Yayla Muzu tezgâhlardaki yerini Aldı

Halk arasında ‘Yayla Muzu’ diye tabir edilen ve birçok hastalığa şifa olan ilkbahar meyvelerinden uçkun tezganlardaki yerini alarak satışa sunuldu.

VAN 15.04.2015 22:35:25 0
Yayla Muzu tezgâhlardaki yerini Aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da birçok noktada yetişen ancak Van’da yetişme mevsimi henüz gelmediği için Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinden getirilen ve Türkiye’nin birçok noktasına satılmak üzere gönderilen uçkun, Şeker hastalığından mide ve bağırsak hastalığına bunun yanında birçok derde deva niteliğinde olduğu söyleyen uçkun satıcıları Van’da henüz mevsimi gelmediği için yüksek fiyatlı uçkunda satışların istenilen seviyeye gelmediğini söyleyediler.
 

Uçkun şeker hastalığına ve bağırsak hastalığına iyi geliyor
Uçkunun başta şeker hastalığı, bağırsak ile mide hastalığı ile vitamin ihtiyacı hastalar için iyi geldiğini söyleyen Uçkun satıcısı Hakan Yentur; “Uçkun birçok derde deva niteliğindedir. Bizler uçkunu şuan Van’da mevsimi gelmediği için Şemdinliden alıyoruz. Burada mevsimi geldiği zaman dağlardan kendimizi topluyoruz. Dolayısıyla dışardan aldığımız uçkunun kilosunu 10 lira’dan satıyoruz. Ancak burada mevsimi geldiği zaman en az 5 liradan satacağız” dedi.
 

Bir başka uçkun satıcısı İhsan Sarı ise uçkun hakkında merak edilenleri cevapladı,
 “Uçkunu satılmak üzere ençok İstanbul’a gönderiyoruz”
U
çkunun sadece Van’da değil birçok ilde satıldığını ve Türkiye’nin uçkun ihtiyacının Van’dan karşılandığı belirten Sarı;”Uçkunun Van dışında ençok ilgi gördüğü il İstanbul’dur. Bizler İstanbul’a torbalarla uçkun gönderiyoruz. Önümüzdeki aydan sonra Van uçkunu çıkıyor. Bizler bunları toplayıp halkımızın afiyetine sunacağız inşallah” ifadelerine yer verdi.


“Uçkunun toplanırken kökünden çıkarılmaması gerekir’
Satıcıların uçkunu toplarken sabırlı bir şekilde kökünden çıkarmadan toplamaları gerektiğini söyleyen Sarı;”Uçkun kökünden çıkarılmaması gerekir. Ancak bizim burada uçkun kökünden çıkarılıyor. Çünkü toplarken daha seri bir şekilde toplanılsın diye bu yapılıyor. Ancak bunu yaparken bazı olumsuz durumları düşünmüyorlar. Uçkun kökünden çıkarıldığı zaman ertesi yıl kökünden çıkarılan uçkunun yerine uçkun yetişmiyor. Dolayısıyla en az bir yıl sonra çıkıyor. Uçkuncularımız uçkunu kökünden çıkararak hem uçkunun köküne zarar veriyorlar hemde ertesi yıl uçknun mahsülünün az olmasına neden oluyorlar”  önerilerde bulundu.
 

Uçkun ilk başta Şemdinli’de yetişir
Uçkunun Van’dan önce Şemdinli’de yetişmesinin sebebini Mevsim koşullarına bağlayan Sarı daha sonra, “Şemdinli’nin havası Van’ın havasından daha sıcaktır. Ayrıca Şemdinli Türkiye’nin ençok yağış alan bölgesidir.   Burada ürünler daha çabuk yeşeriyor. Dolayısıyla bizlerde uçkunu önce Şemdinli’den alıyoruz. Kilosunu 6 liradan aldığımız uçkunu 10 liradan satıyoruz. Ancak Van’ın uçkunu yetiştiği zaman fiyatı daha uygun hale gelecektir. Bizler uçkunu sadece kilo işi olarak satmıyoruz. Deste halinde 3 liradan sattığımız uçkumuz vardır” dedi.

“Tansiyon için şifa kaynağı” 
Uçkunun tam bir şifa kaynaağı olduğunu söyleyen Sarı;”Uçkun bir çok hastalığa şifa kaynağı olduğu gibi Tansiyon içinde ilaç gibidir. . Tansiyonun düşmesi için gerekli ekşimsi tadı bünyesinde barındırıyor”  şeklinde uçkunun faydalarına devam etti.
 

Uçkun özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek dağlarında yetişen ekşim tadı olan ve halk arasında yayla muzu olarak bilinen bir bitkidir. Ekşimsi tadıyla özellikle halk arasında beğenilerek tüketilen uçkunun aç karna yenilmesinin faydalı olduğu belirtiliyor.