Yeni KHK'lar yayımlandı

OHAL kapsamında yayımlanan iki KHK'ya göre, 922 kişi kamu görevinden ihraç edilirken, MİT Cumhurbaşkanına bağlandı.

VAN 25.08.2017 10:52:18 0
Yeni KHK
Tarih: 01.01.0001 00:00

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlandı.

KHK'lardan 693 numaralı olan kamudan ihraçları içerirken, 694 numaralı olan ise devletin işleyişiyle ilgili konuları barındırıyor.

Yayımlanan 693 numaralı KHK'ya göre; TBMM'den 5, HSK'dan bir, Türk Tarih Kurumu'ndan bir, BDDK'dan bir, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 142, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 12, TSE'den 9, KOSGEB'ten 5, Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 2, Şeker Kurumundan bir, Devlet Personel Başkanlığından 2, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünden 32, SGK'dan bir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 2, Dışişleri Bakanlığından 4, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 8, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 17, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 215, Emniyet Genel Müdürlüğünden 12, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden 4, Milli Savunma Bakanlığından 19, Milli Eğitim Bakanlığından 7, BTK'dan 7, Yüksek Öğretim Kurumlarından 172 olmak üzere toplamda 922 kişi kamudaki görevinden ihraç edildi.

Daha önce kamudaki görevinden çıkarılan 57 kişi tekrar görevine iade edilirken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından emekli 3, Hava Kuvvetleri Komutanlığından ise emekli 10 personelin rütbesi alındı.

Yükseköğretim kurumlarından 120 akademisyenin ihraç edildiği KHK'larda, Emniyet Genel Müdürlüğüne 29 bin, özel harekata 3 bin 4 kişilik kadro tahsis edildi ve 4 bin yeni hâkim ve savcı alınacağı kaydedildi.

3 dernek, 2 gazete ve bir ajans kapatıldı

Ayrıca; Antalya Çağlayan Lisesi Mezunları Derneği, Kuran Sevenler Derneği ve Mavi Derneği ile Jojeva Medya Gazetesi, Gazete Sujin ve Diyarbakır-Dicle Medya Haber Ajansı adlı kurumlar kapatıldı.

MİT Cumhurbaşkanına bağlandı

Cumhurbaşkanılığı bünyesinde Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu kurulduğunun bildirildiği KHK'lara göre, MİT müsteşarının sorumluluğu Başbakandan alınıp, Cumhurbaşkanına verildi ve MİT müsteşarı hakkında soruşturma açılması Cumhurbaşkanının iznine bağlandı.

MİT mensupları ve MİT'te görev yapmış olanların tanıklığı MİT müsteşarına, MİT müsteşarının tanıklığı ise Cumhurbaşkanının iznine bağlanmış oldu.

 

KHK'lara göre, milletvekilleri hakkında seçimler öncesinde ya da sonrasında işledikleri suçlar nedeniyle soruşturma açılabilecek. (İLKHA)