VİDEO HABER Van esnafı deprem sürecinden daha zor günler geçiriyor

Van esnafının deprem sürecinden daha zor günler geçirdiğini belirten, Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, esnafın bu çatışmalara neden olanlara kalbiyle buğz ettiğini söyledi.

VAN 28.08.2015 16:43:12 0
VİDEO HABER Van esnafı deprem sürecinden daha zor günler geçiriyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Son dönemde yaşanan çatışmalı süreci Van esnafını olumsuz yönde etkiliyor. 2011’de yaşanan depremler ve 6-8 Ekim olaylarının şokunu atlatamayan esnaf, çatışma ortamıyla iyice darboğaza girdi.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Van Esnafının deprem sürecinde bile bu derece sıkıntı yaşamadığını belirterek, esnafın bu çatışmalara neden olanlara kalbiyle buğz ettiğini söyledi.

Berge, çatışma sürecinde sağlıklı bir seçimin yapılamayacağını belirterek, kalıcı bir çözüm sağlanması gerektiğini, geçici çözümlerin bu halklara ihanet olduğunu ifade etti.

“Van’da şu an esnaf kan ağlıyor”

2011’de yaşanan depremleri hatırlatan İsa Berge, “Deprem süreci sonrası KOSGEP kredileriyle nefes alan esnaf yaşanan ekonomik krizle daha kötü duruma düştü. Bu krize sebep olan yöneticilerimiz; şunu bilsinler Van’da şu an esnaf kan ağlıyor. Esnafın alım gücü bitti. Artık evine ekmek götüremeyecek durumdadır. Çünkü müşteri yok. Van’da sadece devlet memurları var. Van’da fabrika mı var üretim mi? Organize sanayimize bakın 2. etap dediler ama daha yüzde biri bile kurulmadı. Daha birinci etap bile oturmadı. Üretim adına kaç tane firmamız var. Bu anlamda zor günler yaşayan esnafın ciddi bir can suyuna ihtiyacı var.” dedi.

“Bu olaylara sebep olan bütün kesimleri esnaf kalbiyle buğz etmiştir”

Esnafın bu olaylara sebep olan kesimlere kalbiyle buğz ettiğini ifade eden Berge, “Esnaf bu kadar ki acı durumda derdini kime anlatsın? Kime konuşuyorsa kendi tarafına çekiyor. Esnaf siyasetin ortasında sıkışmış kalmış. Bir ekonomik modeliniz yokken sizler savaş ortamı oluşturmamalıydınız. Bu insanlara bunu yaşatamazsınız.” diye konuştu.

“Bu halkı aldatmaktan vazgeçin”

Dökülen kanın ve gözyaşının bir an önce durdurulması çağrısında da bulunan Berge, “Bu anlamda her iki taraf da elini tetikten çekmelidir. Bizler halk olarak esnaf olarak yorulduk artık yeter diyoruz. Bir an önce bu çatışmaların durmasını istiyoruz. Seçim sürecinde kısa süreli kanın durmasını samimi görmüyorum. Kanın kalıcı olarak bu toprakları terk etmesi gerekir. Ancak bunlar kendi çıkarları doğrultusunda bunu yapacaklar. Şunu unutmasınlar ki, Allah geciktirir ama sonunu bırakmaz. Bizler iman etmiş insanlarız. Bu oyalama taktiklerini her iki taraf da bu Müslüman halka yapmasın. Allah rızası için bu kan durdurulsun ve kalıcı çözümler yapılsın. Aksi takdirde ‘Seçim sonrasına kadar kanı durduralım da sonra tekrar devam edelim’ mantığı en büyük zulüm ve aldatmadır. Bu halka bu aldatmayı yapmasınlar.” ifadelerini kullandı.