Yabani ağaçlar fıstığa dönüştürülecek

Van Büyükşehir Belediyesi, Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde yabani bıttım (Menengiç) ağaçlarının fıstığa dönüştürülmesi için başlattığı proje 4 bin ağacın aşılanması ile başladı. Belediye, yıl içerisinde 4 bin bıttım a

VAN 2.04.2015 18:54:28 0
Yabani ağaçlar fıstığa dönüştürülecek
Tarih: 01.01.0001 00:00
                  Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekonomik projeler kapsamında geliştirdiği yeni proje ile yabani bıttım (Menengiç) ağaçlarını fıstığa dönüştürmek için harekete geçti. Bir süre önce Çatak ilçesinde bulanan köyleri ziyaret ederek ön inceleme yapan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı çalışanları, ardından projenin startının verileceği alanları belirledi. 

             Keşif çalışmalarının ardından Yabani bıttım ağaçlarını budayan Van Büyükşehir Belediyesi, kısa bir süre sonra Siirt ve Antep fıstığının aşılanmasını yapacak. Projenin başlangıcı Çatak ve Bahçesaray ilçesinde belirlenen bölgelerde başlatılırken, 4 bin bıttım ağacı budanarak aşılanmaya hazır hale getirildi. 

            Proje ile birlikte çiftçilere eğitimler verildikten sonra ağaçların üretimi için gerekli altyapılar tamamlanacak. Çiftçiye yeni bir gelir kapısı açacak olan proje ile bölgede bulunan yabani bıttım ağaçlarının tamamının zamanla fıstığa dönüştürülmesi sağlanılacak. 

           Çatak ve Bahçesaray'da hayata geçirilecek
         Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Çatak Belediyesi tarafından ortak yürütülecek olan proje kapsamında belirlenen bölgelerde yer alan 4 bin yabani bıttım ağacına daha sonra yeni ağaçlar da eklenecek. 4 bin ağcın aşıları ise ise Haziran ayı sonunda yapılacak.

             Proje kapsamında pilot bölge olarak Bahçesaray ilçesinde bulunan kırsal bölgeler ve Çatak ilçesinde bulunan Atlıhan Mahallesi'nde bulunan Reşan ve Alakaynak Mezraları ile Övecik Mahallesi'nde bulunan Usanmaz Mezrası sınırları içerisindeki yabani bıttım ağaçlarının budanması ile start aldı.

               Hiçbir maddi gideri olmayan ve doğada tamamen kendi kendine yetişen yabani bıttım ağaçlarının Siirt ve Antep fıstığı ile aşılanması ardından bıttım ağaçları fıstık ağacına dönüştürülecek. Aşılaması yapıldıktan sonra yabani formdaki bir ağaç dördüncü yılında verime geçerek ürün vermeye başlayacak. Böylece dördüncü yılda 4 bin ağacın fıstık vermesiyle birlikte üretici de bu üretim alanına yönelecek.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi