“YATIRIMCI KAYGILI“

Van'da 2011 yılında yaşanan iki büyük depremden sonra durma noktasına gelen inşaat sektörü ilkbahar ile birlikte hareketlenmeyi beklerken, sektörde beklentiler bu yıl da şuana kadar karşılanmış değil. Geçtiğimiz yıllara göre az da ols

VAN 5.05.2015 10:21:26 0
“YATIRIMCI KAYGILI“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Van'da havaların ısınmasıyla birlikte inşaat sektöründe de kısmi bir hareketlilik başladı. Ancak bu hareketlilik istenilen seviyede değil. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, 2011 yılında meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan iki depremin ardından durma noktasına gelen inşaat sektörünün hala can çekiştiğini söyledi. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntının nedenlerini paylaşan Turgut, kent merkezindeki imar planında biran önce revizeye gidilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"HEM EKONOMİK HEM DE SİYASİ SÜREÇ OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Van'da inşaat sektörü hareketlenmeyi beklerken, sektörde beklentiler an itibari ile karşılanmış değil. Sektördeki durgunluğun en büyük nedeninin ise, dövizin yükselmesi ve 7 Haziran seçimleri öncesi belirsiz olan siyasi süreç olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla dövizden ekonomik olarak olumsuz etkilenen yatırımcılar, yatırım yapmaktan kaçınırken, siyasi süreç belirsizliğinden kaynaklı da kaygılı oldukları ifade ediliyor. Van'ın konumuna dikkat çeken İMO Başkanı Turgut, yatırımcılara çağrıda bulundu ve "Gelin kentimize yatırım yapın" dedi.

"YATIRIMCI KAYGILI"
Kentte 1 Nisan itibari ile canlanmaya başlayan inşaat sektörü 1 Aralık'a kadar devam ediyor. Ancak hala istenilen düzeyde bir canlılığın olmadığını ifade eden İMO Başkanı Turgut, şunları söyledi:
"Van'da inşaat sektöründe beklediğimiz şekilde bir canlanma yok. Bu durum bizi üzüyor. Van beklediği canlılığı yakalayamadı. Depremden sonraki döneme göre biraz olsun şuan bir kıpırdama var. Ama bu kıpırdama bizi tatmin etmiş değil. Bu canlılık yetmez ama evet diyoruz. Doların yükselmesi ve siyasi süreç inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Çünkü Türkiye'deki bütün her şey dolar endeksli alınıp satılıyor. Bu nedenle yatırımcılar doların düşmesini de bekliyor diyebilirim. Bunun yanı sıra HDP'nin partiyle seçimlere girmesi de yatırımları ciddi bir şekilde etkiledi. Şuan HDP barajı geçecek mi geçmeyecek mi düşüncesi var. Geçmezse ne olur düşüncesini taşıyanlar yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Van'ın ne olacağı belli değil düşüncesi oluşmuş durumda."

"REVİZE ŞART" !..
Kent merkezindeki imar planında biran önce revizeye gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Turgut, şöyle konuştu:
"Şehir merkezi için bir revize imar planından bahsediliyor. Bunu olumlu buluyoruz. Kent merkezi de bu revize ile artık düzelir. Ruhsat vermekte bir sıkıntı yok. Mevcut imara göre herkes şuan ruhsat alabiliyor. Gelen mevcut imarla hiç kimse ruhsat almak istemiyor. 7 katlı binanın yanına mevcut imarda 4 kat veriliyor. Kim 4 kata ruhsat alır? Bu durum süreci geciktiriyor. Mevcut imara itirazımız yok. Ama şehir merkezindeki imarda bir revizeye gidilirse sorun kalmayacak. Kent merkezinde özellikle İki Nisan Caddesi ile Ak Köprü Deresi arasında kalan kısımda yapılaşmanın yüzde 80'i tamamlandığı için herkese eşit emsaller verilmeli. Bu nedenle burada revize şart."

"KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜYÜK BİR AVANTAJ"
Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerde hasar gören evlerini yıkan depremzedelerin, kentsel dönüşümden yararlanmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan kanunun, TBMM'den geçtiğini de hatırlatan Turgut, "Bu bizim için büyük bir avantaj" dedi.

"GELİN KENTİMİZE YATIRIM YAPIN"
2011 depreminden önce Van'da inşaat sektörünün çok iyi bir seviyede olduğunu söyleyen Turgut, son olarak şunları kaydetti:
"2011 yılından önce yaşanan canlığı tekrar 3-4 yıl içinde yakalayabiliriz. Bu nedenle önerilerimiz dikkate alınmalı. Yatırımcılara güven verilmelidir. Yatırımcı da siyasi süreçten çekinmemeli. Van bölge illere göre önemli bir konumda ve bu değerlendirilmelidir. İMO Başkanı olarak yatırımcılara çağrıda bulunuyorum. Gelin kentimize yatırım yapın. Van her zaman huzurlu bir kent olmasını koruyacak. Bunun güvencesini biz size veriyoruz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş