“Yeni Sistem Hastaneleri Kâra Geçirdi“

'BAZI HASTANELERİN TEK KURUŞ BORCU KALMADI'

VAN 19.09.2013 10:22:08 0
“Yeni Sistem Hastaneleri Kâra Geçirdi“
Tarih: 01.01.0001 00:00


2011 yılında Hükümet tarafından 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' çerçevesinde 81 ilde oluşturulan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikleri sağlıkta yeni bir sistemi gündeme getirdi. Yeni sistem bazı muhalifler tarafından eleştirilirken, kısa sürede güzel meyveler verildiği ortaya çıktı. Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Nuri Acar, söz konusu sistem sayesinde tüm hastanelerin kâra geçtiğini belirtti.

2 Kasım 2012 tarihi itibariyle
Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nin oluştuğunu anlatan Acar, Bu sistemin hedefi, hastanelerin özellikle ikinci ve üçüncü basamak sağlık bakım hizmetlerini daha iyi bir hale getirmek ve vatandaşa daha iyi hizmet sunmaktı. İhaleleri tek elden ve şeffaf olarak yapmaktı. Bu kısa sürede hedefe ulaşılmış oldu. Bölge Hastanesi'nin 13 milyon TL'yi bulan borcu vardı. 8 milyon TL borç ödendi. Başkale, Bahçesaray, Gevaş'taki hastanelerin tek kuruş borcu kalmadı. Diğer hastanelerin de borcu büyük oranda azaltıldı" diye konuştu.

'Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı küresel gelişmeleri gözeten, ülkenin sosyo-ekonomik gerçeklerine uygun, yapısal, planlı ve sürdürülebilir bir Türkiye modeli olarak hazırlamak adına Türkiye'nin 81 ilinde faaliyete giren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikleri, sağlıkta yeni bir sistem olarak ortaya çıktı. Bu sistemin reform sayılacak bir sistem olduğunu, devleti ve milleti esas alan bir anlayışla yürütüldüğünü ifade eden Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Nuri Acar, yeni sistemi gazetemize değerlendirdi.
Daha önce Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ikinci katında hizmet veren kurumun, yeni yerine taşındığını anlatan Acar, yeni sistem sayesinde yaptıkları her ihalenin Bakanlık tarafından görüntülü olarak takip edildiğini belirtti. Acar, geçtiğimiz günlerde meydana gelen kazada hayatını kaybeden bir hekim ve bir sağlık görevlisine Allah'tan rahmet dilerken, yine Güzelsu mevkiinde sağlık personeline yönelik saldırının da insanlık dışı olduğunu vurguladı.

"YENİ SİSTEMDE HEDEFE ULAŞILDI"
Kamu Hastaneleri Birliği'nin 2011 yılında planlandığını anlatan Acar, "Bu birliğin kurulması Kanun Hükmünde Kararname ile Meclis'ten geçtikten sonra gerçekleşti. Kasım 2012 tarihi ile birlikte de 81 ilde faaliyete geçildi. Dolayısıyla bizler de 2 Kasım 2012 tarihi itibariyle
Van'da göreve geldik ve yeni sistemi uygulamaya başladık. Bu sistem sayesinde Sağlık Bakanlığı'nın hedeflediği birçok çalışma da düzenli şekilde yürüdü. Bu sistemin hedefi, hastanelerin özellikle ikinci ve üçüncü basamak sağlık bakım hizmetlerini daha iyi bir hale getirmek ve vatandaşa daha iyi hizmet sunmaktı. Hedefler tuttu. Hastanelerin kalitesi arttı. Temizlikten tutun da Personel değişimleri çok daha güzel bir sistem dâhilinde gerçekleşmeye başladı. Hastanelerin alım satım işlemleri ve ihaleler tek elden yapılmaya başlandı. Böyle olunca, en iyi hizmeti en uygun fiyata almış olduk. Yeni sistem hastaneleri her konuda kâra geçirdi ve nihayetinde devlet kazandı, millet kazandı. İnşallah çok daha iyi bir seviyeye geliriz" dedi.

"BAZI HASTANELERİN TEK KURUŞ BORCU KALMADI"
Yeni sistem sayesinde borçlanmanın azaldığını, hatta bazı hastanelerin borçlarının bile kalmadığını anlatan Acar, "Bu sistem sayesinde hastaneler büyük bir kâra geçti. Biz burayı devraldığımızda Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 13 Milyon TL'ye yakın bir borcu vardı. Ödeme gün sayısı da 170-180 gün gibi çok uzun bir zaman dilimi arasındaydı. Hatta daha fazlaydı. Bakanlık bizim ödeme gün sayımızın 90'nı geçmemesini istiyor. Yeni sistem sayesinde bir yıl olmadan biz bu borcun büyük bir kısmını ödedik. 8 Milyon TL'den fazla bir ödeme gerçekleştirdik. Borcumuzun ödeme gün sayısını da 60 güne kadar indirdik. Bununla beraber bazı hastanelerimizin borcunu tamamen bitirdik. Örneğin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin hiç borcu kalmadı. Yine
Başkale Devlet Hastanesi, Gevaş Devlet Hastanesi, Bahçesaray Devlet Hastanesi'nin borçları kalmadı. Diğer ilçelerimizdeki hastanelerin de borçlarını büyük oranda erittik. İnşallah yıl sonuna kadar bu borçları bitiririz. Sağlıktaki yeni sistem sayesinde her konuda büyük bir avantaj elde edildi" diye konuştu.
Alım-satım ihalelerinin şeffaf ve kamera sistemi yardımıyla Bakanlık tarafından da izlendiğini söyleyen Acar, "Alınan malzemeler, fiyatı, nereden alındığı, kaça alındığı, buna benzer tüm detaylar rahatlıkla takip edilebiliyor. İhalelerin tümü şeffaf şekilde yapılıyor. Böyle olması rekabeti de artırıyor" dedi.

"YENİ YERİMİZE TAŞINDIK"
Kamu Hastaneleri Birliği'nin
Van'da yeni binasına taşındığını söyleyen M.Nuri Acar, "Bildiğiniz gibi biz daha önce Bölge Hastanesi'nin ikinci katındaki yerimizdeydik. Geçen hafta buraya, yeni yerimize taşındık. Deprem sonrası Van'da birçok bina hafif, orta ve ağır hasarlı oldu. Bir önceki valimizle görüştük ve o da bize yıkılan Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin arsasında yeniden inşa edilen üç Bölümlü çelik konstrüksiyonlu binanın bir bölümünün tahsis edilmesini uygun gördü. Biz de doğrusunu isterseniz kamu binası tercih ediyorduk. Burası üç bölümden oluşuyor. Bir bölümü 112 Acil, bir bölümü AFAD UMKE, diğer bölümü ise bize tahsis edildi. 900 metrekarelik bir alanda bulunuyoruz. Şimdilik bize biraz dar gelmesine rağmen idare ediyoruz. Çünkü sekreterlikte 50'ye yakın kişi çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte yeni yerimize taşınabiliriz. Bakanlık ile temas halindeyiz. Hastane kampusu içinde bir yer kurulabilir" ifadelerini kullandı.

"HEKİMLER KOLAY YETİŞMİYOR"
Özalp Yolu üzerinde yaşanan kazada hayatını kaybeden iki doktora da Allah'tan rahmet dileyen Acar, "Bildiğiniz gibi önceki günlerde
Özalp yolu üzerinde köylerde sağlık taraması yapan bir hekim ve sağlık görevlisi, trafik kazası geçirerek hayatını kaybetti. Ben kendilerine Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bir hekimin yetişmesi kolay değil. Düşünün siz çocuğunuzu el Bebek gül Bebek büyütüyorsunuz. En güzel okullarda okutuyorsunuz. Belki çok zor şartlarda onlar okuyup doktor oluyor, hekim oluyor. Tam topluma hizmet edecek duruma gelince, bir kaza ile hayatlarını kaybedebiliyorlar. Üzülmemek elde değil" dedi.

"LEVYELİ SALDIRI, İNSANLIKDIŞIDIR"
Gürpınar'ın Güzelsu Beldesi yakınlarında bir ambulansta bulunan sağlık görevlilerine yapılan levyeli saldırıyı insanlık dışı bir saldırı olarak değerlendiren ve özellikle bayan sağlıkçılara yönelik muameleyi kınayan Acar, "Geçtiğimiz hafta yaşanan levyeli saldırıyı esefle kınıyoruz. Bakın bizim geleneğimizde özellikle kadınlara karşı bir hürmet vardır. Biri bizim bir yakınımızı bile öldürse, yanında bir kadınla evimize geldiğinde biz o kadının hatırı için ona kötü davranmayız. Ancak bu saldırıda durum hiç de böyle olmamış. Bildiğiniz gibi ambulansların geçiş üstünlüğü vardır. Bir araçtakiler ambulansın kendilerini geçmesine veya yol vermemesine sinirlenip sağlıkçıları çok kötü şekilde darp ediyorlar. Özellikle bayan sağlıkçılara insanlık dışı saldırılarda bulunuyorlar. Çirkin bir saldırı. Geçenlerde o sağlıkçılarımızı ziyaret ettik. Bazıları daha gencecik kızlar. Allah korusun yüzlerinde iz kalırsa ne olacak? Bu saldırıyı gerçekleştirenler insanlıktan nasibini almamıştır. Failler sorgulandı diye biliyoruz. İnşallah adalet yerini bulur ve o saldırıyı gerçekleştirenler gerekli cezayı alır" diye konuştu.
Van Bölge Gazetesi-
Bişar Ulutaş