Ya sendika ya ölüm(!)

Ocak 2013 İş Kazaları raporu...

VAN 11.02.2013 11:29:56 0
Ya sendika ya ölüm(!)
Tarih: 01.01.0001 00:00

“Biz inşaat şirketiyiz maden şirketi değiliz” diyerek sendikalaşmayı engellemek isteyen taşeron şirket, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurdu. Şirket inşaat şirketi olduğu için madencilik işkolundaki sendikaya üye olan işçilerin sendika üyelikleri de düştü.

Sendikalı olmayan işçiler, bir göçükte hayatını kaybetti.

Bunun son örneğini Kozlu’da yaşadık, aslında 8 kardeşimiz sendikalı yapılmadıkları için öldü.

Antep’te bir galvaniz fabrikası. Denetleme yapıldı, cezalar kesildi. Firma cezaları ödedi ancak işçi sağlığı ile ilgili hususları yerine getirip getirmediği bilinemedi. 30 Haziran’da AKP tarafından çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği yasasına göre artık denetim yetkisi şirketlere verilmişti. Şirket kendini denetledi mi? Şirket kendini denetlese bile şirketten bağımsız tutulmayan işyeri güvenliği uzmanı ne kadar etkili olabilirdi?

Soruların yanıtı, 30 Ocak günü fabrika patlayınca ve 9 kardeşimiz hayatını kaybedince ortaya çıktı. Bir diğer gerçek de ortadaydı, fabrikadaki hiçbir işçi sendikalı değildi. Galvaniz şirketinin üyesi olduğu sermaye örgütü TUSKON’du. AKP medyası kazanın montajını yapan mühendislik firmasının sahibini ve firmayı haberleştirirken, TUSKON gerçeğini görmedi.

Ölümler, taşeron sistemine ve AKP’nin İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na işaret ederken emekçiler alanları doldurdu. Zonguldak’ta 26 Ocak günü gerçekleştirilen Emeğe Saygı Mitingi’nde de, Yol-İş üyesi Karayolu işçilerinin 28 Ocak günü Karayolları Genel müdürlüğü önünde gerçekleştirdiği eylemlerde on binlerce işçi hep bir ağızdan şu sloganları haykırdı:

“Taşerona hayır”, “Taşeron öldürür”…

Ocak ayında basından takip ettiğimiz kadarıyla meydana gelen iş kazalarında 68 işçi öldü, 227 işçi de yaralandı. En çok ölüm madencilik işkolunda yaşanırken ölümlerinin 15’i inşaat ve 10’u metal işkolunda meydana geldi.


30 Ocak – Antep’te galvaniz fabrikasında patlama: 9 işçi hayatını kaybetti, 26 işçi yaralandı

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir galvaniz fabrikasında patlamayla korkunç bir işçi katliamı daha gerçekleşti. Gaziantep 4′üncü Organize Sanayi Bölgesindeki Güneydoğu Galvaniz fabrikasında buhar kazanında patlama sabah saat 10.45′te meydana geldi. Patlamada 6 galvaniz işçisi parçalanarak, 3 işçi hastanede öldü. 26 işçi yaralandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, patlama ile ilgili bir açıklama yaptı. Patlamanın olduğu fabrikanın Güyendoğu Galvaniz’e ait olduğu öğrenildi. Şirket 1987′den bu yana enerji sektöründe imalat ve taahhüt işleri yapıyor. Şirketin üretim tesisi 75 bin metrekarelik alan üzerinde bulunuyor. Şirket yurtiçi yanı sıra yurtdışında da faaliyet yürüyor. Patlama yerine gelen Gaziantep Belediye Başkanı, denetimsizliğin hesabını vermek yerine, “daha fazla ölü olmaması için dua ediyoruz” demekle yetindi.

Antep’in en büyük holdingi Sanko’nun sahiplerinden ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise, katledilen işçilerle alay edermiş gibi: “Burada ortalık çok karışık. Şirketin sahipleri de burada. Onlar da perişan olmuş durumda” dedi.

Kazanın ardından Güneydoğu Galvaniz yetkilisi Battalgazi Külte ve kazan montajını yapan Polgaz Mühendislik şirketinin sahibi Berat Geyik tutuklanarak hapse konuldu.

Güneydoğu Galvaniz, TUSKON’a bağlı HÜRSİAD üyesi. Kazanın ardından TUSKON’un internet sitesinde her hangi bir açıklama veya başsağlığı mesajı yayımlanmazken HÜRSİAD Başkanı İlker Hasırcı, başsağlığı dilerken “İş dünyamızın başı sağ olsun” dedi.

İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde, bir inşaatın asansör kurulumunda çalışan işçi Kadir Doğan (20) dengesini kaybederek asansör boşluğuna düşüp öldü. Olay, saat 15.00 sıralarında, Karabağlar ilçesi Şükrü Karaduman Caddesi’nde yapımı süren 6 katlı bir apartman inşaatında meydana geldi. 20 yaşındaki Kadir Doğan (20) asansör kurulumu için 6’ıncı katta çalışmaya başladı. Asansöre denge kolunu yerleştirdiği sırada, kolu tutan zincirin kopması sonucu, dengesini yitiren Doğan, 1’inci kattaki asansör kabininin üzerine düştü. Yaklaşık 300 kilogram ağırlığındaki denge kolu da Doğan’ın üzerine düştü. Olayı duyan diğer işçiler durumu, sağlık, polis ve itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine gelen sağlık ekipleri, Doğan’ın hayatını kaybettiğini belirledi. AKS 110 ekiplerince Doğan’ın cesedi sıkıştığı yerden çıkartılıp morga kaldırıldı. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

31 Ocak – Arçelik’te iş kazası: 1 işçi yaralandı – İstanbul

Yaklaşık 2 aydır tadilat ve bakım yapılan bantlarda çamaşır makinesinin gövdesini oturtmak için kullanılan palet yaklaşık 5 metre yükseklikten Berhan Sever isimli işçinin başına düştü. Bir ay önce bu paletin düşme tehlikesi konusunda işveren temsilcilerinin uyarıldığı iddia edildi. Görüşlerini aldığımız Arçelik işçileri, tadilat bitmeden işçilerin bu bantta çalıştırılmasının yanlış olduğunu kaydettiler. Özel Anadolu Hastanesine kaldırılan Berhan Sever’in durumunun ağır olduğu ve yoğun bakıma alındığı öğrenildi.

31 Ocak – Ağaç keserken üzerine kaya düşen işçi öldü – Antalya

Alanya ilçesinde geçen yıl orman yangını çıkan yerde ağaç kesiminde çalışan bir kişi, üzerine düşen kaya parçalarının altında kalarak hayatını kaybetti. Olay, Bayır köyünde meydana geldi. Geçen yıl ağustos ayında çıkan yangın sonrası, yanan ağaçların kesim işini alan taşeron bir firmada işçi olarak çalışan Hasan Örkmen, dik yamaçta bulunan bir ağacı kesmek istedi. Ağacı kestiği sırada Örkmen’in arkasında bulunan kaya parçaları yerinden koparak Hasan Örkmen’in üzerine yuvarlandı. Tonlarca ağırlıktaki kaya parçalarının altında kalan Örkmen, olay yerinde hayatını kaybetti. Olay yerinde çalışan diğer işçiler, jandarmaya haber verdi. Savcılık ve jandarma olay yerinde inceleme yaptı. Örkmen’in cesedi otopsi yapılmak üzere Alanya Belediyesi Mezarlığı morguna kaldırıldı.

30 Ocak – İnşaat işçisi ölü bulundu – Samsun

Samsun’da bir inşaat işçisi çalıştığı inşaatta kafası tiner kutusunun içine girmiş ve diz çökmüş halde ölü olarak bulundu. Olay, Tekkeköy ilçesinde yapımı devam eden kapalı spor salonu inşaatında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, inşaatta çalıştığı öğrenilen Yurdal B.(24), diğer işçiler tarafından diz çökmüş halde kafası tiner kutusu içinde bulundu. 112 Ambulans Servisi’ne haber verildi. Yapılan muayene sonucu Yurdal B.’nin öldüğü belirlendi. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı. Yurdal B.’nin intihar mı ettiği, yoksa zehirlenerek mi öldüğü araştırılıyor. Soruşturma devam ediyor.

30 Ocak – 3 tonluk mermerin altında kalan işçi hayatını kaybetti – Burdur

Karamanlı ilçesindeki bir mermer ocağında üzerine 3 tonluk mermer düşen işçi, yaşamını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Kaleler mevkisindeki bir mermer ocağında çalışan İsmail Karnak (29), kestikleri mermer parçasını düzenleyerek blok haline getirmeye çalıştığı sırada üzerine 3 ton ağırlığında mermer düştü. Diğer işçilerin bilgi vermesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri, İsmail Karnak’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Karnak’ın cenazesi Tefenni Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırıldı. Olayı duyan İsmail Karnak’ın yakınları fenalık geçirdi. Aynı mermer ocağında çalışan bazı işçiler ise çalışma anında can güvenliğinin olmadığını ileri sürdüler. Çalışanlar ile firma yetkilileri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

29 Ocak – Toprak altında kalan işçi yaralandı – Çorum

Çorum’un Mecitözü ilçesinde kanalizasyon çalışması sırasında üzerine toprak kayan işçi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Sarıdede Mahallesi Bağlar Sokak’taki kanalizasyon çalışmaları sırasında boru döşeyen Sadık Çetin (41), aniden kayan toprağın altında kaldı. Mesai arkadaşları tarafından kurtarılan Çetin, Mecitözü Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Çetin, buradaki ilk müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilerek tedavi altına alındı.

28 Ocak – İnşaat iskelesinden düşen 2 işçi yaralandı – Batman

Batman’da yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki inşaat iskelesinden düşen 2 işçi ağır yaralandı. Yaralı işçiler, kaldırıldıkları hastanede tedavi altına alındı. Merkeze bağlı Memur Sen TOKİ’de bir inşaatta çalışan Halil Söğut (40) ve Lokman Biçen(37) inşaatın dış cephesini yaptıkları esnada üzerine çıktıkları 4 metre yüksekliğindeki iskeleden dengelerini kaybederek düştü. Ağır yaralanan işçiler arkadaşları tarafından Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Acil serviste ilk müdahaleleri yapılan Söğut ve Biçen gözlem altına alındı.

28 Ocak – Merdiven boşluğuna düşen işçi öldü – Bursa

Bursa’da merdiven boşluğuna düşen işçi hayatını kaybetti Edinilen bilgiye göre olay, merkez Osmangazi ilçesi Namık Kemal Mahallesi, Namık Kemal Caddesi üzerinde meydana geldi. Büyükşehir Belediyesi inşaat alanında demir bağlama işi yapan Hamit Y., 7-8 metre yükseklikten zemin kata düştü. 112 Acil servis ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan şahıs tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şahıs kesin ölüm sebebi için adli tıp kurumuna kaldırılırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

28 Ocak – İşçileri taşıyan minibüse tren çarptı 1 işçi öldü, 6 işçi yaralandı – Malatya

Malatya’da kayısı paketleme fabrikası işçilerini taşıyan servis minibüsüne, hemzemin geçitte yük treni çarptı. Kazada 1 işçi öldü, 6 işçi yaralandı. Olay saat 07.00 sıralarında Dilek Beldesi’nde meydana geldi. Mengü Karakaya yönetimindeki servis minibüsü kontrolsüz hemzemin geçitten geçerken, hızla gelen yük treninin altında kaldı. Yaklaşık 200 metre sürüklenen minibüste bulunan işçilerden Sibel Karakaya (21) olay yerinde yaşamını yitirirken, Döne Çelik (37), Hacer Sağlam (22), Saime Sağlam (20) Fatma Karakaya (19) ve adı öğrenilemeyen bir işçi ile sürücü Mengü Karakaya yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Malatya’daki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Kazayı duyan Sibel Karakaya’nın yakınları olay yerinde sinir krizleri geçirdi. İşçilerin Organize Sanayi bölgesinde bir kayısı paketleme fabrikasında çalıştıkları belirtildi. Nöbetçi savcının kaza yerinde yaptığı incelemenin ardından talihsiz işçinin cesedi otopsi için Malatya Adli Tıp Morguna kaldırılırken, tren makinisti de ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

27 Ocak – 19.kattan düşen işçi hayatını kaybetti – İstanbul

Güneşli’de yapımı süren Güneşli Park Evleri ve AVM inşaatında çalışan Serdar (19) ismindeki işçi 19 kattan düşerek yaşamını yitirdi. Kars doğumlu inşaat işçisinin soyadı öğrenilmezken, işçinin teras katında çalışırken düştüğü belirtildi.

27 Ocak – Döküm kazanına düşen işçi öldü – Bolu

Bolu’da döküm kazanına düşen işçi hayatını kaybetti. Bolu’da, döküm fabrikasında çalışan 30 yaşındaki Ercan Yeten, kum döküm kazanının içine düşerek yaşamını kaybetti. Öğle saatlerinde dengesini kaybederek kum döküm kazanının içine düştü. Kafası kazanın içerisine giren Ercan Yeten yaşamını kaybederken, cesedi kazandan çıkarıldı. Ercan Yeten’in cesedi Köroğlu Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

25 Ocak – HES inşaatından düşen işçi ağır yaralandı – Adana

Adana’nın Feke ilçesinde yapımı sürdürülen hidroelektrik santral inşaatından düşen bir işçi ağır yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Göksu Nehri üzerinde yapımı devam eden Menge Hidroelektrik Santrali inşaatında Resul Polat(40), dengesini kaybederek yere düştü. Arkadaşlarının yardımı ile Polat, Kozan Devlet Hastanesi’ne gönderildi. Burada vücudunun birçok yerinde kırık tespit edilen ve ilk müdahalesi burada yapılan Polat, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

23 Ocak – Tonlarca ay çekirdeğinin altında kalan işçi öldü – Antalya

Antalya’da bir yağ fabrikasında çalışan 41 yaşındaki Veli Gök, temizlemek için girdiği çekirdek silosuna tonlarca ay çekirdeği dökülmesi sonucu öldü. Olay, saat 00.30 sıralarında Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir fabrikada meydana geldi. Çekirdeğin depolandığı silonun alt kısmının tıkandığını fark eden Veli Gök, temizlemek için içerisine girdi. Temizliği bitiren Gök’ün üzerine bir anda tonlarca ay çekirdeği döküldü. Silodan dışarı çıkamayan Gök boğularak öldü. Olayı fark eden Gök’ün mesai arkadaşları ise jandarmaya haber verdi. Silodan çıkarılan Gök’ün cesedi olay yerindeki incelemelerin ardından Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Fabrika çalışanlarının ifadelerine başvuran jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı.

23 Ocak – Demirçelik fabrikasında iş kazası: 1 Yaralı – Kocaeli

Kartepe Uzuntarla’da bulunan bir demirçelik fabrikasında meydana gelen iş kazasında, iki metrelik bir yükseklikten düşen işçi yaralandı. Uzuntarla’da faaliyet gösteren bir demirçelik fabrikasında çalışan Sedat Yaraşır (37), çalıştığı esnada dengesini kaybederek iki metrelik yükseklikten aşağıya düştü. Sert zemine önce belini sonra başını çarpan talihsiz işçi yaralandı. Arkadaşlarının düşerek yaralandığını gören diğer işçiler durumu sağlık ekiplerine bildirdi. Kısa sürede gelen sağlık ekipleri, ilk müdahaleyi olay yerinde yaptıkları Sedat Yaraşır’ı ambulansla Kocaeli Devlet Hastanesi’ne sevk etti. Tedavi altına alınan Yaraşır’ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.


7 Ocak – ‘Elimin bedeli 5 bin lira mı?’ – İstanbul

İstanbul’da İkitelli Çevre Sanayi Sitesi’nde bulunan ve adı sansürlenen bir plastik şirketinde çalışan Mehmet Maden, iddiaya göre işverenin talimatı üzerine bilmediği bir makineyi kullanınca elinden oldu. Sağ elini makineye kaptıran Maden’in bileği yerinden koptu. Üst üste 3 ameliyat geçiren işçinin eli tekrar yerine dikildi. Geçirdiği operasyonlara rağmen elini kullanamayan Maden, “iş kazası”ndan dolayı işverenden davacı oldu. Kazanın gerçekleştiği 9 Ağustos’tan beri hala çalışıyor olarak gösterilen Maden, o tarihten bu yana çalıştığı şirketten hiç maaş almadığını ve elini kullanamadığı için çalıştırılmadığını belirtti. İşverenin kendisini sormadığın belirten Maden, eşime dahi sormamışlar, yiyecek ekmeğiniz var mı, çocuğun okul harçlığı var mı diye sormamışlar. Şu an beni çalışıyor gösteriyorlar ama maaş vermiyorlar. Çıkışımı da vermedi. İşveren Bana “5 milyar para vereyim, davadan vazgeç diyor. Benim elimin bedeli 5 milyar mı? Tek isteğim adalet yerini bulsun.”

Edinilen bilgiye göre, Orhan K. (29) yönetimindeki 45 SB 4108 plakalı kamyonet, henüz sürücüsü tespit edilemeyen 45 SA 5619 plakalı motosiklet ile Hasalan köyü yol ayrımında çarpıştı. Kazada, motosiklette bulunan Mahmut Yahşi (53) ve Ömer Demirer (19), olay yerinde yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatlarını kaybettiler. Kamyonet sürücü Orhan K. ise gözaltına alındı. Manisa’nın Salihli ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 2 kişinin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nda (TCDD) çalıştıkları öğrenildi. Salihli’de meydana gelen trafik kazasında Orhan Kocaman (29) yönetimindeki 45 SB 4108 plakalı kamyonet, henüz sürücüsü tespit edilemeyen 45 SA 5619 plakalı motosiklet ile Hasalan köyü yol ayrımında çarpışmış, kaza sonucu motosiklette bulunan Mahmut Yahşi (53) ve Ömer Demirer (19) hayatını kaybetmişti. Kazada ölen Mahmut Yahşi’nin (53) TCDD’de kadrolu memur olarak çalıştığı belirtildi. Evli ve 2 çocuk babası olan Yahşi’nin cenazesi defnedilmek üzere memleketi Malatya’ya gönderilecek. Öte yandan kazada hayatını kaybeden 19 yaşındaki Ömer Demirer’in ise taşeron bir firmaya bağlı olarak ray işçi görevini yürüttüğü kaydedildi. Demirer’in cenazesi ise defnedilmek üzere Balıkesir’in Dursunbey ilçesine gönderilecek.

23 Ocak – DÜ Tıp Fakültesi’nde sağlık çalışanları darp edildi – Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 4 sağlık çalışanı ziyaret saati dışında servise girmelerine izin vermedikleri hasta yakınları tarafından saldırıya uğradı. Darp edilen sağlık çalışanlarından kafa travması nedeniyle bir kişinin tedavisi sürerken, darp eden 5 kişi Savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, 21 Ocak günü ziyaret saati dışında Hematoloji Bölümü Yoğun Bakım Servisine girmek isteyen hastana yakınları kendilerini uyaran 4 sağlık çalışanını darp etti. Aralarında 2 polis, 1 uzman çavuş, 1 öğretmen ve hemşire 5 kişi tarafından darp edilen astım hastası hemşire Rabia Yeşim Önal’ın beyin cerrahi yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Darp edilen hemşire Gülay Ateş, hemşire Emrullah Sevim ve personel Veysi İlhan ise Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden darp raporu aldı. Olayın ardından Savcılıkta ifadeleri alınan 5 kişi serbest bırakıldı.

23 Ocak – İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti – Balıkesir

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, inşaattan düşen bir kişi hayatını kaybetti. Hacıyusuf Mahallesi Vecihibey Caddesi üzerinde bulunan bir inşaatın üçüncü katında kalıp sökmeye çalışan inşaat ustası Abdullah D. (57), çalıştığı esnada dengesini kaybederek zemine düştü. Olay yerine çağrılan 112 ekibinin müdahalesinin ardından Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Abdullah D. kurtarılamadı. Olayla alakalı soruşturma sürüyor.

23 Ocak – Çatıdan düşen işçi öldü – Trabzon

Trabzon’un Of ilçesinde çatıdan düşen işçi öldü. İlçenin Kıyıcık beldesinde, Telekom’a ait telefon hattı çekme çalışması sırasında bir evin çatısına çıkan Mehmet Aydın, dengesini kaybederek düştü. Ağır yaralanan Aydın, kaldırıldığı Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

23 Ocak – Kepçe altında kalan işçi öldü – Urfa

Urfa organize sanayi bölgesindeki fabrikada kepçe altında kalan işçi öldü. Olay Urfa’da organize sanayi bölgesinde meydana geldi. İddiaya göre Kamil Kılınç isimli 3 çocuk babası işçi fabrikada iş makinesinin altında kalarak hayatını kayıp etti. Olay yerine sağlık ekibi ve Jandarma İntikal etti Kamil Kılınç’ın cenazesi cumhuriyet savcısının incelemelerinin ardına cenaze aracıyla Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinin morguna kaldırıldı. İş makinesinin operatörü jandarma tarafında gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma açıldı.

21 Ocak – Özel yemek fabrikasında 6 işçi karbon monoksitten zehirlendi – Bartın

Merkez ilçeye bağlı Gecen köyünde faaliyet gösteren özel yemek fabrikasının mutfak bölümünde çalışan işçilerden Sema Kökoğlu (25), Havva Özaltın (36), Nejla Gün (39), Nazan Akgün (38), Rukiye Kazakoğlu (37) ve Dursun Poyraz’da(42) baş dönmesi başladı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri, işçileri Bartın Devlet Hastanesi’ne götürdü. Yapılan ilk tetkiklerde, işçilerin karbon monoksit gazından zehirlendikleri belirlendi. Mutfak tüpünden meydana gelen gaz kaçağı nedeniyle zehirlendikleri öğrenilen işçilerin, sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

20 Ocak – İnşaattan düşen işçi öldü – Kayseri

Kayseri’de fırtına nedeniyle iskeledeki tahtaları sabitlerken 8. kattan düşen işçi hayatını kaybetti. Yeni Sanayi bölgesinde bir inşaatta çalışan Tayfun Sarı (29), etkili olan fırtına nedeniyle iskeledeki tahtaları sabitlemek isterken 8. kattan düştü. Vatandaşların durumu bildirmesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri tarafından inşaat yakınındaki özel bir hastaneye kaldırılan Sarı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

7 Ocak – Kozlu’da taşeron sistem 8 can aldı – Zonguldak

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Kozlu Müessesesi’ne ait kömür ocağında meydana gelen metan patlamasında 8 işçi hayatını kaybetti. Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, “Kömür ocağında metan gazı patlaması sonucu 8 işçi hayatını kaybetti” dedi. TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, maden ocağında yaşamını yitiren işçilerin isimlerinin Hüseyin Kürekçi, Hasan Bozacı, Muharrem Yapıcı, Yüksel Koca, Ahmet Şekerci, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz ve Satılmış Arslan olduğunu söyledi. Özçelik, işçilerden Hayrettin Dağkıran’ın ise kaza mahallinden sağ çıkarıldığını kaydetti. Enkaz altında olduğu tahmin edilen bazı işçilere ulaşmak için de çalışmalar sürüyor.

10 Ocak – Madende metan gazı patladı 1 işçi öldü 5 işçi yaralandı – Zonguldak

Zonguldak merkeze bağlı Gelik Beldesi’nde özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen metan gazı patlamasında 1 işçi öldü, 5 işçi yaralandı. Patlama, akşam saatlerinde Dağbaca mevkiinde özel şirkete ait maden ocağında meydana geldi. Kömür üretimi sırasında açığa çıkan metan gazının patlaması sonucu maden işçileri 34 yaşındaki Sedat Hamarat, 36 yaşındaki Naim Kuyumcu ve 44 yaşındaki Ömer Caymaz yaralandı. Dışarıdaki maden işçileri patlama sesi üzerine ocağa girip arkadaşlarını kurtarmak istedi. Bu sırada kurtarma çalışmalarına katılan madenciler Mustafa Bektaş, Murat Karaman ve Mustafa Gideroğlu da gazdan zehirlendi. Ocaktan çıkarılan 6 madenciden 2 çocuk babası Sedat Hamarat’ın öldüğü belirlendi. Yaralı 5 maden işçisi ise özel araçlar ile Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralılardan vücudunun çeşitli bölgelerinde yanıklar oluşan ve sağlık durumu ağır olan Naim Kuyumcu, Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Hastanede tedaviye alınan diğer 4 madenciden Ömer Caymaz’ın da sağlık durumunun ağır olduğu belirtildi. 3 madencinin ise sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Ölen maden işçisi Sedat Hamarat’ın cenazesi ambulansla aynı hastanenin morguna kaldırıldı. Sedat Hamarat’ın babası Kemal Hamarat, oğlunun ölüm haberi üzerine yakınlarıyla hastaneye geldi.

20 Ocak – Madende göçük: 1 işçi öldü – Zonguldak

Geçen hafta 9 madencinin öldüğü Zonguldak’tan bir acı haber daha geldi. Özel bir maden ocağında meydana gelen göçükte 1 işçi hayatını kaybetti. Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesindeki özel maden ocağında göçük meydana geldi. Yunus Aktaş adlı madenci, göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Ocaktan çıkarılan işçinin cenazesi Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. 37 yaşındaki 2 çocuk babası Aktaş’ın otopsinin ardından köyünde toprağa verileceği belirtildi. Aktaş, Zonguldak’ta son 10 günde yaşamını yitiren 10. işçi oldu. 7 Ocak’ta TTK Kozlu Müessessi’ne ait ocakta meydana gelen ani gaz püskürmesinde 8 işçi hayatını kaybetmişti.

18 Ocak – Madenlerde iş kazaları 2 işçi öldü – Zonguldak

Zonguldak merkez ilçeye bağlı Gelik beldesinde özel bir maden ocağında çalışan 2 çocuk babası Yunus Aktaş (36) sabah saatlerinde tavandan çöken postanın altında kaldı. Mesai arkadaşları tarafından ocaktan ağır yaralı olarak çıkarılan Aktaş, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine götürülürken yolda hayatını kaybetti. Bu arada Çatalağzı beldesindeki kömür yıkama tesisinde (lavuar) çalışan Kadip Çelep isimli işçi de yüksekten düşmesi sonucu olay yerinde öldü.

20 Ocak Kömür madeninde iş kazası: 1 işçi öldü – Manisa

Soma ilçesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait kömür madeni ocağında meydana gelen iş kazasında, 1 işçi yaşamını yitirdi. Kömür yer altında çalışan işçilerden Fahrettin Başkan (53), ocaktaki demir ayakların üzerine düşmesi sonucu öldü. Evli ve 2 çocuk babası olan işçinin cenazesi, mesai arkadaşları tarafından ocaktan çıkarıldı.

23 Ocak – 80 işçi yemekten zehirlendi – Adana

Adana’nın Aladağ ilçesinde yedikleri öğle yemeğinden zehirlendikleri tahmin edilen 80 işçi hastaneye kaldırıldı. Aladağ ilçesindeki bir krom madeni tesisinde, öğle yemeğinden zehirlendiklerinden şüphelenilen 80 işçi tedavi altına alındı. Edinilen bilgiye göre, Aladağ ilçesindeki bin 700 kişinin çalıştığı maden işleme tesisindeki işçilerden bazıları, öğle yemeğinden sonra baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetiyle firma yetkililerine başvurdu. Yetkililerin haber vermesiyle fabrikaya gelen 112 Acil Servis ekipleri, işçileri çeşitli hastanelere sevk etti. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, zehirlendikleri şüphesiyle hastanelere kaldırılan işçi sayısının 80′i bulduğunu kaydetti.

27 Ocak – Madendeki göçükte bir işçi öldü – Edirne

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde kömür ocağında meydana gelen göçükte 1 kişi hayatını kaybetti. Harmanlı köyü yakınlarındaki kömür ocağında henüz belirlenemeyen bir nedenle göçük meydana geldi. Toprağın altında kalan Davut Şahin (25), arkadaşlarının yardımıyla çıkarıldı. 112 Acil Servis ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Uzunköprü Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Şahin, buradaki müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.

29 Ocak Üzerine kaya düşen 1 işçi öldü – Çanakkale

Çan ilçesine bağlı Kumarlar köyü yakınlarındaki bir kurşun madeninde, yaklaşık 30 metre derinlikte çalışma yapan 3 işçinin üzerine kaya düştü. Kayanın atlında kalan Demsur Karadeniz (33) adlı işçi hayatını kaybederken, diğer 2 kişi yara almadan kurtuldu. İşçiler tarafından maden ocağından çıkarılan Karadeniz’in cesedi, Çan Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Konya’nın Beyşehir ilçesinde onarmak için çıktığı belediye binasının çatısından bitişikteki iş hanının aydınlatma çatısına geçen işçi, eternitin kırılması sonucu 8 metre aşağıdaki teras kata düşerek yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Beyşehir Belediyesi’nde görevli taşeron işçi Muhammet Ak (31), akıntıyı önlemek üzere tamir için Evsat Mahallesi’ndeki Yeni Belediye İş Merkezi çatısına çıkmak istedi. Mesai arkadaşlarının tehlikeli olabileceği yönünde uyarmasına rağmen bitişikteki komşu iş hanının aydınlatma amaçlı kurulan şeffaf eternit çatısına geçen işçi, eternitin kırılması sonucu başının üzerine iş hanının yaklaşık 8 metre aşağısındaki teras kata düştü. Yaralanan işçi, kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. İşçi acil serviste yapılan ilk müdahalenin ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Yaşanan olayın ardından Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı da hastaneye gelerek, sağlık görevlilerinden yaralı işçinin durumu hakkında bilgi aldı. Taşcı, yaralı işçinin tamirat işi için çatıya çıktığını doğrulayarak, “Çatıda küçük bir tamirat işi varmış. Kazanın nasıl olduğunu henüz bilmiyorum. Hayati fonksiyonları yerinde gibi görünüyor. Bilinci yerinde, inşallah Allah bize bağışlar” dedi. Öte yandan, iş hanının çatı kısmında pencerelerde yer alan “Çatının üzerine çıkmak tehlikeli ve yasaktır” yazıları dikkat çekti.

18 Ocak – Akıma kapılan işçi yaralandı – Diyarbakır

Diyarbakır’da elektrik direğine çıkan TEDAŞ görevlisi, elektrik çarpması sonucu yanarak ağır yaralandı. Bağlar ilçesi Şeyhşamil Mahallesi Lefkoşa Caddesi’nde TEDAŞ tamir ekibinin ara hat çekme çalışması esnasında trafo direğine korumasız çıkan TEDAŞ görevlisi Metin Hafif elektrik çarpması sonucu ağır yaralandı.

Olayı gören vatandaşlardan Mehmet Doğan, kahvehanede otururken bir patlama sesi duyup dışarı çıktıklarını belirterek, olayı şöyle anlattı: “Çıktığımızda elektrik çarpması sonucu görevli direkte yanıyordu. Kimse yardım edemiyordu. Öğrendiğimiz kadarıyla kendisi hem şoförmüş hem de tamirat yapıyormuş. Adam cayır cayır yanarken biz yardım edebilecek kimseyi görmedik. Kendi halinde yere düştü. Yetkililerden kimseyi göremedik burada ne emniyetten ne de TEDAŞ’tan hiçbir yetkili görmedik.” Olay yerine gelen 112 acil ambulansıyla Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan yaralının vücudunda yüzde 35 yanık tespit edildiği öğrenildi.

18 Ocak – Kamyondan düşen işçi hastanelik oldu – Manisa

Turgutlu ilçesinde bir tuğla fabrikasında çalışan bir işçi, dengesini kaybederek kamyonun üzerinden yere düştü. Olay, Turgutlu ilçesi Koşukırı mevkiinde faaliyet gösteren bir tuğla fabrikasında meydana geldi. Kamyona tuğla yükleyen Sermet Karaman (55), dengesini kaybederek yere düştü. Karaman, olay yerine gelen 112 Acil Servis ekiplerince Turgutlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

18 Ocak – Mermer işçileri trafik kazası geçirdi: 3 ölü – Denizli

Denizli’de meydana gelen trafik kazasında 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Ferudun Köse’nin kullandığı (58) 20 H 1252 plakalı kamyonet, Denizli-Ankara karayolu Kocabaş mevkisinde yol kenarında duran Ercan Doğru yönetimindeki mermer işçilerini taşıyan 09 RT 202 plakalı minibüs ile aracın arkasındaki bankette bekleyen Kenan Karaman (32), Mustafa Beyaz (31) ve Mehmet Kara’ya çarptı. Kazada, minibüsün arkasında duran mermer işçileri öldü, sürücü Ferudun Köse (58) ile kamyonette bulunan Meliha Köse (53) yaralandı. Denizli Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralıların sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

16 Ocak – Hurdacıda çalışan işçi yanarak hayatını kaybetti – Eskişehir

Eskişehir’de, Sezer Bıkmaz isimli vatandaş, hurdacılık yaptığı iş yerinin yazıhane bölümünde sobadan çıkan yangında hayatını kaybetti. Erenköy Mahallesi 2’nci Arabacılar Caddesi’ndeki iş yerinde dün gece saat 23.00 sularında yangın çıktı. Yangında, iş yerinin yazıhane bölümündeki sobadan sıçrayan kıvılcımların kısa sürede odadaki eşyalara sıçradığı öğrenildi. Eşyalara sıçrayan yangın kısa sürede büyüdü. Yangında, kendilerine ait iş yerinde geceleri kaldığı öğrenilen Sezer Bıkmaz (18), odayı kaplayan dumanlar arasında kaldı. Sağlık ekiplerinin ambulans içinde yaptıkları tüm çabalara rağmen, Bıkmaz hayatını kaybetti. Olay yerinde hayatını kaybeden Sezer Bıkmaz’ın cesedi, morga kaldırıldı.

16 Ocak – Limanda iş kazası: 1 ölü – Bursa

Bursa’nın Gemlik ilçesinde, Roda limanında meydana gelen iş kazasında bir kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, İbrahim Aydın (58) isimli işçi, dolum yapılan konteynırdan düşerek ağır yaralandı. Çevredekiler tarafından Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Aydın kurtarılamadı. Savcılık olayla alakalı soruşturma başlatırken, Aydın’ın cenazesi ilk incelemenin ardından kesin ölüm sebebinin tespiti için Bursa Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

16 Ocak – Sedef Tersanesi’nde iş kazası: 1 işçi öldü – İstanbul

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde hem iş cinayetine hem de taşeron çalıştırmaya karşı yürüyüş yapıldı. Sedef Tersanesi’nde çalışan 33 yaşındaki Ersin Taşdemir dün vinçle malzeme arasına sıkışarak hayatını kaybetti. Ardahan Çıldırlı nüfusuna kayıtlı olan Taşdemir üç çocuk babasıydı. Son ölümle tersanelerdeki iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 155 oldu.

16 Ocak – Çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti – Kocaeli

Kocaeli’nin Derince ilçesinde Derince Limanı’nda iş yapan taşeron firma Dövme Çelik’in elemanı olan ve yüksekten düşerek ağır yaralanan İsmail Şeker (40), 11 gün sonra hayatını kaybetti. İki çocuk babası İsmail Şeker, 11 gün önce, Limanyolu mevkiinde bulunan bir işyerinde çalıştığı sırada, yaklaşık 10 metrelik bir yükseklikten yere düştü. İş arkadaşlarının haber vermesi üzerine olay yerine gelen ambulansla yaralı işçi, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yoğun bakım servisinde 11 gündür yatan Şeker, sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Kaza ile ilgili soruşturma sürüyor.

16 Ocak – Müzik emekçisi hayatını kaybetti – İzmir

İzmir’de bir minibüsün çarpması sonucu ağır yaralanan müzisyen İsmail Fidan, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Olay, Cuma akşamı Konak ilçesi Basmane, Kapılar semtinde meydana gelmişti. Akşam saatlerinde Kapılar’da çalıştığı gece kulübü Mavi Kelebek Bar’a giden emektar müzisyen İsmail Fidan (77), yolun karşısına geçmek isterken bir minibüsün çarpması sonucu ağır yaralanmıştı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Tepecik SSK Anestezi Yoğun Bakım Servsi’ne kaldırılan yaşlı adamın kafatasında 1 çatlak ve ezilme meydana geldiği belirtilmişti. İki gündür yaşam mücadelesi veren emektar müzisyen, saat 22.00 sıralarında tedavi gördüğü hastanenin yoğun bakım servisinde hayatını kaybetti.

16 Ocak – Olimpik köy inşaatında göçük: 6 işçi yaralı – Mersin

Akdeniz Oyunları kapsamında yapılan olimpik köy inşaatında meydana gelen göçükte 6 işçi yaralandı. Akdeniz Oyunları’na katılacak sporcuların konaklaması için yapımı devam eden olimpik köydeki binalardan birinde gece saatlerinde göçük meydana geldi. İnşaatın 4. katındaki beton dökme işlemi sırasında kalıpların çökmesi sonucu yaşanan göçükte 6 işçi yaralandı.Yaralanan işçilerden Ali Çiçek, Memduh Eyikat ve Özcan Katranbayır, Toros Devlet Hastanesi’nde; İsmet Bıyık, Soner Koçtur ve Mahmut Eyikat ise Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yaralılardan Ali Çiçek’in sağlık durumunun ciddi olduğu öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

14 Ocak – Sancaktepe’de inşaat işçisi hayatını kaybetti – İstanbul

Sancaktepe’de sıva yaparken yüksekten düşen Ahmet Arslan (1991) hayatını kaybetti. Daha önce de 13.12.2012 tarihinde Sancaktepe’de kalıp yaparken yüksekten düşen Ramazan Akyıldız (1970) ve 03.04.2012 tarihinde Sancaktepe’de inşaatta elektrik çarpması sonucu Mehmet Partıltı (1975) isimli işçi hayatını kaybetmişti.

13 Ocak – İşçi servisi devrildi: 21 yaralı – Antep

Antep’te fabrika işçilerini taşıyan servis minibüsünün devrilmesi sonucu 21 kişi yaralandı. Kaza, D-400 karayolu Sam köyü yakınlarında meydana geldi. Süleyman Yurttaş yönetimindeki 27 S 3142 plakalı minibüs, gizli buzlanma sebebiyle yoldan çıkarak devrildi. Minibüs içerisinde bulunan 21 kişinin Başpınar’a gece vardiyasına giden tekstil işçileri olduğu öğrenildi. Olay yerine gelen 112 sağlık ekipleri, yaralıları çeşitli hastanelere sevk etti. Devrilen minibüs kaza yerine gelen çekici ile şehir merkezine taşındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

13 Ocak – Başına kalas düşen işçi öldü – Karabük

Karabük’ün Ovacık İlçesi’nde, elektrik hattı çalışmaları sırasında başına kalas düşen 34 yaşındaki Soner Çiçek yaşamını yitirdi. Olay, saat 12.30 sıralarında Ovacık’a bağlı Ganibeyler Köyü mevkiinde meydana geldi. Elektrik hattı çekmek için direğe çıkan bir işçinin elinden düşürdüğü kalas, aşağıda bulunan Soner Çiçek’in başına düştü. Kanlar içinde yere yığılan Çiçek, arkadaşları tarafından Eflani Sağlık Merkezi’ne götürüldü. Çiçek’in öldüğü belirlenirken, cenazesi otopsi için Karabük Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı.

11 Ocak Arbel Makarna’da kaynak sırasında patlama: 1 işçi öldü, 4 işçi yaralandı – Mersin

Mersin’de AKP’ye yakınlığı ile tanınan işadamı Mahmut Arslan’ın sahibi olduğu Arbel Makarna fabrikasının mekanik bölümündeki kaynak çalışması sırasında meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 4 işçi yaralandı. Mersin’in Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde faaliyet gösteren Arbel A.Ş. adlı fabrikanın mekanik kısmındaki çalışmalar sırasında kazan bölümünde patlama oldu. Patlamanın etkisiyle çıkan yangın, fabrika çalışanlarının ve itfaiye ekiplerinin çalışması sonucu söndürüldü.

Patlamada yaralanan 5 işçiden Şükrü Sonkaya (29) isimli genç işçi yanarak yaşamını yitirdi. Şükrü Sonkaya’nın Tarsus Şehir Mezarlığındaki cenaze törenine işçi arkadaşları, aile fertleri ve kalabalık bir topluluk katıldı. 2004 yerel seçimlerinde Mersin’den AKP’den belediye başkan aday adayı olan ve Arbel Makarna’nın sahibi Mahmut Aslan da cenazeye koruma ordusuyla katılanlar arasındaydı. Şükrü Sonkaya’nın arkadaşı Ahmet Öztürk yaşanan olayı “Artık bu son olsun, gün geçmiyor ki yeni bir iş kazası yaşanmasın, Zonguldak’ta yaşanan felaket hafızalarımızda tazeyken şimdi de yeni bir iş kazası aramızdan çocukluk arkadaşımı aldı” ifadeleriyle değerlendirdi.

Emek Partisi Mersin İl Başkanı Mehmet Taşçı da “Yaşananların iş kazası olmadığını, iş cinayeti olduğunu belirterek, güvencesiz çalışma aramızdan bir işçi arkadaşımızı daha aldı’ sözleriyle değerlendirdi.

11 Ocak – HES şantiyesinde üzerine kaya düşen işçi öldü – Kastamonu

Kastamonu”nun Araç ilçesindeki Hidroelektrik Santralinde (HES) çalışan bir kişi, üzerine kaya düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Araç ilçesine bağlı Terke köyü Soğanlıdere Çayının üzerine yapımı devam eden HES inşaatı şantiyesinde tünel temizliği için çalışan 58 yaşındaki Alaettin Kınıcı”nın üzerine iki metre yükseklikten kaya düştü. Kastamonu’nun Araç ilçesindeki Hidroelektrik Santralinde (HES) çalışan bir kişi, üzerine kaya düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Araç ilçesine bağlı Terke köyü Soğanlıdere Çayının üzerine yapımı devam eden HES inşaatı şantiyesinde tünel temizliği için çalışan 58 yaşındaki Alaettin Kınıcı’nın üzerine iki metre yükseklikten kaya düştü. Düşen kayanın altında kalan şahıs, çalışma arkadaşları tarafından kurtarıldı. Alaettin Kınıcı, Araç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı sırada yolda hayatını kaybetti. Alaettin Kınıcı, memleketi Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde toprağa verildi.

11 Ocak – İş makinesinin altında kalan işçi öldü – Batman

Yol çalışması yapan kepçenin altında kalan Cengiz Yıldız, yaşamını yitirdi. Kültür Mahallesi Ahmet Necdet Sezer Bulvarı Çevre Yolu yapımı işinde çalışan Cengiz Yıldız (23), yol çalışması yapan kepçenin altında kalarak can verdi. Kaza, saat 11.15 sıralarında meydana geldi. Yol çalışması sırasında arkadaşı Yıldız’ı fark etmeyen kepçe operatörü, kullandığı iş makinesiyle arkadaşını ezdi. Kaza sırasında ağır yaralanan ve Batman Bölge Devlet Hastanesine kaldırılan Yıldız, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Batman Bölge Devlet Hastanesi morguna kaldırılan Yıldız’ın cenazesinin yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edildi.

10 Ocak – Ambulans kazası: 2′si sağlıkçı 5 yaralı – Hakkari

Hakkari’nin Çukurca İlçesine bağlı Çığlı Köyü’nden hasta alıp dönen ambulans, karşı yönden gelen minibüsle çarpıştı. Kazada, 2′si sağlık çalışanı 5 kişi yaralandı. Kaza bugün saat 12.00 sıralarında meydana geldi. Hakkari’nin Çukurca İlçesi Çığlı Köyü’nden kalp hastası 73 yaşındaki Osman Ediş’i alıp dönen plakası alınamayan Mehmet Hasan Karaduman yönetimindeki ambulans, karşı yönden gelen Abdullah Çiftçi yönetimindeki 30 AC 462 plakalı minibüsle Üzümcü Köyü yakınlarında kafa kafaya çarpıştı. Kazada, ambulans şoförü Mehmet Hasan Karaduman, 112 Sağlık Teknikeri Uğur İncin, hasta, 73 yaşındaki Osman Ediş, refakatçisi Sabır Ediş ile minibüs şoförü Abdullah Çiftçi yaralandı. Yaralılar, kaza yerine sevk edilen ambulanslarla Hakkari Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

10 Ocak – Zeytin toplamaya giden işçileri taşıyan traktöre minibüs çarptı bir işçi öldü – İzmir

İzmir’in Dikili İlçesi’nde zeytin toplamaya giden işçileri taşıyan traktöre bir minibüsün çarpması sonucu 1 işçi hayatını kaybetti, 18 kişi de yaralandı. Kaza, sabah saatlerinde Çandarlı – Dikili yolundaki Demirtaş Köprüsü mevkiinde meydana geldi. İşçilerin bindirildiği traktörünün arkasındaki römorka servis minibüsü çarptı. Römork devrilirken traktör de köprüden uçtu. Römorkun altında kalan 38 yaşındaki Hanife Yaşar isimli kadın işçinin yaşamını yitirdiği öğrenilirken, 18 işçi de yaralandı. Yaralılar Bergama, Dikili ve Aliağa devlet hastanelerine kaldırılırken, durumları ağır olan 3 işçi ambulanslarla İzmir’e sevk edildi.

9 Ocak – Pazar günü mesai var ambulans yok – İzmir

Aliağa Gemi Söküm işyerlerinde geçtiğimiz pazar günü yaşanan iş kazası vurdumduymazlığın bu kadarına pes dedirtti. Pazar günü mesai yaptırılan işçilerden Vedat Ertem, çalışma yaptıkları sepeti vince bağlamaya çalışırken sallanan vincin çarpmasıyla devrilen sepetin altında kaldı. İşveren temsilcileri hiçbir müdahalede bulunmazken Vedat Ertem’in yardımına işçi arkadaşları koştu. Tam teşekküllü bir ambulansı bulunan Gemi Söküm İşverenleri Derneği’ni arayan işçiler, telefonlarına yanıt alamadı. Daha sonra cep telefonundan dernekte görevli birine ulaşan işçiler, aldıkları cevapla şok oldu. Dernek çalışanının, “Kapıya yazı astık, ‘pazar günü kapalıyız’ görmediniz mi” cevabı karşısında ne yapacağını şaşıran işçiler, beli kırılan yaralı işçiyi bir taksiyle apar topar hastaneye götürmek zorunda kaldı. Hastanede de durumun doğru anlatılmadığını belirten işçiler, “Tonlarca ağırlıktaki vincin altında kaldı, ama arkadaşımıza düştü dediler. Belki de o yüzden devlet hastanesini aramadılar” dedi. Aliağa Gemi Söküm İşverenleri Derneği çalışanı İsmet Güleç ise kendisini ambulans için kimsenin aramadığını iddia etti. Güleç, şunları söyledi: “Derneğin niye kapalı olduğunu sordular. Ben de pazar günü olduğu için kapalı olduğunu söyledim. Olayı duyunca da hastaneye arkadaşın yanına gittim. Şayet ambulans istemiş olsalardı ambulans veya itfaiye 10 dakika içinde gelirdi. Ama ambulans isteyen olmadı. Normalde pazar günleri çalışma olmaz. Pazar günleri çalışma yapacak firma bir gün öncesinden bildirir. Ama burada bir bildirim olmadı sanırım. O yüzden kapalı olmuş olabilir.” Derneği ambulans için aradıklarında ısrar eden işçiler ise “Pazar günü bizi çalıştırıyorlarsa ambulans da çalışmalı, yoksa pazar mesaisini kaldırsınlar” diyor. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan da “Bugün pazar ambulans gelemez” gibi bir durumun kesinlikle kabul edilemeyeceğini bunun olası bir cinayete ortaklık anlamına geldiğini belirtti. İşçiler tarafından Aliağa Devlet Hastanesi’ne götürülen yaralı işçi Vedat Erdem, belinde ve ayağında kırıklar ve iç kanama teşhisiyle acil olarak ambulansla Tepecik Hastanesi’ne sevk edildi. Burada yoğun bakıma alınan Erdem’in hayati tehlikesi sürüyor.

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde, bir fabrikada elektrik işleri yapan bir işçi, eternetin kırılması sonucu dört metre yükseklikten yere düştü. Olay, Turgutlu Koşukırı mevkiinde faaliyet gösteren bir gıda fabrikasında meydana geldi. Elektrik işlerini yapan Hasan Hüseyin Karanfil (44), eternetin kırılması sonucu 4 metre yükseklikten yere çakıldı. Olay yerine gelen 112 acil kurtarma ekipleri tarafından Turgutlu Devlet Hastanesine kaldırılan Karanfil, tedavi altına alındı.

9 Ocak – Akıma kapılan DEDAŞ işçisi öldü – Batman

Batman’ın Kozluk İlçesi’nde elektrik arızasını gidermeye çalışan DEDAŞ taşeron işçisi evli 4 çocuk babası 34 yaşındaki Ayhan İşçan, akıma kapılarak yaşamını yitirdi. Batman’ın Kozluk İlçesi Tosunpınar Köyü’nde meydana gelen elektrik arızasını gidermeye giden DEDAŞ ekibinde yer alan Ayhan İşçan, çıktığı direkte elektrik akımına kapılarak ağır yaralandı. Arkadaşları tarafından Kozluk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan İşçan, yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. DEDAŞ’ta taşeron işçi olarak çalıştığı belirtilen Ayhan İşçan’ın ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı.

7 Ocak – Tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi, 22 işçi yaralandı – Mersin

Tarsus’ta tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 22 işçi yaralandı. Alınan bilgiye göre, narenciye bahçesinden dönen tarım işçilerini taşıyan Duran Poyraz yönetimindeki 46 DK 363 plakalı minibüs, Yenice beldesine bağlı Arıklı köyü mevkisinde devrildi. Kazada sürücü Duran Poyraz ile 21 tarım işçisi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Tarsus Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, hastanede yaralıları ziyaret etti. Güldibi, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, arkası açık kamyon ve kamyonetlerde işçi taşınmasının önüne geçmek için çok mücadele verdiklerini söyledi.

7 Ocak – 3 öğretmen trafik kazasında yaralandı – Kütahya

Kaza, Kütahya-Eskişehir karayolunun 5. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Fatma Duvan idaresindeki 45 YH 236 plakalı özel otomobil, yol kenarındaki banket, ağaç ve bariyerlere çarparak takla attı. Otomobildekilerin ilk yardımına civardaki fabrikaların işçileri ile sürücüler yetişti. Yan yatmış araçtan çıkarılan ve Çinikent Özel Eğitim İlkokulu’nda öğretmen oldukları öğrenilen 3 kadın kazayı hafif şekilde atlattılar. Sürücü Fatma Duvan’ın sağlık durumunun kritik olduğunu öğrenildi. Duvan, olay yerine sevk edilen 112 Acil Servisi ekipleri tarafından ilk müdahale yapılarak DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

7 Ocak – Gürteks tekstil fabrikasında çalışan işçi hayatını kaybetti – Antep

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve Antep’in en büyük tekstil fabrikalarından birisi olan Gürteks’te, dün bir işçi hayatını kaybetti. Fabrikanın boyahane bölümünde çalışan 4 çocuk babası Mahmut Coşkun, gündüz vardiyasında çalışırken, vincin halatının koparak üzerine 1 ton yük bulunan teknenin düşmesi sonucu öldü. Sık sık vincin kaldırdığı plakaların zincirlerinin kopması sonucu yaralanmalar yaşandığını belirten Gürteks işçileri, Coşkun’un fabrikanın en eski işçilerinden olduğunu ve çok dikkatli çalışmasına rağmen böyle bir kaza yaşadığını anlamadıklarını söylediler. Coşkun işçi arkadaşlarının da katıldığı cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

7 Ocak – Afganistanlı işçi atölyede ölü bulundu – Konya

Konya’da, Afganistanlı 29 yaşındaki Zeynel Abidin Kemali, çalıştığı deri atölyesinin üst katındaki yatakhanede, yatağında ölü bulundu. Vücudunda herhangi bir darbe izine rastlanılmayan Kemali’nin kesin ölüm nedeni, otopsi sonucu netlik kazanacak. Olay, bugün saat 03.30 sıralarında merkez Karatay ilçesi Tatlıcak Mahallesi Vatan Sanayi içerisinde bulunan deri atölyesinde meydana geldi. Yaklaşık 40 gündür atölyede çalışan Zeynel Abidin Kemali, dün saat 23.00 sıralarına arkadaşlarıyla birlikte çalıştıktan sonra işyerinin üst katındaki yatakhaneye geçip uyudu. Saat 03.30 sıralarında yatakhaneye gelen mesai arkadaşları Kemali’nin nefes almadığını fark etti. Bunun üzerine 112 Acil Servis’e haber verildi. Olay yerine gelen sağlık görevlileri Kemali’nin yaşamını yitirdiğini saptadı. Vücudunda herhangi bir darbe veya kesici alet izine rastlanılmayan Zeynel Abidin Kemali’nin cesedi, otopsi yapılmak üzere Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi Morguna kaldırıldı.

7 Ocak – İnşaat işçisi kalp krizinden öldü – Samsun

Samsun’da yapımı devam eden 5 yıldızlı bir otelin inşaatında çalışan 44 yaşındaki Hasan Yıldız, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Samsun’un Canik İlçesi’nde yapımı devam eden 5 yıldızlı otel ve alışveriş merkezi inşaatında bu sabah meydana gelen olayda, sabah işe gelen işçiler Hasan Yıldız’ın cansız bir şekilde yerde yattığını görünce, sağlık ekiplerine ve polise haber verdi. Olay yerine gelen ekipler, Yıldız’ın ilk belirlemelere göre geçirdiği kalp krizi sonucu öldüğünü tespit etti. Cenazesi kesin ölüm sebebinin araştırılması için otopsi yapılmak üzere Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Konuyla ilgili soruşturma sürüyor.

5 Ocak – İşçileri taşıyan kamyon kaza yaptı 2 işçi öldü 3 işçi yaralandı – Mersin

Mut ilçesinde orman işçilerini taşıyan kamyonun direğe çarpması sonucu 2 işçi öldü, 3 işçi yaralandı. Alınan bilgiye göre, orman işçilerini taşıyan Mevlit Durmuş yönetimindeki 42 N 5536 plakalı kamyon, Burunköy mevkisinde kontrolden çıkarak elektrik direğine çarptı. Kazada, Ali Mısır ve Mehmet Uyar olay yerinde hayatını kaybetti. Kazada yaralanan sürücü Mevlüt Durmuş ile orman işçileri İlyas Uyar, Elife Mısır olay yerine gelen ambulanslarla Mut Devlet Hastanesine kaldırıldı.

5 Ocak – Krom madeninde üzerine taş düşen işçi hayatını kaybetti – Bursa

Bursa’nın Orhaneli İlçesi’nde, krom madeninde çalışırken başına taş düşmesi sonucu ağır yaralanan 29 yaşındaki Mehmet Işık, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Evli ve 3 çocuk babası Işık’ın ölümü ailesini ve çalışma arkadaşlarını yasa boğdu. Kaza, geçen çarşamba akşamı Orhaneli’de bulunan özel bir şirkete ait krom madeni ocağında meydana geldi. Maden ocağından çıkarılan taşların kırıcı değirmenlere taşındığı bandın tıkanması sonucu düşen bir taş, gece vardiyasında çalışan Mehmet Işık’ın başına isabet etti. Ağır yaralanan Işık, çalışma arkadaşlarının haber vermesi üzerine gelen 112 ambulansıyla Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Talihsiz işçi burada yapılan tedaviye rağmen dün yaşamını yitirdi. Işık’ın cenazesi aynı gün Orhaneli İlçesi’nde gözyaşları arasında toprağa verildi.

Karayolları işçileri hem taşeronlaştırmaya, hem Türk-İş başkanına isyan etti

Maden işçilerinin ardından Karayolları işçileri de taşerona karşı eylemdeydi. Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikasında örgütlü binlerce Karayolu işçisi Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelerek taşeronlaşmaya karşı hep bir ağızdan tepki gösterdi. Karayolları Genel Müdürlüğü önünde toplanan binlerce işçi hükümetin taşeronlaşma politikalarına tepki gösterdi. İşçiler “İşçi düşmanı Recep Tayyip Erdoğan”, “Genel grev genel direniş” sloganlarıyla hükümeti protesto etti.
Türkiye’nin dört bir tarafından gelen Karayolları Genel Müdürlüğünün taşeron şirketlerinde çalışan yol işçileri, Yargıtayın “Taşeron diye isimlendirilen işçilerin işe ilk girişinden itibaren Karayolları Genel Müdürlüğü işçisidir” demesine rağmen, kararın uygulanmamasına tepki gösterdi. İşçiler, taşeron şirketlerin ağır şartları altında ezildiklerini, maaşlarının verilmediğini, zorla fazla mesai yapmalarına karşın mesai ücretlerini alamadıklarını, sosyal haklarının, haftalık izinlerinin olmadığını dile getirdi. İşçilerin sık sık “Kumlu istifa” sloganını atmaları da dikkat çekti.

Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesi Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir Fabrikada akşam saatlerinde patlama meydana geldi. Solvent boşaltılırken meydana gelen patlamada yaralanan fabrika işçisi Zekai Malay, Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Çerkezköy OSB Atatürk Caddesi 10. Sokak No:3 adresinde bulunan Fabrikanın depo kısmında solvent boşaltımı yapıldığı esnada henüz tesbit edilemeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Yaşanan patlamanın ardından 4 yıldır bu fabrikada çalışan Zekai Malay, yüzünden yaralandı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri Zekai Malay’a ilk müdahaleyi olay yerinde yaptıktan sonra Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne götürdüler. Meydana gelen patlamanın ardından olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürerek soğutma çalışmaları yaptılar. Patlama olayının ardından fabrikada bulunan çalışanların tamamı polis ekiplerinde dışarıya çıkarılırken, kimi çalışanlarında büyük bir korku yaşadıklar gözlendi. Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan fabrika işçisi Zekai Malay’ın yüzünde yanıklar meydana geldiği öğrenilirken, hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

5 Ocak – Yük asansörü yere çakıldı: 5 işçi yaralı – Bursa

Yıldırım ilçesinde bir oto yedek parçasında halatı kopan yük asansörü 5 metreden yere çakıldı. Kazada malzeme indiren 2’si ağır 5 işçi yaralandı. Kaza, Yıldırım ilçesi Anadolu Mahallesi Sarı Cami arkasında Recep Soncu’ya ait Süreksan isimli oto yedek parça firmasında meydana geldi. İşçiler, saat 16.00 sıralarında işyerinin ikinci katındaki malzemeleri 16 P 4330 plakalı kamyonete yüklemek için asansörü kullandı. Malzemeleri araca koyan işçiler, tekrar asansörle yukarı çıktığı esnada asansörün halatı koptu. Halatın kopması sonucu asansör büyük bir gürültüyle yere çakıldı. Kamyona çarparak yan yatan asansörün altında kalan ve yere düşen 5 işçi yaralandı. Olayı duyan çevredeki çalışanlar ise hemen arkadaşlarına yardım etti. Olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri, durumu ağır olan biri Azerbaycan uyruklu 2 işçi Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılırken, diğer 3 işçi ise Bursa Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Kazanın ardından olay yeri inceleme ekipleri, işyerinde incelemelerde bulundu. Olayı gören çevre esnaflarından Recep Yılmaz, “Büyük bir gürültü duyduk. Daha sonra işçiler asansörün altında kaldığını gördük. Hemen 112 Acil Servis’e haber verdik” dedi.

5 Ocak – Atış poligonu inşaatında çökme: 4 işçi yaralı – Mersin

2013 Akdeniz Oyunları için Mersin’in Erdemli ilçesinde inşaatı devam eden Atış Poligonunda beton dökümü sırasında çökme meydana geldi. Yaşanan iş kazasında 4 işçi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, akşam saatlerinde spor kompleksinin tribün kısmında devam eden beton dökme işlemleri esnasında göçük meydana geldi. Meydana gelen çökme nedeniyle Hasan Hüseyin Şenbağ, Seyfettin Yılmaz, Gökhan Atmaca ve soyadı öğrenilemeyen Ersin isimli işçiler yaralandı. Olay yerine çağırılan ambulanslarla Erdemli Devlet Hastanesi’e kaldırılan işçilerin sağlık durumunun iyi olduğu ve kazayı hafif sıyrıklarla atlattığı öğrenildi.

5 Ocak – İş kazası geçiren belediye işçisi yaralandı – Balıkesir

Burhaniye Belediyesi şantiyesinde meydana gelen iş kazasında, 1 kişi yaralandı. Burhaniye’de belediyenin çöp toplamakta kullandığı Ahmet D. yönetimindeki 10 RC 409 plakalı traktör, belediyeye ait şantiyeye girdiği sırada arkasındaki römorkun tekerleği çıktı. Tekerleğin yerinden fırlaması üzerine devrilen römorkta oturan Burhaniye Belediyesi temizlik işçisi Bekir Can (33) yere düştü. Yaralanan Can, 112 Acil Servis Ambulansı ile Burhaniye Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Can’ın hayati tehlikesi bulunmadığı, bacağının kırıldığı öğrenildi.

2013 yılının başında 11 madencinin yaşamını yitirdiği kara elmas diyarı Zonguldak’ta hayat durdu. Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından düzenlenen “Emeğe Saygı” mitingine binlerce emekçi katıldı
İşçiler, miting öncesinde geçtiğimiz ay 8 işçinin hayatını kaybettiği Kozlu Maden Ocağı önünde toplanana işçiler burada yaptıkları saygı duruşunun ardından yürüyüşe geçti.

25 bin kişinin katıldığı mitingde konuşan Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 8 işçinin öldüğü maden kazasının iş cinayeti olduğunun altını çizdi, “İş cinayeti diyoruz. Çünkü biz, daha 2004 yılında, ‘Yeraltında taşeron olmaz’ demiştik. 2005 yılında eylem yaptık. TTK’nın işçi açıklarının giderilmesini ve bu işlerin de eskiden olduğu gibi TTK tarafından yapılmasını istedik. İşçi almadılar. Taşeron şirketin madenlere girmesini engelledik. Ama devlet çalışmalarını sağladı. Sonra 17 Mayıs 2010 faciasını yaşadık. Bu kez de eylem yaparak uyardık. Taşeron işçilerinin Kuruma devredilmesini istedik. Ama ilgililer devam ettirdiler. Taşeron şirketin yeterli iş güvenliği önlemlerini almadığı raporlara yansımasına rağmen devam edildi ve 7 Ocak 2013’ü yaşadık” dedi.

Son 10 yılda taşeron işçi sayısı 4 kat artarak 1.5 milyonu geçtiğine dikkat çeken Alabaş, şöyle konuştu: “Taşeron demek, 12-14 saat çalışmak demek. Mesai kavramı yok, maaş düzeni yok, iş güvencesi yok, kıdem tazminatı yok, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yok, can güvenliği yok, sigorta primleri düzensiz, sendika yok, toplu sözleşme yok. Daha da önemlisi gelecek güvencesi yok. Yani tam bir vahşi düzen var. Tıpkı, 200 yıl öncesinin vahşi kapitalizmini yaşatıyorlar. Köle düzenini kurmaya çalışıyorlar.”

“Biz buna sessiz kalacak mıyız” diye işçilere soran Alabaş, “Hayır” yanıtını aldıktan sonra, bu kez, “Gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacak mıyız?” diye sordu. İşçiler hep bir ağızdan “Evet” yanıtını verdi.


Çanaklale’nin Bayramiç İlçesi’ndeki bir banka şubesinde güvenlik görevlisi 23 yaşındaki Serkan Gündüz, bankaya ait otomobili Bursa’ya götürürken, önüne çıkan köpeğe çarpmamak için direksiyonu kırınca karşıdan gelen otomobile çarpıştığı kazada öldü. Kaza, Gönen- Bandırma karayolunun 8′inci kilometresinde dün sabah meydana geldi. Bayramiç İlçesi’ndeki bir banka şubesinde 1 yıl önce güvenlik görevlisi olarak işe başlayan Serkan Gündüz, bankaya ait 06 BH 6433 plakalı otomobille Bursa’ya gitmek üzere yola çıktı. Otomobili Bursa’da yenisiyle değiştirmekle görevlendirilen Gündüz, Gönen-Bandırma karayolunun 8′inci kilometresinde iddiaya göre, önüne aniden çıkan köpeğe çarpmamak için direksiyonu kırdı. Kontrolden çıkan otomobil, takla atıp karşı yöne geçti ve 26 yaşındaki Hasan San yönetimindeki 10 U 9139 plakalı otomobille çarpıştı. Ağır yaralanan Gündüz, Bandırma Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Gündüz, burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

3 Ocak – Asansörle birlikte yere çakılan 2 işçi öldü – Niğde

Niğde’de bir fabrikada yük asansörü ile taşıma yapan 2 işçi, asansörün yere çakılması sonucu yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Niğde-Kayseri yolu üzerinde bir meyve suyu fabrikasında, A.Ş ile C.A. isimli işçiler, yük asansörü ile ürünleri taşımaya başladı. Bu sırada halatın kopması sonucu asansör yere çakıldı. Asansörün yere düşmesiyle üzerinde bulunan A.Ş ile C.A yaralandı. Yaralılar olay yerine çağırılan 112 acil servisle Niğde Devlet Hastanesi acil servisine kaldırıldı. Burada yapılan müdahalede yaralıların durumlarının iyi olduğu, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

3 Ocak – İş makinesi devrildi: 1 ölü 1 yaralı – Rize

İlçenin Hürriyet Mahallesi Manester mevkisindeki yol çalışması sırasında Hakan Deveci’nin kullandığı iş makinesi devrildi. Kazada iş makinesi yanında bulunan Ali Kemal Kulaber (27), aracın altında kalarak hayatını kaybetti, sürücü Hakan Deveci ise yaralandı. Kulaber’in cesedi AKUT Rize Birim Liderliği’nin yaklaşık bir saat süren çalışması sonucu iş makinesinin altıdan çıkarılarak Kaçkar Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Yaralı Deveci, Fındıklı Bölge Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi’nde tedavi altına alındı. Kulaber ile Deveci’nin teyze çocukları olduğu, Kulaber’in yol çalışmasını izlemek için olay yerine gittiği öğrenildi.

2 Ocak – Elektrik akımına kapılan 2 kardeş hayatını kaybetti – Antep

Antep’te tekstil işiyle uğraşan kardeşler Harun Karafak (22) ile Kadir Karafak (18), yeni aldıkları tekstil makinesini, işyerlerinin ikinci katına iple çıkarmaya çalışırken, makinenin elektrik tellerine temas etmesi sonucu akıma kapılarak feci şekilde can verdi. Ölen kardeşlerden Harun Karafak’ın yeni nişanlandığı ve evlilik hazırlığı yaptığı öğrenildi.

 2 Ocak – Toprak altında kalan işçi hayatını kaybetti – İzmir

İzmir’in Konak İlçesi’nde, tünel inşaatına bağlanacak viyadük için yapılan çalışmada görevli işçi, 37 yaşındaki Vahdettin Cengiz, kayan toprağın altında kalarak öldü. Yeşildere Caddesi Mehmetçik Parkı yakınındaki Konak Tünel inşaatı çalışmaları kapsamında yapımı süren viyadük inşaatında görevli, evli ve 5 çocuk babası Vahdettin Cengiz’in mesai bitimi evine gitmemesi üzerine ailesi telefonla durumu, iş arkadaşlarına bildirdi. Bunun üzerine iş arkadaşları, son olarak inşaat temelinde ziftleme çalışması yapan Cengiz’in olası bir toprak kaymasının altında kalabileceğini düşünerek çalışma başlattı. Sevk edilen AKS 110 ekipleri de çalışmalara katıldı. Saat 22.00′de başlatılan çalışmalarda kazılan toprağın altında Cengiz’in cesedi bulundu. Olay yerinde yapılan inceleme ardından Vahdettin Cengiz’in cesedi toprak altından çıkartıldı. Vahdettin Cengiz’in bulunduğu bölgede kepçe operatörü Kubilay Dalgıç’ın çalışma yaptığını belirten yetkililer, operatörün farkında olmadan alana toprak atmış olabileceği olasılığı üzerine araştırmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Şehir dışına çıktığı belirtilen Dalgıç’ın ifadesine başvurulacağı belirtildi. Soruşturma sürdürülüyor.

(Sendika org.)