Yedek parça fiyatlarının artması sanayiciyi etkiliyor

Van Oto Sanayi Sitesi Esnaflarından Kurban Usta Oto Tamir servisinin sahibi Kurban Atacan, koronavirüs süreci ve yedek parça fiyatlarının yükselmesinden dolayı sanayici esnafının sıkıntı yaşadığını söyledi.

VAN 21.08.2021 10:10:05 0
Yedek parça fiyatlarının artması sanayiciyi etkiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ın Tuşba ilçe sınırları içerisinde yer alan ve yüzlerce kişinin istihdam alanı olan Van Oto Sanayi Sitesi esnaflarından Kurban Atacan, sektörlerinin durumu hakkında açıklamalarda bulundu. İş potansiyelindeki azalmanın pandemi ile başladığını söyleyen Atacan, dolara bağlı olarak yedek parça fiyatlarının yükseldiğini, bu durumun da işlerini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

“SEKTÖRÜMÜZ SÜREÇTEN ETKİLENDİ”

Van Oto Sanayi Sitesi Esnaflarından Kurban Usta Oto Tamir servisinin sahibi Kurban Atacan, dolara endeksli olduğu için araç yedek parçalarına sıklıkla zam uygulandığını, vatandaşların da bu duruma tepki gösterdiğini ifade etti. Atacan; "Yaklaşık 50 yıldır bu mesleği icra ediyorum. Yaşadığımız koronavirüs sürecinden tüm sektörlerin etkilendiği gibi bizim sektörümüz de etkilendi. Sanayici zor durumda. Aracının bakıma veya tamire ihtiyacı olan birçok kişi, virüsten dolayı sanayiye gelmiyor, gelmedikleri için de işlerimiz azaldı. Bu süreçte devlet üç bin lira destek sağladı, tabi bu da yetmedi. İşlerimizi  etkileyen diğer bir durum da yedek parçaya gelen zamlar oldu. Dolar yükselince malzemeye zam yapılıyor, dolar düşünce fiyat inmiyor. Örneğin, markasını söylemeyeyim, bir aracın eksantrik kayışını 180 liraya alıyorduk, şimdi fiyatı 400-600 lira arası değişiyor. Parçaya uygulanan zamma karşı biz işçiliğe zam yapamıyoruz. Vatandaş fiyatlara tepki gösteriyor, sitem ediyorlar ama bizlik bir durum değil bu” şeklinde konuştu.

“MALZEME FİYATI YÜKSELDİKÇE; İŞ POTANSİYELİMİZ DÜŞÜYOR”

Parça fiyatlarının yükselmesinden dolayı bazı vatandaşların daha genç veya sıfır araba almaya yöneldiğini söyleyen Kurban Atacan: “ Vatandaş sıfır arabaya yöneliyor, kredi çekiyor, kaç yıl sürecekse buna bakmıyor, öderim diyor ama ikinci el, yaşı çok eski olan araba almıyor. Çünkü sanayiye düştüğü zaman yağ değişimine 600-700 lira parası gidiyor, eskiden 150-200 liraya yağ değişiyorduk. Parça fiyatları çok uygundu daha önce, tabi işimiz de çok yoğun oluyordu. Şimdi ise öyle değil, yedek parçaya zam geldikçe bizim işimiz azalıyor. Eskiden aracını tamire getiren birinin aracının durumuna bakar, ona göre malzeme ve işçilik ücretini söylerdik, araç sahibi de fiyatı kabul ederdi ve işini yapardık. Ama şimdi çoğu insan fiyat öğrendikten sonra yapmıyor/yapamıyor. Sanayici esnafının durumu gün geçtikçe zorlaşıyor, kazancımız azalıyor.” dedi. 
Kurban Atacan, son olarak, sektörlerinde kayıt dışı çalışan işyerlerinin de işlerine sekte vurduğunu ve bu durumun çözüme kavuşturulmasını talep ettiklerini söyledi. 
Özel Haber: M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi