Yeni imara ciddi bir revize gerekli`

Van`da 2011 yılında meydana gelen depremler sonrası hazırlanan yeni imar planının ciddi bir revizeden geçmesi gerektiğini söyleyen Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, yeni imar planıyla beraber yaklaşık 12 bin kişinin olumsuz et

VAN 13.05.2013 09:52:14 0
Yeni imara ciddi bir revize gerekli`
Tarih: 01.01.0001 00:00
Serhad FM’in “Hafta Ertesi” programında bu hafta geçtiğimiz ay askıya çıkarılan ve bir çok mağduriyete neden olduğu belirtilen yeni imar planı masaya yatırıldı.

Sunuculuğunu İLKHA Van Bölge Temsilcisi ve Van Olay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Özkan’ın yaptığı programa stüdyo konuğu olarak katılan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek,  yeni imar planının ciddi bir revizeden geçmesi gerektiğini söyledi.

Askıya çıkarılan yeni imar planının beklentileri karşılamadığını belirten Özdek, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Mekansal Planlama Müdürlüğü’nün bu konuda gereken duyarlılığı göstermediğini kaydetti.

“Bu İmar Doğmamış Bir Çocuğu Bile İlgilendirmektedir”

İmar planında  Van’daki yaşan tarzının göz ardı edildiğini söyleyen Özdek, “Bu imar birinci sınıf bir imar olmayıp ikinci,  üçüncü sınıf bir imar niteliğindedir.  Dolayısıyla insanımız bu konuda çok muzdariptirler. Ekonomik ve sosyal anlamda zarara itilmişlerdir. Bu konuda memnuniyetini dile getirecek çok az sayıda insan vardır.  Genelde de çok sayıda şikayet alıyor bu konu ile ilgili. Biz Van Emlakçılar Derneği ve konunun muhatabı olarak şunu arzu ediyorduk: Van’ımıza kazandırılacak olan imarın gelişmekte olan ilimiz için daha anlamlı olmasını arzu ediyorduk. Fakat gördüğümüz tablo çok enteresan bir tablo oldu.  Bizler umduğumuzun çok dışında bir imar ile karşı karşıya kaldık. Bu ilimizin kalkınması açısından, sosyalitesinin genişlemesi açısından,  kültür yapısının daha farklı cereyan etmesi açısından maalesef çok iyi bir zemin değildir. Bu imar doğmamış bir çocuğu bile ilgilendirmektedir.  Dolayısıyla  ilimizde bulunan bütün insanlar gerek sosyal gerek ekonomik anlamında bundan paylarını alacaklardır” dedi.

“Kültürel Yaşam Göz Ardı Edildi”

Askıya çıkarılan imar planında bakanlığın 1 ay gibi kısa bir itiraz süresi verdiğini aktaran Özdek, yaklaşık 14 bin kişinin imar planına itiraz ettiğini; ancak bu itirazların ne kadar ciddiye alınacağını bilinmediğini ifade etti. Özdek, “Şu an lokal değişiklikler istenmektedir Van’da. Vanlı hemşerilerimiz lokal değişimler olması için itirazlarda bulunmuşlardır. Bazı yerlere parklar bahçeler bırakılmış; bunlar çok anlamlı değildir. Mahallenin sosyal hayatına çok katkı sağlayacağını düşünmüyoruz. Çünkü küçük parklar oluşturulmuştur. Bizler onu değil de her mahalleye ait olacak şekilde yeşil alanlar sahip gerçektende o mahallede yaşayan insanların sosyal sıkıntılarını çözebilecek parkların oluşmasını istiyorduk. Maalesef biz bunlarla karşıkarşıya değiliz; aksine küçük parklar oluşmuş. Bunlar da memleketin gelişmesi açısından,  o mahallede yaşayan insanların daha rahat yaşayabilmesi için elverişli değildir.  Devletimiz bu konuda insanımıza kulak açmadı. Bizler kanaat önderleri olarak bu memlekette yapılacak olan veya yapılmış olan bu imarın insanları dinleyerek yapmalarını yani buradaki yaşam koşullarını neyi baz alıyorsa buradaki kültürel yapı neyi baz alıyorsa o şekilde yapıların yapılması ve o şekilde insanların yaşam haklarının oluşturulması adı altında imarın ve imar çizenlerin gelip buradaki sosyal hayata bakarak insanların yaşamsal koşullarına bakarak ve onları dinleyerek imar çizmelerinin taraftarı idik”  şeklinde konuştu.

“Milletvekilleri Van için Bir Şey Yapmıyor”

Van milletvekillerini gereken hizmeti yapmamakla suçlayan Özdek, “Milletvekillerimiz Van ile ilgili değil; başka şeyler ile uğraşıyorlar. Bu vekiller Van’dan seçilip gitmişlerdir Fakat hiç biri Van için bir şey yapmıyorlar. Bu da bizi gerçek anlamda üzüntüye sokmaktadır. Bunlar madem buradan seçilmişler, Bunların Van’ın sorunları ile bire bir vakıf olmaları gerekiyor. Bu ilin sorunlarını dile getirmeniz gerekiyor. Yakından takip etmeniz gerekiyor. Maalesef bizim hiçbir milletvekilimiz bu konu ile alakalı değillerdir. STK’lar ile ciddi bir çalışma içerisinde değillerdir. Eksikleri bulup bu alanda çalışmada hiçbir milletvekilimizin doğru bir çalışması yoktur. bu da Van için ciddi bir kayıptır” ifadelerini kullandı.

“Halkımızın Mutlu Olmasını Beklemek Mümkün Değildir”

Yeni imarın ciddi bir revizeden geçmesi gerektiğini söyleyen Özdek, yaklaşık 12 bin kişinin olumsuz etkilendiğini söyleyerek söz konusu 18. maddeye değindi. Özdek konuşmasını şöyle sürdürdü. “İmar planının içerisine baktığımızda yeni çevre yolu açılmak istendiğini görüyoruz. Devlet burada diyor ki % 40’ını sizden keseceğim 18. maddeyi uygulayacağım ve siz isteseniz istemeseniz ben sizin arsanızın %40’ ını devlete bağışlayacağım. Peki bunu uyguluyor devlet;  madem öyleyse devletin özelliği nerede kaldı? Yapılması gereken insanları mağdur etmek değil;  insanların sorunlarına çözüm aramaktır. Onların dertlerine derman olmaktır. İnsanlar bize de gelip dertlerini anlatıyor ve 18. Maddeden dolayı iki katlı bir eve sahip bir kişinin evinin başkası üzerinden göründüğünü görüyoruz. 18.madde şu anda Van’da yapılmak istenen bir mevzuattır. 18.madde hadisesi şöyledir: Devlet bir vatandaşın arsasını yüzde 40 kendisine kesiyor; yüzde 60’ını halka bırakıyor. İnsanımızı geri kalan arsada birbirlerine ortak ediyor. Yani 18. Madde ile bütün  arsa sahipleri birbirine ortak olmuş oluyor. Böyle olunca da halkımızda ciddi bir sorun ortaya çıkıyor. Birinin evi bir başkasın rahatlıkla kayabiliyor. Nitekim bu da yaşanan bir olaydır. Halkımızın haksızlığa uğratıldığının kanaati içerisine ister istemez giriyoruz. Bu trajik durum içerisinde halkımızın mutlu olmasını beklemek mümkün değildir”  (Fırat Arslan - İLKHA)