Yeni ilçe sınırları böyle belirlendi

Vali Yardımcısı Uslu, büyükşehirin bilinmeyenlerini açıkladı: İlçe sınırları neye göre belirlendi?

VAN 12.04.2013 14:31:56 0
Yeni ilçe sınırları böyle belirlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da 2011 yılında meydana gelen depremden sonra bir taraftan kentin yeni imarı hazırlanırken bir taraftan da Büyükşehir statüsü kazanan ilin sınırları belirlendi. Uzun süredir çalışmaları yapılan büyükşehir ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşılırken, Van’ın yeni düzeni de netleşmeye başladı.

 

Vali Yardımcısı Atay Uslu, gazetemize geçtiğimiz aylarda resmen büyükşehir statüsü kazanan Van’ın yeni düzeni ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurulan yeni iki ilçe başta olmak üzere kentin sınırlarının yeniden belirlendiğini belirten Uslu, İpekyolu ve Tuşba ilçelerinin resmen ihtisas edildiğini ve büyükşehirin yeni sınırlarının meclisten geçerek kamulaştığını kaydetti. Şu ana kadar yeni sınırlar ile ilgili herhangi bir itirazın olmadığını da kaydeden Uslu, büyükşehirin yapısının tamamlanması için de çalışmaların hızlı sürdüğünü kaydetti.

 

25 KİŞİLİK EKİP VAN’IN SINIRLARINI YENİDEN ÇİZDİ

 

Van Büyükşehir Belediyesi’nin yeni ilçelerinin ve sınırlarının belirlenmesi Vali Münir Karaloğlu başkanlığı ve talimatları doğrultusunda gerçekleştirilirken, işin koordinatörlüğünü Vali Yardımcısı Atay Uslu üstlendi. Oluşturulan kişilik bir çekirdek ekibin çalışmaları ile oluşturulan yeni sınırlar ve ilçeler ve bu ilçeler ile ilgili çalışmalar titizlik ile yapıldı. 25 kişilik bu ekipte ayrıca belediyeler, İl Özel İdaresi yetkilileri, Mahalli İdareler Müdürlüğü yetkilileri ve hemen her kamu kuruluşunda görev yapan danışanlar yer aldı.

 

ÜÇ İLÇENİN DE VAN GÖLÜ’NE KIYISI VAR

 

Van’ın resmen Büyükşehir olmasının ardından oluşan yeni harita ve ilçelerin sınırları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Vali Yardımcısı Atay Uslu, her üç ilçenin de Van Gölü’ne kıyısı olacak şekilde sınırlarının çizildiğini belirtti. Uslu yeni ilçeler ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi; “Edremit, Tuşba ve İpekyolu ilçelerinin üçüsünün de göle kıyısı var. Bunlar biraz da bilerek ve belli planlar çerçevesinde belirlenen şeyler. Buradaki amaç da tüm ilçe belediyelerinin Van Gölü için biraz da sorumluluklarının olması. Böylelikle her belediye kendi sınırları içinde kalan göl kıyısını çok daha verimli ve sağlıklı kullanabilme şansına sahip olacak. Yine Tuşba ve İpekyolu ilçelerinin hem Van Gölü’ne hem de Erçek Gölü’ne kıyısı bulunuyor. Bu da bu iki ilçe için diğer bir artı. Bunlar iyi değerlendirildiği takdirde Van bir bütün olarak çok kısa bir sürede çok iyi bir yol katetmiş olacak. İlçe belediyeleri kendi sorumluluklarındaki alanlardaki gelişmelere ağırlık verecek. Büyükşehir belediyesi de merkezi bir güç olarak derli toplu bir çalışma yürütecek. Bu anlamda ilçelerin yapılanması ve sınırlarının belirlenmesi titiz bir şekilde belirlendi.”

 

 

HER İLÇENİN STRATEJİK ÖNEMİ OLACAK

 

Üç belediyenin göle sınırının olmasının yanında, kendilerine özgü stratejik önemlerinin de bulunduğunu belirten Uslu, “Van Büyükşehir Belediyesi’nin ve yeni ilçelerinin sınırları sadece Van Gölü kıyısına göre belirlenmedi elbette. Dediğim gibi bu iş çok titiz bir çalışmanın ürünü. Yine bu yeni ilçelerin çok farklı özellikleri olacak. Örneğin İpekyolu ilçesi Van’ın ticaret merkezi olacak. Ticari faaliyetlerin birçoğu bu ilçede yürüyecek. Bir diğer yeni ilçe olan Tuşba ise Van’ın eğitim ve sanayi merkezi olacak. Bu tür faaliyetlerde akla gelen ilk yer Tuşba olacak. Van’ın nazar boncuğu Edremit ilçesi ise yıllardır yüklendiği misyonu devam ettirecek ve Van’ın turizm merkezi olacak. Yani her ilçenin bu anlamda sınırları olduğu gibi farklı misyonları da olacak. Buradaki amaç her ilçenin daha yatkın olduğu alanlarda gelişmesine katkıda bulunmak. Örneğin bu sayede Edremit ilçesi çok kısa bir süre içerisinde turizm alanındaki gelişmişliğini tamamlayacak.” Şeklinde konuştu.

 

İPEKYOLU VAN’IN EN BÜYÜK İLÇESİ

 

Öte yandan Vali Yardımcısı Van’ın yeni ilçeleri ve onlara bağlanan mahalle ve köyler ile ilgili bilgileri de gazetemiz aracılığıyla paylaştı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre ilçelerin nüfus oranlarını açıklayan Uslu, çizilen yeni sınırlara göre Van’ın en büyük ilçesinin İpekyolu olduğunu açıkladı. Daha önce 165 bin 953 nüfusu ile Van’ın en büyük ilçesi ünvanına sahip olan Erciş, böylelikle bu ünvanı İpekyolu İlçesine devretmiş oldu. Son nüfus verilerine göre Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı diğer ilçeler ve nüfus oranları ise şu şekilde oluştu:

 

İpekyolu – 280 bin 532

Erciş – 165 bin 953

Tuşba – 129 bin 555

Edremit – 88 bin 200

Özalp – 73 bin 778

Çaldıran – 67 bin 329

Başkale – 62 bin 550

Muradiye – 51 bin 620

Gürpınar – 39 bin 238

Gevaş – 29 bin 215

Çatak – 23 bin 750

Saray – 23 bin 122

Bahçesaray – 17 bin 133

 

Bu verilere göre Van’ın yeni kurulan ilçeleri olan İpekyolu ve Tuşba ilçeleri sahip oldukları nüfus ile Van’ın en kalabalık 3 ilçesi arasında yer aldı.

 

SINIRLARI DEĞİŞEREK MERKEZ İLÇEYE DÖNÜŞEN İLÇELERE BAĞLI MAHALLE VE KÖYLER:

 

Edremit İlçesine bağlı mahalleler: Elmalık, Erdemkent, Eski Cami, Yeni, Yeni Cami, Çiçekli (Belde), Eminpaşa, Süphan, Şabaniye, Hacıbekir (Mezbaha Deresi Güneyi).

 

Edremit İlçesine bağlı köyler: Akın, Kavurma, Kurubaş, Taşkonak, Andaç, Ayazpınar, Bakacık, Çayırbaşı, Dilkaya, Doğanlar, Dönemeç, Enginsu, Köklü, Köprüler, Köşkköy, Mülk.

 

İpekyolu İlçesine bağlı mahalleler: Alipaşa, Bahçıvan, Buzhane, Cevdetpaşa, Cumhuriyet, Esenler, Hacıbekir, Hafıziye, Halilağa, Hatuniye, Karşıyaka, Selimbey, Serhat, Seyit Fehim Arvasi, Şerefiye, Vali Mithatbey, Yalı, Yeni Mahalle, Bostaniçi (Belde), Erçek (Belde).

 

İpekyolu İlçesine bağlı köyler: Ağzıkara, Aktaş, Arıtoprak, Aşağıçitli, Aşağıgölalan, Baklatepe, Bakraçlı, Beşçatak, Çalımlı, Değirmearkı, Değirmenköy, Dereüstü, Dibekli, Gövelek, Ilıkaynak, Irgat, Karagündüz, Karakoç, Karpuzalanı, Kavuncu, Kaymaklı, Kevenli, Kıratlı, Köşebaşı, Ortanca, Sarmaç, Yalınağaç, Yatkısırt, Yukarıgölalan, Yukarıgüneyce.

 

Tuşba İlçesine bağlı mahalleler: A.Gazi, Akköprü, Altıntepe, Beyüzümü, İskele, İstasyon, Seyrantepe, Şemsibey.

 

Tuşba İlçesine bağlı köyler: Adıgüzel, Ağartı, Akçaören, Akçift, Alabayır, Alaköy, Arısu, Aşıt, Atmaca, Bağdaşan, Bardakçı, Çakırbey, Çitören, Çobanoğlu, Çolpan, Çomaklı, Dağönü, Değirmenözü, Derebey, Dibekdüzü, Dilimli, Ermişler, Esenpınar, Gedelova, Gedikbulak, Göllü, Gölyazı, Gülsünler, Güvençli, Halkalı, Dıdırköy, Kalecik, Karaağaç, Kasımoğlu, Kelle, Koçköy, Kolsatan, Kozluca, Kumluca, Meydancık, Mollakasım, Ocaklı, Otluca, Özkaynak, Özyurt, Pirgarip, Sağlamtaş, Satıbey, Şahgeldi, Tabanlı, Tevekli, Topaktaş, Yalnızağaç, Yaylıyaka, Yemlice, Yeniköşk, Yeşilköy, Yeşilsu, Yumrutepe.

ŞEHRİVAN ÖZEL