Yaşanan olaylar otelcilik sektörünü de etkiledi

“Böyle devam ederse kapatıp gideceğiz”

VAN 22.08.2015 20:27:27 0
  Yaşanan olaylar otelcilik sektörünü de etkiledi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vanlı otel işletmecileri son zamanlarda bölgede yaşanan olaylardan dolayı işlerinin olumsuz etkilendiğini söylediler.

Bölgede yaşanan çatışma ortamı turizm sektörüne bağlı olarak çalışan otelcilik sektörünü de bitirme aşamasına getirdi. Vanlı otel işletmecileri işlerinin çatışma sürecinin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirttiler.

Özellikle Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde İran plakalı otobüse yapılan saldırı sonrası İranlı Turistlerin hızlı bir şekilde bölgeyi terk ettiğini belirten otel işletmeciler, saldırı sonrasında müşterilerde yüzde 90 düşüş yaşandığını ifade ettiler.

Konuyla ilgili olarak İlke haber Ajansına (İLKHA) konuşan işletmeciler, bölgede yaşanan olaylardan sonra turistlerin rezervasyonlarını iptal ettiklerini dile getirdiler.

“Böyle devam ederse kapatıp gideceğiz”

Yaşanan olaylardan sonra Van’a gelmekten çekinen İranlı turistlerin işlerini olumsuz yönde etkilediğini aktaran Tayfun Kılıç isimli otel işletmecisi, “Son birkaç haftadır işlerimiz yok. İşlerimiz yaklaşık yüzde 80-90 oranında düştü. Geçen yılın bu aylarına baktığımızda işlerimiz çok daha iyiydi. İstediğimiz olayların bir an önce son bulmasıdır. Eğer bu olaylar devam edip işlerimiz bu şekilde gidecekse kapatıp gideceğiz.” dedi.

“Otellerin doluluk oranı yüzde 20”

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde İran’a ait otobüse yapılan saldırıdan sonra İranlı turistlerin hızla buraları terk ettiğini ifade eden Ercan Elik isimli başka bir işletmeci, “İran’ın otobüslerine yapılan saldırıdan sonra, otelimizde büyük oranda düşüş oldu. Normalde otelimizin hafta içi ve hafta sonu doluluk oranı bizi çok memnun ediyordu. Şu an gün geçtikçe müşteri kapasitesi azalmaktadır. Otellerimizde doluluk oranı yüzde 20 civarlarındadır. Geçen yılın bu ayında otelimiz tam doluydu. İranlı turistlerin gelmemesi yalnız bize değil, giyim sektörünü de büyük bir darbe vurmaktadır.” şeklinde konuştu.

Son zamanlarda artarak devam eden olaylardan sonra çok endişeli olduklarını söyleyen Elik, “Esnaf iş yerinde panikle oturuyor. Vatandaşlarımız çarşı merkezinde panikle dolaşıyor.  Vatandaş bir an önce işlerini halledip eve gitme telaşındadırlar. Ben otele geldiğim zaman gelen yabancı müşterilere bile şüphe ile bakıyorum. Çantasına bakıyorum acaba bomba var mı? Biz otel sahipleri ve esnaflar bu şekilde endişeliysek yabancı turist niye endişelenmesin. Durum bu şekilde devam ederse kapatacağız.” diye konuştu.

“Geçen yılla göre gerileme var”

Çatışma ortamından en fazla etkilenen sektörlerden birinin de otelcilik sektörü olduğuna değinen Otel Müdürü Necim Gül ise “Van’da turist dediniz mi akla ilk gelen İranlı turistlerdir. Şu an otelimizde İranlı turistlerde yok denecek kadar azdır. İşlerimiz şuan çok kötü. Bu olaylar olmadan doluluk oranımız yüzde 80-90’lardaydı. Olaylardan sonra yüzde 20’lere indi. Geçen yılla göre tam bir gerileme var. Olayların turizme çok büyük bir etkisi var.” ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın-İLKHA)