panelin açılışında konuşan Van TSO Başkan Necdet Takva, davetlerine icabet eden Şentop ve Çiftci’ye teşekkür etti.
Daha sonra söz alan, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi Ak Parti Hareketi’nin bugüne dek birçok reform yapmış bir parti olduğunu söyleyerek, bugüne dek birçok mesafe kat ettiğini ifade etti.


       ÇİFTCİ: SORUNLAR, YENİ SİSTEM İLE ÇÖZÜLECEK
     Bakan Yardımcısı Çiftci, mevcut sistemde Başbakanlar ve Cumhurbaşkanları arasında sürekli uyumsuzluklar ve çatışmalar olduğunu ifade ederek, yeni anayasa değişikliğiyle bu sorunun çözüleceğine inandığını dile getirdi.
Bölgede huzurun önemine değinen Çiftci, “Bu bölgede huzur olursa, yatırımlar olur. Yatırım olursa birçok sıkıntı son bulur. O yüzden herkesin bu bölgede huzur ve refahın artması için üstüne düşeni yapmasını bekliyoruz” dedi.
Ardından söz alan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 16 Nisan’da oylanacak olan yeni anayasa değişikliğiyle ilgili bilgi verdi.


         Türkiye’de 1961’den sonra kullanılan sistemi eleştiren Şentop, “Biz diyoruz ki artık bu araçta sıkıntılar var. Bu aracı ya değiştireceğiz, ya da düzenleme yapacağız. 16 Nisan’da yapacağımız değişikliklerle aracın belli bölgelerini değiştiriyoruz. Vesayetin tasfiyesini kalıcı olarak değiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.


        Bazen soruyorlar, ‘14 senedir iktidardasınız, istikrarsızlık mı var?’ diye. Biz de diyoruz ki, ‘Şu an Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider var, onun ekibi var ve bu şekilde istikrar sürüyor’. Ama uzun vadeli düşünüldüğünde bu istikrar devam etmez. Geçmişte kurulan koalisyon hükümetlerine baktığınızda birçok istikrarsızlık görürsünüz” diye konuştu.


        “MİLLETVEKİLİ OLMA YAŞINI 18’E DÜŞÜRDÜK”
    Söz konusu sistem değişikliğinin bugüne dek yapılan tüm değişikliklerden en önemlisi olduğunu anlatan Şentop, “Yeni değişiklikle 18 yaşından itibaren milletvekili seçilebilecek. Hatırlarsanız biz başa geldiğimizde bu sınır 30’du. Biz önce 25’e düşürdük, şimdi 18 olması için referanduma sizlerin oyunuza sunuyoruz” dedi.


       Referandumda oylanacak olan bazı maddelerin çarpıtıldığını anlatan Şentop, “Değişiklik ön gördüğümüz bazı maddeleri halka çarpıtarak sunuyorlar. Oysa tüm maddeler çok iyi düşünülmüş ve bu devletin ve milletin faydasınadır” ifadelerini kullandı.
Yeni sistemde gensoru olmadığını anlatan Mustafa Şentop, yeni sistemde Meclis’in güvenoyu vermediği için, gensorunun olmayacağını belirtti.


      Bugünkü sistemi manuel vitesli araca, yeni sistemi ise otomatik vitesli araca benzeten Şentop, “Mevcut sistemi bir araca benzetirsek eğer, bugünkü sistem manuel vitesli bir araç. Debriyajı var. Ama yeni sistem ise otomatik vitesli bir araç. ‘Bunda niye debriyaj yok?’ diyorlar. Biz de diyoruz ki, bu otomatik. Gaza bastığında o uyumlu bir şekilde vites büyütüyor. Ama gelin görün ki, ‘Hayır’ diyenler bunu kavramakta zorlanıyor. Yeni sistemde Başbakan yok. Bu sistemin adı ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir” ifadelerini kullandı.


       Dünyada en iyi işleyen sistemlerin, tek kişinin söylediği sözlerle olan sistemler olduğunu anlatan Şentop, çift başlılıkla işlerin yürüyemeyeceğini anlattı.

KAYNAK BÖLGE GAZETESİ