VİDEO HABERVan'da yeni sezon balları tezgahlardaki yerini aldı

Van'da 2015 yılının balları tezgahlardaki yerini aldı. Bal üreticileri verimden memnun olduklarını ifade ederken, işlerinin durgun olmasından şikâyet etti.

VAN 22.09.2015 17:22:14 0
VİDEO HABERVan
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van’da önemli bir gelir kaynağı oluşturan bal sektörü yeni sezonu açtı. Bu yılki verimden memnun olduklarını ifade eden Van Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Erkan Kaçmaz, arıcıların bal veriminden memnun olduklarını ancak işlerin durgun olmasından şikâyetçi olduklarını söyledi.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na konuşan Kaçmaz, çatışmalardan dolayı insanların, hayvanlarını yaylalara götürmediğini bu yüzden de arıların çok daha fazla çiçekte polen topladığını ve daha kaliteli bal elde edildiğini söyledi.

Yeni sezon balları neden daha kalitelidir?

Yeni sezonun bereketli geçtiğini ve balların da son derece kaliteli olduğunu iddia eden Kaçmaz, “Çatışma süreci nedeniyle çiftçiler hayvanlarını yaylalara çıkarmadılar dolayısıyla arılar hür bir ortamda, daha fazla polene ulaşabildi. O yüzden yeni sezon ballarımız hem çok verimli hem de çok kalitelidir. Ancak yaşanan siyasi olaylardan dolayı satış yapamıyoruz. Bu da bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Sektör olarak da bunun sıkıntılarını yaşamaktayız.” dedi.

Fiyatların geçen seneden daha uygun olduğunu da sözlerine ekleyen Kaçmaz, fiyatların aşağı çekmelerine rağmen iş yapamadıklarını aktardı.

“Sahte bal ve çatışma süreci bizi olumsuz yönde etkiliyor”

Piyasada ucuza satılan sahte balların da işlerini olumsuz yönde etkilediğini aktaran Erkan Kaçmaz, “Çin’den gelen ballardır aslında bunlar, insan sağlığı açısından oldukça zararlı olduğunu biliyoruz. Bunların piyasada olması bizlerin organik bal grubunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bal alırken gerek kokusundan gerekse tadından ve ya renginden çok rahatlıkla sahte olup olmadığını öğrenebilirsiniz.” diye konuştu.

Bal sektöründe eski bayram heyecanının kalmadığını da aktaran Kaçmaz, eskiden diğer esnaf gibi kendilerinin de işlerinde hareketlenme yaşandığını aktardı.