“VOTAŞ üs olacak”

Bir süre önce Van Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihale ile Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki Van Asya Tarım Hayvancılık A.Ş. tarafından devralınan VOTAŞ'ın halka arz işlemleri devam ediyor. Halka arz edilen VOT

VAN 24.11.2017 10:03:54 0
“VOTAŞ üs olacak”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

“GÜÇLÜ BİR MARKA OLUŞTURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK”
Van Asya Tarım Hayvancılık A.Ş. tarafından devralınan Van Organize Tarım İşletmeleri A.Ş.'nin (VOTAŞ) halka arz işlemleri devam ediyor. 2040 hisseye pay edilen VOTAŞ'ın durumu ve gelecek planlarına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan VANTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Van Asya Tarım Hayvancılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Karaman, “Van sevdalısıyım diyen herkesi bu çabanın bir parçası olmaya davet ediyoruz. El birliği ile güçlü bir marka oluşturmak için yola çıktık. Halkımız da büyük bir teveccüh gösteriyor. 2040 hissenin yüzde 70'i, 3 gün içinde halka arz edildi. Geriye kalan yüzde 30'luk payın da 1 hafta içinde halka arz işlemlerinin tamamlanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

1 HİSSE BEDELİ 12 BİN 647 TL
Bir hissenin 12 bin 647 TL ile fiyatlandırıldığı bir model oluşturulduğunu anlatan Karaman, hisse alan birinin peşin 3 bin 162 lira, 2018 yılının 4. ayında taahhüt edilen sermaye artışı için 3 bin 64 TL, bu yılın 12. ayından başlamak üzere 18 eşit taksit olarak da 357 TL ödeyeceğini kaydetti.
Belediyenin ihale şartnamesinde 6 milyon 250 bin lira VOTAŞ'a sermaye arttımı şartının olduğunu hatırlatan Karaman; “Daha önce mevcut olan işletmelerde görüldüğü üzere en büyük sorun sermaye sıkıntısı oluyordu. Fakat VOTAŞ'taki sermaye artışı şartının bize avantajı, 2018 yılının 4. ayında sermaye artışı yerine getirildiği zaman işletmenin kendi sermayesi olacak. Bu sermaye ile işlerin yapılabileceği çok rahat bir ortam oluşacak.” dedi.

 

PLANLAR
Kısa, orta ve uzun vadede planlamalar yapılacağını anlatan  VANTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Van Asya Tarım Hayvancılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Karaman, kısa vade planlarına ilişkin şunları söyledi; “Mesela kısa vadede yapacaklarımızdan biri; besi hayvanı sayısını arttırmak olacak. Şuanda Türkiye'de de en çok ihtiyaç duyulan şeylerden biri bu. İlk etapta besi hayvanı ile bir başlangıç yapılması düşüncesi var. Zaten VOTAŞ'ta şuanda 383 adet hayvan beside. İşletme şuanda çalışıyor, faal durumda. 600 – 700 hayvanı besiye alabileceğimiz kadar da yem stoğumuz mevcut. Yani mevcut 383 besi hayvanının sayısı yakın zamanda 600 – 700'e çıkabilir. İleri dönemde ise süt hayvancılığına bir geçiş söz konusu olacak. Çünkü hali hazırda orada süt sağım tesisleri mevcut. 1 milyon Euro'luk bir süt sağım tesisi var ve atıl durumda ama faaliyete geçireceğiz. Ayrıca kısa vadeli düşüncelerimizden biri de oraya bir süt mandırası yapmak. Oradan süt çıkar, peynir çıkar, tereyağı çıkar. Bunlar piyasaya ilk giriş şeklimiz olabilir. Yoksa sadece hayvan aldım sattım olayı değil bu. Süt üretimi hem nazik, hem ince bir iştir. Biz bunları düşünüyoruz ama bir profesyonel yönetici ile bu işleri yürütmeyi amaçlıyoruz. Ufkumuz geniş. Orada bir VOTAŞ var, ek, biç gibi kalsın istemiyoruz. Hakikaten ortaya bir marka çıkarmayı amaçlıyoruz. Bütün gayretimiz de bu yönde. Bu konuya çok fazla mesai harcıyoruz. Yine orada 8 bin adet dikili meyve ağacı var. Ya yanlış fidan seçiminden ya da bakımı konusundaki problemlerden dolayı bu ağaçlar meyve vermemiş. İlk etapta bu ağaçların neden meyve vermediği de uzmanlarca araştırılacak ve gereği yapılacak.”

 

VOTAŞ MARKA OLUR MU?
“VOTAŞ'tan bir Van markası çıkar mı?” sorumuzu da cevaplayan Karaman, şunları söyledi; “Evet çıkar ve çıkacak. Başka şansımız yok. Biz buna inanıyoruz. Çabamız ve mücadelemiz de bu yönde. Kent olarak el birliği ile VOTAŞ'tan Van'a marka değerler üreteceğiz. Bakın Çaldıran'da Agrovan var. Termal seralarda domates yetiştiriliyor. Kocaeli'nden, Antalya'dan buraya o domatesin nasıl yetiştirildiğini görmeye gelen üreticiler var. O domates artık marka oldu. İsteyince, çabalayınca oluyor. Van'dan da marka çıkıyor. Bizim de amacımız Van'a bir marka kazandırmak. Bunu başarabileceğimize de yürekten inanıyoruz.”

 

“SULAMA SORUNU YOK”
VOTAŞ'ın mevcut durumuna ilişkin de bilgiler veren Karaman; “VOTAŞ'ta 4 milyon m2 sulanabilir arazimiz var. DSİ kanalları içerisinden geçiyor, bunun haricinde 9 adet sulama pivotu var. Sulama sıkıntısı yok. Mevcut 2 bin büyükbaş hayvanı aynı anda besleyebilecek ahırlarımız var. Bunun yanında dışarıdan gelecek olan hayvanların 15 gün karantina altında tutulmasına imkan veren alanlar düzenlenmiş. 80 büyükbaş hayvanın sağımının aynı anda yapılabileceği 1 milyon Euro'luk süt sağım tesisi var. Doğu Anadolu Bölgesinde, ari işletme özelliği olan iki işletmeden biridir VOTAŞ. Yani entegre bir tesistir. Kalıyor buradan marka değerler yaratmak. Bunu da gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

 

UZUN VADELİ PROJELER
Kısa vadede VOTAŞ'a hayat verecek adımlar atmayı planladıklarını, uzun vadede de önemli işlere imza atmayı amaçladıklarını anlatan Karaman, şöyle devam etti; “Kavurma, pastırma, sucuk üretimi gibi şeyler de uzun vadede düşünülebilecek şeyler. Şimdi kısa vadede besi hayvanları, süt mandırası, peynir, tereyağı gibi üretimler ve bunun yanında meyvecilik. Devamında ise uzun vadeli marka üretimler. Orta vadede düşündüğümüz şeylerden birisi ise süt toplama merkezi. Van'daki, Yüksekova'daki bir yoğurt, peynir imalatçısı sütünü Tokat'tan alıyor ya da Batıdan getiriyor. Van'da süt üretimi yok mu? Var ama bu sütleri birinin toplayıp endüstriyel olarak satması, işlemesi lazım. İşte bunu VOTAŞ yapacak. Belirlenen noktalarda süt toplama merkezi kurulup, bu sütler VOTAŞ'ta toplanacak, gerekirse işlenecek ve pazarlanacak. Tüm bunlar düşünülen konular.”

 

“VOTAŞ, ÜS OLACAK”
VOTAŞ'ı, tarım ve hayvancılık konusunda bölgenin üssü yapmayı planladıklarını söyleyen Karaman; “Tarımın içinden gelip 100 bine yakın üyesiyle devasa bir iş yapmış Torku örneği var önümüzde. İzmir'de Tire örneği var. Bu nedenle zaman zaman örnek olarak gösteriyoruz bunları. Torku bir süreç geçirmiş. Çok ortaklı bir yatırım orası. Tabi Torku olmak bir hayaldir belki ama emek harcarsan, bu hayalin gerçek olma ihtimali de vardır. Torku'nun geçmişi 45 yıldır. Bize şimdi bu hayaller uzak geliyor olabilir ama belki 30 yıl sonra – 40 yıl sonra bu hayallerin gerçek olduğunu görebileceğiz. Belki bu hayallerin hiç uzak olmadığını göreceğiz. Endüstriyel ve gıda ürünlerinde faaliyet gösteriyor şimdi Torku. Ama şekerle başlamış bu işe. Mesela kısa vadede projeleremiz arasında var, cam şişede marketlerde VOTAŞ sütünü satmaya başladığımız zaman markalaşmanın ilk adımını da atmış olacağız. Hayallerimiz geniş. Bir adımla başlayacağız ve devamını getireceğiz. Zaten bir hedefe ulaşmak için önce herşey bir adımla başlar. Biz bu adımı atıyoruz işte. Amacımız da VOTAŞ'ı hem Van'ın, hem bölgenin üretim üssü haline getirmek.” dedi.

 

“VOTAŞ HALKINDIR, HALK DA KURUMLAR DA İŞİN İÇİNDE OLACAK”
VOTAŞ'ı halka mal etmek için aldıklarını ve bunun sözde kalmadığını anlatan Karaman şunları söyledi; “VOTAŞ'ı halka mal ediyoruz dedik ve gereğini yapıyoruz. 2040 hissenin çoğu halka arz edildi. Üniversitesi de, Tarım İl Müdürlüğü de, DAKA'sı da, bütün kent de bu işin içinde olacak. Çünkü daha önce kaçırılmış çok fırsat var. Bu kez de öyle olsun istemiyoruz. Zaten hisse satışlarında gösterilen teveccühe baktığımız zaman, halkımızın da bu işe inandığını görüyoruz. 3 günlük halka arzda hisselerin yüzde 70'i satıldı. Hisse bitimine kadar satışlar devam edecek. 1 hafta içinde de kalan hisselerin tamamının satılmasını bekliyoruz.”

 

“İNSANLAR NEDEN HİSSE ALSIN?”
“İnsanlar neden VOTAŞ'tan hisse alsın?” sorumuzu da yanıtlayan Yavuz Karaman, şu ifadeleri kullandı; “Daha önce yapılmamış bir şeyi yapmak adına, ortaklık kültürünü geliştirmek adına, biraraya gelerek el birliği ile güzel bir iş yapıyorum diyebilmek adına insanlar hisse almalıdır. Bölgemizin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Yani kentimiz bir sanayi kenti değildir. Tarım ve hayvancılığın en güzel yapılabileceği illerden birisidir Van. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bir ilde insanların kâr amacıyla yapabilecekleri en mantıklı işlerden birisi de tarım ve hayvancılık olduğu için VOTAŞ'tan hisse alınmalıdır. Tarım ve hayvancılık bölgenin gerçeği ise, önümüzde de hazır ve kurulu bir tezgah varsa, macera aramaya gerek olmadığı için insanlar VOTAŞ'tan hisse almalıdır. Ortaklık kültürü ile Vanlıların da güzel işler başarabileceğini gösterebilmek adına insanlar VOTAŞ'tan hisse almalıdır. VOTAŞ aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğu için insanlarımız hisse almalıdır.”

 

ARZ İŞLEMİNDEN SONRAKİ YOL HARİTASI?
“Halka arz işlemleri tamamlandıktan sonra yol haritası nasıl olacak?” sorumuza ise, VANTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Van Asya Tarım Hayvancılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Karaman, şu cevabı verdi; “Ankara'dan, İstanbul'dan,  Antalya'dan, Bodrum'dan bile hisse alanlar var. Çünkü insanlar buranın geleceğinin iyi olacağına inanıyorlar. Bu da bizi daha çok motive ediyor, daha çok heyecanlandırıyor. Tabi şimdi halka arz tamamlandıktan sonra, hisse alacaklar arasından yönetim kurulu oluşturulacak. Ve bu yönetim kurulu içinde VANTSO da olacak. Çünkü bu bir güvendir, burada esas bir unsurdur. Daha sonra bu yönetim kurulu yol haritasını belirleyecek. Ardından kısa  - orta ve uzun vadede yapılacaklar masaya konulacak, yol haritası oluşturulacak. Profesyonel ellerle, mevcut başarı sağlamış Torku gibi, Tire gibi modeller incelenecek. Ve Van'ın markasının oluşturulması için el birliği ile çalışmalar gerçekleştirilecek.” 
Özel Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: