VOSİAD Başkanı Bozkurt, “Özel bankalar kredi ertelemesine yüksek faiz uyguluyor”

Piyasaları rahatlatmak için kredi borçlarını öteleyeceğini duyuran özel bankalar müşterilerine bin bir zorluk çıkarıyor. Temerrüt faizi uygulayan da onlarca belge isteyen de var.

VAN 27.03.2020 19:00:07 0
VOSİAD Başkanı Bozkurt, “Özel bankalar kredi ertelemesine yüksek faiz uyguluyor”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Koronavirüsün ekonomiye etkisini hafifletmek için kredi ve kredi kartı borçlarını öteleyeceklerini duyuran bazı bankalar işi yokuşa sürüyor. Elini taşın altına koymakta direnen bazı bankaların tüketici ve şirketlere zorluk çıkardığı belirtiliyor. Özellikle özel bankaların kredi ertelemelerinde temerrüt faizi uyguladığı, yapılandırma talebinde 10'dan fazla belge isteyerek adeta bürokratik bariyer ördükleri yeniden yapılandırmalarda mevcut kredinin faizinden daha yüksek bir faiz uyguladıkları ortaya çıktı.

Bazı özel bankaların kredi standartlarını sıkılaştırdığı, bu nedenle kredi taleplerine olumlu yanıt vermediği öğrenildi. Bazı bankalar 12 ay taksitli bir kredide 3 ay ertelenen taksit kısmını kalan 9 aya yansıtırken, bazı bankalar ise ertelenen 3 aylık kısmı, vade sonuna 3 ay ekleyerek tahsil etme yoluna gitmeye çalışıyor. Pek çok bankanın da 'yazı elimize ulaşmadı' gerekçesiyle erteleme taleplerini geri çevirdiği söyleniyor.


MERKEZ İNDİRDİ ONLAR ARTIRDI
Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz indirimine rağmen, bankaların kredi faizlerinin ortalamasının yükselmesi, destek açıklamaların karşılık bankaların hem esnafa hem tüketiciye köstek olduğunu gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre ticari kredilerde 21 Şubat'ta yüzde 10.40 olan faiz, 13 Mart'ta 11.25'e, bu hafta ise yüzde 12'nin üstüne çıktı. Tüketici kredilerinin de ortalama faizi aynı dönemde yüzde 13.5'ten 14'e yükseldi. Böylece 50 bin liralık 3 yıl vadeli bir ticari kredide toplam ödeme bin 300 TL artmış oldu.


KREDİLER FAİZSİZ OLARAK ERTELENMİYOR
Van Organize Sanayicileri İş Adamları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt, TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun sosyal medya hesabından paylaştığı, ‘Özel sektörümüzden en çok gelen taleplerden biri olan kredi ertelemesi konusunda hızla aksiyon alan Bakanımız Berat Albayrak’a, gereken adımları atan Bankalar Birliğine ve kolaylık sağlayan kamu ve özel tüm bankalarımıza teşekkür ediyorum. Bu zor günleri birlikte aşacağız.’ açıklamasına cevap verdi.

VOSİAD Başkanı Şemsettin Bozkurt Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Başkan, bugün sahadan almış olduğum bilgilere göre kredilerin faizsiz olarak ertelenmesi söz konusu değildir. Bankaların müşterilerine göndermiş olduğu mektupta “istemeniz durumunda kredi borçlarınız faiziyle birlikte 3 ay ertelenecektir denilmektedir” diyerek bilgi paylaştı.


Kaynak: Van Postası Gazetesi