VİED, Aksaray’daki olayı kınadı

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED), Aksaray’da otizmli çocuklar ve ailelerine yönelik yaşanan ayrımcı tutumu kınadığını bildirdi.

VAN 11.11.2019 12:01:46 0
VİED, Aksaray’daki olayı kınadı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VİED Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, “VİED‘in yolculuğu, okula alınmayan bir engelli çocuğumuz için mücadele ile başlamıştı. Engelli çocuklar halen okullarda istenmiyor.” dedi.
Aksaray’da yaşanan olayı eleştiren Yörükoğlu, “Yaşananlar ayrımcılık ve nefret suçudur. Engelli çocuklarla aynı sınıflarda olmayan çocuklar sosyalleşemiyor, engellilerden bi haber büyüyor. Özellikle veliler bariz bir şekilde engelli çocuklarla kendi çocuklarının aynı sınıfta olmasına karşı bir tavır sergilemekteler. Biz dernek olarak 2007’den bu yana bu ayrımcı tutumla mücadele ediyoruz. Kesinlikle bu anlamda olumlu bir yol kat edemedik. Aileler engelli bireylerin de bizler gibi tüm haklara eşit erişim hakkı olduğunu anlatmalılar.” diye konuştu. 
Ötekileştirmeden dolayı engellilerde okuryazar oranının düşük olduğuna dikkat çeken Yörükoğlu, şunları söyledi:
“Engelli çocuklar sürekli ötekileştirilmekte, özellikle okullarda velilerin dâhil olduğu nefret söylemlerine maruz bırakılmaktalar. TÜİK verilerine göre 6 yaş ve üzeri engellilerin neredeyse yarısı okuryazar bile değil, engelli çocukların Türkiye'de eğitime erişim raporu, ülkemizde 0-18 yaş arasında en az bir engeli olan yaklaşık 600 bin çocuğun olduğu bilgisini ortaya koyuyor.”
BM engelli hakları sözleşmesine dikkat çeken Yörükoğlu, şunları kaydetti: 
“BM engelli hakları sözleşmesi; engelli çocukların diğer çocuklarla eşit bir şekilde tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden tam olarak yararlanması gerektiğini kabul ederek ve çocuk hakları sözleşmesine taraf devletlerin üstlendiği yükümlülükleri anımsatarak, engellilerin insan hak ve temel özgürlüklerden tam yararlanmasına vurgu yapar. Engelli çocuklar da sağlık, eğitim ve bütün haklara eşit erişim hakkına sahiptir, bu haklar uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmıştır.”

NE OLMUŞTU?
Aksaray'daki Mehmetçik İlkokulu’nda 42 özel eğitim öğrencisinin, diğer öğrencilerin velileri tarafından yuhalanıp, okulda istenmediği iddia edilmiş, Valilik olayla ilgili inceleme başlatıldığını bildirmişti.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, otizmli çocukların yaşadığı psikolojik şiddet olayıyla ilgili açıklama yapmış ve şu ifadeleri kullanmıştı:
“Otizmli çocuklarımız ve ailelerini inciten hadise; ne eğitim sistemimizle ne de toplumsal değerlerimizle örtüşmektedir. Engelli çocuklarımıza ve ailelerine yönelik yürüttüğümüz her çalışmada hassasiyet gösterirken; böylesi bir münferit olayın yaşanmış olması kabul edilemez.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi