VİDEO İZLE Yüzüncü Yıl Üniversitesinde 'Matematik Konferansı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından ilk defa düzenlenen ve 3 gün sürecek olan 'Matematik Konferansı'na 24 ülkeden yaklaşık 300 bilim adamının katılması bekleniyor.

VAN 25.08.2015 17:24:31 0
VİDEO İZLE Yüzüncü Yıl Üniversitesinde
Tarih: 01.01.0001 00:00
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi tarafından organize edilen konferansa 24 ülkenin üniversitelerinin yanı sıra Türkiye'deki 55 üniversiteden bilim adamları da katılıyor.  

YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin konferans salonunda başlayan ve üç gün boyunca devam edecek olan Matematik Konferansı'nda yaklaşık 300 bilim adamı görüşlerini paylaşacak.

Bugün başlayan konferansta, YYÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Tunç ile Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, İngilizce birer konuşma yaptılar.

Daha sonra kürsüye çıkan YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Demirel, doğu ve batıyı birleştiren konferansın amacının deneyimli ve yeni başlayan matematikçileri bir araya getirmek olduğunu belirtti.

Demirel, “Konferansın bir diğer amacı ise sadece uygulamalı matematik alanlarındaki araştırmacıları onurlandırmak, cesaretlendirmek ve üniversitemizin prestijini arttırmaktır. Bu yüzden gelecek yıllarda bu tip konferansları yapmak için tekrar bir araya gelmeyi umut ediyoruz.” dedi.

“Katılımcılar için sosyal program hazırlandı”

Konferansın dışında katılımcıların Van'ın tarihi yerlerini de görme fırsatı bulacaklarını ifade eden Demirel, “Organizasyon komitesi tarafından Akdamar Adası, Van Kalesi, Van Kedi Evi ve Van kahvaltısının da olduğu renkli ve tatmin edici bir sosyal program hazırlandı.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından gazetecilere konferans hakkında açıklamada bulunan YYÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Tunç, YYÜ'de ilk kurulan bölümün matematik bölümü olduğunu hatırlatarak, bu kapsamda ilk defa uluslararası bir matematik konferansı düzenlediklerini söyledi.

24 ayrı ülkeden katılım bekleniyor

Tunç, “Konferansın amacı gerek ülkemizde gerekse yurt dışından genç ve deneyimli araştırmacıları bir araya getirmek, matematikteki yeni uygulamaları, dünyanın gidişatını bir arada tartışmak, tanışmak, kaynaşmak ve üniversitemizi bu noktada daha ileri bir noktaya taşımaktır. Şu anda Japonya'dan Pakistan'a, Hindistan'dan İran'a kadar toplam 24 ülkeden üniversitemize aktif katılım var. Bunun yanında yurt içinde ise 55 üniversitemizden bu konferansımıza bir katılım söz konusudur. Üç gün boyunca sürecek olan konferansımızda, uluslararası arenadaki matematik konularını tartışacağız.” diye konuştu.

Öte yandan bölgede yaşanan olaylar nedeniyle bazı İranlı Matematikçilerin konferansa katılmadığı öğrenildi.