“Yardım kömürü zehir saçıyor”

Van’da kış mevsiminin başlamasıyla birlikte her yıl geleneksel olarak tartışılmaya başlayan hava kirliliği bir kez daha gündeme geldi. Özellikle kış aylarında bir anda kirlilik düzeyi üst seviyeye çıkan sağlık açısından tehdit ed

VAN 28.12.2013 21:35:08 0
“Yardım kömürü zehir saçıyor”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Tarafından dar gelirli ailelere verilen kömürlerin kalitesiz oluşuna tepki gösteren vatandaşlar artık nefes almakta bile zorlandıklarını ifade etti. Hava kirliliğine bir tepki de Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı ve İl Genel Meclis üyesi Ali Kalçık’tan geldi. Kalçık yaptığı açıklamada, gözle görülebilecek somut bir hava kirliliğinin olduğunu söyleyerek, kentin özellikle akşam saatlerinde soluk bile alamaz duruma geldiğini belirtti.

 

Kış aylarında yaşanan hava kirliliği yine Van’ın ana gündem maddesi oldu. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dar gelirli ailelere dağıtılan kömürlerin kalitesiz olduğundan şikayetçi olan Vatandaşlar geceleri nefes almakta zorlandıklarını ifade ederek, kömürlerin zehir saçtığını belirtti. Özellikle depremin ardından yapılan TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlar yakılan kömürlerin kalite açısından çok düşük olduğunu bacalardan çıkan kara dumanların çevreye ve doğaya zarar verdiğini belirtti.

 

“ZEHİRLENMEK İSTEMİYORUZ”

 

TOKİ sakinlerinden Mehmet Alpaslan, TOKİ konutlarında kullanılan kömürlerin kalitesiz oluşundan şikayetçi olurken, akşam saatlerinde yakılan kaloriferlerden çıkan dumanların çevreye büyük zarar verdiğini ifade etti. Alpaslan, “TOKİ’de kullanılan kömürler çok kalitesiz. Dolayısıyla çevreye ve vatandaşlara büyük zarar veriyor. Bu durumu yetkililere defalarca bildirdik. Ancak herhangi bir çözüm bulunamadı. Bu durum bir mağdur ediyor. Akşam saatlerinde dışarı çıkamıyoruz. Bacalardan zehir fışkırıyor. Yetkililer bu duruma bir çözüm bulsun. Zehirlenmek istemiyoruz.” Dedi.  

 

KALÇIK: SADECE HAVA KİRLENMİYOR

 

Yaşanan hava kirliliğine bir tepki de ÇEVDER Başkanı, İl Genel Meclis Üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı Ali Kalçık’tan geldi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Tarafından dar gelirli ailelere verilen kömürlerin kalitesiz oluşuna tepki gösteren Kalçık, “Dünyanın her yerinde, her mevsimin bir özgünlüğü ve güzelliği vardır. Bizim ilimizde ise ne yazık ki; her mevsim bir başka kâbusa dönüşür.” Dedi. Kalçık “Her akşam karabasan gibi kentin üzerine çöken kömür bulutları; sadece havayı, çevreyi kirletmemekte, soluduğumuz havaya, içtiğimiz suya, yediğimiz meyve-sebze ve her türlü gıdaya sinerek, insan sağlığına karşı büyük bir tehdit oluşturmaktadır.” Dedi.

 

“TEK SEBEP KALİTESİZ KÖMÜR”

 

Hava kirliliği ile ilgili rapor hazırladıklarını söyleyen Kalçık, “Şehrin birçok noktasından ve ilçelerinden görüntüler aldık. Gerçekten gözle görülebilecek çok somut bir hava kirliliği var. Yetkililer ile görüşmemizde bu durumu rapor ile kanıtlıyor. Bize ‘normal standartlar ölçüsünde olan bir kömür kullanılıyor, kömür standartlara uygundur.’ Deniliyor. Ama özellikle akşam saatlerinde soluk bile alamaz duruma geliyor kent. Büyük bir sıkıntı var kentte. İlimizin yüksek rakımından kaynaklı, hiçbir sanayinin olmamasına karşı bu kadar hava kirliliğinin olması kabul edilecek bir olgu değil. Bu kirliliğin bir tek sebebi var oda kullanılan kalitesiz kömürdür. Dünyanın her yerinde kullanılan kömürlerde bir kirlilik var. Ama buradaki kirlilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan ve aşırı dumana neden olan bir kömür var. Kirlilik kalitesiz bir kömürün kullanılmasından kaynaklandığı çok açıktır.” Dedi.

 

“ÇÖZÜM DOĞALGAZDIR”

 

Hava kirliliği nedenlerinden birinin de kolorifer yakma tekniğinden kaynaklandığını ifade eden Kalçık, “Kalorifer ateşleyicilerinin yeterince bilgi sahibi olmamasından dolayı bu kirlilik oluşuyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden aldığımız raporlar var elimizde. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün raporlarına göre kullanılan kömür uygundur. Ancak hazırlanan raporların nasıl hazırlandığı ise ortadadır. Bu işin çözümü ilimize verilen doğalgazdır. Doğalgaz bir firmanın yapacağı bir iş değil. TOKİ’lerin olduğu bölgeye özellikle çok acil doğalgazın verilmesi gerekiyor. Gerçi doğalgaz fakirlerin kullanabileceği bir ölçüde değil. Ancak çok acil doğalgazın verilmesi gerekiyor. Kaliteli kömürün Van’a sokulması, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kömürünün Van’a sokulmaması gerekiyor. Doğalgazında yaygınlaştırılıp Van’a dağıtılması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.


Önder ALTINAL