‘Yanlışta ısrar etmeyelim’

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün insan sağlığını tehdit edici özelliği devam ederken, ülkeler de en az vaka sayısıyla bu salgından kurtulmanın yollarını arıyor.

VAN 10.04.2020 12:04:36 0
‘Yanlışta ısrar etmeyelim’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Alınan önlemler kapsamında özellikle insanların toplu kullanım alanlarına kısıtlamalar getirilerek bir çözüm hedefleniyor ancak konulan yasaklara zaman zaman uymayanların olduğu da görülüyor. Van’da da bazı vatandaşların, yasak olmasına rağmen toplu taşıma araçları ve marketlere maskesiz girdikleri belirtiliyor. Yetkililer ise, vatandaşların bu konuda hassas ve sorumlu davranması gerektiğine vurgu yapıyor. Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul da, vatandaşın toplu ulaşım araçlarına maskesiz binme konusunda ısrarcı olmamaları gerektiğine vurgu yaparak, “Lütfen yanlışta ısrar etmeyelim” dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüzlerce insanın yaşamını yitirmesine, binlerce insanın da enfekte olmasına sebep olan koronavirüsün etkisini en aza indirmek için önemli tedbirler alınıyor. Virüsün özellikle temas ortamını sevdiği bilindiği için alınan tedbirler kapsamında özellikle toplu kullanım alanları ön planda tutuluyor. Vatandaşlara zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları çağrıları yapılırken, dışarı çıkma mecburiyetinde olan vatandaşların, sosyal mesafeye uymaları, hijyene dikkat etmeleri ve maske kullanmaları öneriliyor.

KURALLARA UYMAYANLAR VAR

Alınan tedbirler, uzmanların uyarılara rağmen bazı noktalarda kurallara uymayanların olduğu gözleniyor. Özellikle şehir merkezinde sosyal mesafeye dikkat etmeyenlerin, maske takmayanların olduğu gözükürken, maske takmadan girilmesi yasak olan market ve toplu taşıma araçlarında da zaman zaman kuralların görmezden gelindiği iddiaları dillendiriliyor.
Van’da da yasaklara uymayan vatandaşlar bulunuyor. Özellikle toplu taşıma sektöründe hizmet veren şoförler, bazı yolcuların maskesiz araca bindiklerini, bu durumdan rahatsız olduklarını ve oldukça riskli olduğunu söylüyorlar. Maskesiz yolcular yüzünden diğer yolculardan tepki aldıklarını belirten ismini vermeyen bir şoför: “Maalesef uyarılarımıza rağmen araçlara maskesiz binen yolcular oluyor. Bizim de yetkimiz olmadığı için onlara müdahale edemiyoruz. Bu durum da diğer yolcuların bizimle tartışmalarına sebep oluyor ve zaman zaman gerginlikler yaşanıyor” dedi.

TUĞRUL: MASKESİZ ARAÇLARA BİNİLMEMESİ LAZIM

Konuyla ilgili Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Tuğrul da: açıklama yaparak; “Yolcuların maskesiz toplu taşıma araçlarına kesinlikle binmemesi lazım. Bu konuda herkesin duyarlılık göstermesi gerekiyor.” dedi.

“KURALLARA UYULSUN DİYE, HERKESİN BAŞINA BİR GÜVENLİKÇİ BIRAKILAMAZ”

Yasaklardan ziyade toplumun, alınan kararlara ilişkin duyarlı olması gerektiğine vurgu yapan Tuğrul, sitemde de bulunarak konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Özellikle vatandaşlarımızın artık bunun duyarlılığına varması lazım. Sonuçta hayati bir meseleden söz ediyoruz. Her şeyin şoförden ya da güvenlik personelinden beklenilmemesi lazım. Vatandaşımızın, hem kendi hem başkasının sağlığı için maskesini takması lazım. Bunu günlerdir uzmanlar da açıklıyor. İlla ki hazır maske olması gerekiyor diye bir şey de yok, yüzünü temiz bir bezle kapatması yeterli. Vatandaşlarımızdan ricamız, bu şekilde kendini muhafazaya alıp toplu taşıma aracına ondan sonra binsin. Bu konudaki kural ihlallerinin önüne geçebilmek için araca binecek her vatandaşın başına bir güvenlikçi bırakılamaz. Vatandaşların bu durumda daha dikkatli, daha sorumlu davranması lazım. Şoför arkadaşlar da, maskesiz binen yolcuyu uyarıyor, uyardığı zaman da ters tepkiyle karşılaşıyor, buna bizzat ben şahit olmuşum. Biz kurum olarak kendi yetki alanımızda olan alanlarda maskesiz binen yolcuları uyarıyoruz, bu konuda yine şoförlerimiz de gereken ikazda bulunuyor. Ama bazı vatandaşlarımız illa da maskesiz binmek istiyor, bana bir şey olmaz düşüncesiyle hareket ediyor. Tabi ki bu çok yanlış bir düşünce. Bu konuyla ilgili, biz kendi sorumluluğumuzdaki personelleri yeniden bilgilendireceğiz, ne yapmaları gerektiği konusunda uyaracağız. Vatandaş boyutunu ise belediye yetkilileri ile tekrar görüşeceğiz. Belediye ile zaten sürekli görüşme halindeyiz, bu konuyu da yeniden ele alacağız.” 

“ŞOFÖR ESNAFI İÇİN DESTEK PAKETİ ŞART”

Koronavirüsten dolayı, diğer esnaf ve vatandaşlar gibi, odaya bağlı esnafların da çok zorlu bir süreçten geçtiklerini de dile getiren Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Şuan bütün esnafımız mağdur durumda. Esnafımız şehir içi ulaşımda 7 kişiyle gidip geliyor. Yakıtı pahalı, zarar ediyor. Ayrıca büyükşehirlere giriş-çıkışların yasaklanması şehirlerarası çalışan arkadaşlarımız için artı bir dert oldu. Şuan şehirlerarası çalışan bütün esnafımız kontak kapatmış durumda. Sağlık her şeyin başında gelir elbette ama şoför esnafımız için çok acil bir yardım paketi hazırlanması gerekiyor.”

MARKETLERDE DE BENZER DURUMLAR YAŞANIYOR

Bu arada, bazı marketlere de bir kısım müşterinin maskesiz girebildiği gözleniyor. Bu konuda zaman zaman market çalışanları ile müşterilerin karşı karşıya gelebildiği de belirtiliyor. 
Vatandaşların, alınan kararlara uyması ve ısrarcı olmaması ise herkesin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi