'Yakınlık ve ucuzluk, tercih sebebi'

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, Van’ın İran’a yakın oluşundan dolayı ve batı illerine göre daha uygun fiyata tatil sunduğu için İranlı turistlerin daha çok tercih ettiği bir il oldu

VAN 28.02.2022 10:39:09 0
'Yakınlık ve ucuzluk, tercih sebebi'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tarihi ve doğal güzellikleri ile turizmcilerin dikkatini çeken Van, İranlı turistler için de tercih edilen yerlerin başında geliyor. İran'a hem yakın oluşu, hem de konaklamanın batı illerine göre daha uygun olmasından dolayı çok sayıda İranlı turistin, tatil için Van'ı tercih ettiği belirtiliyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: “İlimiz Türkiye’nin en uygun fiyata otel hizmeti veren illerinden biridir. Bunun yanı sıra İran'a da sınır bir kenttir. Alışveriş yapılabilecek yerlerde de fiyatlar birçok ile göre daha uygundur. Konaklama, diğer alışveriş ve yol ücretlerini hesaba kattığınız zaman, İranlı turistin Van'a gelmesini gerektirecek çok sebebi vardır. Yani herşeyden önce tatil için Van'a gelmeleri, İranlılar için çok daha hesaplı oluyor. Bu anlamda ilimiz, Türkiye’deki başka illere göre daha ucuzdur. Bu da İranlı turistleri cezbeden önemli bir etkendir”dedi.

“EN UYGUN FİYATA KONAKLAMA HİZMETİ VAN'DA”

VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, ülkemiz genelinde konaklama sektöründe en uygun fiyata hizmet sunan illerin başında Van'ın geldiğini söyledi. Bunun da turizm konusunda önemli bir etken olduğuna işaret eden Yüksel; "İnsanlar tatil yapacakları zaman fiyat / fayda dengesine bakarlar. Bu sadece İranlılar için geçerli değil, bütün dünyada ve ülkemiz insanı için de bu durum böyledir. Bu anlamda değerlendirecek olursak Van’ımız İran’a çok yakın. Bu da ayrı bir avantaj. Yolun kısa olmasından dolayı turistler geliyor, uygun fiyata alışveriş yapma imkânları var. Bir çok turist zaten bunun için geliyor. Yine en önemli konulardan birisi konaklama sektörü ve fiyatıdır. İlimiz, Türkiye’nin en uygun fiyata otel hizmeti veren ilidir. Bu nedenle hem yol ücreti olarak, hem alışveriş olarak hem de konaklama olarak ödedikleri ücreti toplamda hesapladıkları zaman, İranlı turistler için çok hesaplı bir durum ortaya çıkıyor. Yani Van, Türkiye’deki başka illere göre daha ucuzdur. Mesela İstanbul’u ele alırsak, buraya uçak ile gitmek zorundalar, yolu çok uzak. İranlı turist, 9 milyon tümene İstanbul’da tatil yapabiliyor iken, aynı kişi Van’da yıldızlı bir otelde 2-3 milyon tümene konaklama yapabiliyor. Konaklama uygun olduğu zaman geri kalan para ceplerinde kalıyor ve bunu da alışverişe harcıyorlar. Yakınlık ve konaklamada ki uygunluktan doayı İranlı turistler Van’ı tercih ediyorlar." ifadelerini kullandı.

"DAHA FAZLA TURİST GELECEĞİNİ UMUYORUZ"

Van'ın yakınlık ve ucuzluk konusundaki avantajını koruyacağı için kente zamanla daha çok İranlı turistin geleceğini umduğunu kaydeden Yüksel; "İlimize daha fazla turist geleceğini umuyoruz çünkü Van'da fiyatlar çok fazla artmadı. Yine ülkemizde tekstil ürünlerinin kaliteli ve uygun olması da İranlıları buralara çeken başka bir faktör. Gelip bu yönüyle alışveriş yapan çok İranlı turist var" diye konşutu.

“IRAKLILAR DA VAN'A GELİYOR”

İran vatandaşlarının yanı sıra Iraklı vatandaşların da turistik amaçla Van’ı tercih ettiğini belirten Yüksel, bunun nedenini de şu şekilde açıkladı : “Iraklıların Van’da akrabaları var. Iraklılar kışın gelmiyor, daha çok yazın geliyor. Yazın gelmelerinin sebebi de, Irak’ın çok fazla sıcak olmasından kaynaklanıyor. Yazın Irak'ın bazı illerinde hava sıcaklığı 50 dereceyi buluyor. Onlar da daha serin bir havaya yani yayla havasına sahip ilimize geliyorlar. Iraklıların tatil süresi biraz daha uzun oluyor, kendi şahsi araçları ile geliyorlar ve yaklaşık 10 gün kalıyorlar. Bu durum da Van’ın cazibesinden kaynaklanıyor. Van'ın hem havası güzel olduğu kadar gezilecek ve görülecek çok yer olması da insanları cezbediyor. Van Gölümüz var, tarihi eserlerimiz, tarihi yerlerimiz var. Urartular’dan Selçuklular’a ve Osmanlı’ya kadar çok tarihi eserimiz söz konusu. Açıkçası yurt dışından gelen misafirlerimiz, ilimizin tüm güzelliklerini ziyaret etmek, görmek isteseler 1 ayda ülkelerine dönemezler. :Bizlerin de sahip olduğumuz bu değerleri çok iyi tanıtmamız gerekiyor.”

Özel Haber: Mehmet Selim KURT