YEMEKLERDE, PEYNİRDE KULLANILIYOR

Baharın gelmesiyle birlikte kırda yetişen ve yemeklerde kullanılan otlar sofralarımızı yeniden süslemeye başladı. Van'da birçok manav ve işportacı esnafı şimdi bu otlardan satıyor.

VAN 23.04.2015 09:39:29 0
YEMEKLERDE, PEYNİRDE KULLANILIYOR
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Kırdaki otlar birçok vatandaşın ve esnafın geçim kaynağı. Birçok işsiz genç bu otlardan toplamak için bahar aylarını bekliyor. Yemeklerde kullanılan otlar Hakkâri ve Şırnak bölgesinde erken, Van bölgesinde ise geç yetiştiği için en az iki ay boyunca otlar satışa sunulabiliyor.

YEMEKLERDE, PEYNİRDE KULLANILIYOR
Bölgede kari, sir, loş, çireş, mendê, kereng, guhbizin ve rêvas gibi isimlerle anılan otlar kaynatılarak yendiği gibi bulgur ve pirinç gibi yemeklerin içine de konuluyor. Bazı çeşitleri de yöresel yemek olan ayran aşı içine de konulabiliyor. Sir ve mendê aynı zamanda otlu peynire katılıyor. 
Uzmanlar yemeklerde kullanılan bu otların şifalı olduklarını da söylüyor.

HAKKÂRİ YÖRESİNDEN
Otların bölgede en erken yetiştiği yer ise Hakkâri'nin Şemdinli ilçesi. Gazetemize konuşan Veysel Girgin isimli esnaf, otları Şemdinli ve Yüksekova'dan getirdiklerini söyledi.
Tüm çeşitleri aynı fiyata, sattıklarını belirten Girgin, "Kilosunu 2,5 TL'ye satıyoruz. Bu otları bilenler gelip alıyor, ama bilmeyenler de çok. Ne işe yaradığını bize soruyorlar, biz de tarif ediyoruz. İki haftadır satış yapıyoruz. Şimdilik Hakkari yöresinden getirtiyoruz, ama Van'da da var. Birkaç gün sonra Van'ın kırsalından da bize gelecek" diye konuştu.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı