VEM: Sahiller işgal altında

Van Ekoloji Meclisi (VEM), 'Temizliğe Davet Var' kampanyası çerçevesinde Van Gölü'nde oluşan kirliliğe dikkat çekmek amacıyla sahil şeridinde çöp topladı. Açıklama yapan VEM Eş Sözcüsü Yasemin Özdemir, sahil yolu yapımına eleştiril

VAN 19.09.2015 20:46:31 0
VEM: Sahiller işgal altında
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İskele bölgesinde bir araya gelen VEM üyeleri adına açıklama yapan Eş Sözcü Yasemin Özdemir, kıyıların resmi kurum ve kişilerce işgal edildiğini belirterek, ilk 100 metrenin halkın kullanamayacağı duruma getirildiğini söyledi.
ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Van gölünü kirleten faktörlerin bilimsel tespitlerinin yapılması ve çözümlerin acilen hayata geçirilmesi çağrısında bulunan Özdemir, şöyle devam etti:

"Van havzasındaki yerleşim yerlerinin tümünün kanalizasyonu 19 dere aracılığıyla Van Gölü'ne akmasını önleyecek, Van'ın seçilmiş ve atanmış kurumları tarafından çözümlerin geciktirilmeden hayata geçirilmesi önemlidir. Van Gölü'ne akan kükürtlü yer altı su kaynaklı suların gölün eko sistemine zarar vermesi sebebiyle bu suların arıtılması ve çeşitli yöntemlerle projelendirilmesi hayati önemdedir. Van çevresindeki resmi, sivil yerleşkelerin ve piknikçilerin oluşturduğu kirliliklerle ilgili tedbirlerin alınması ve bilinçlendirme kampanyaların geliştirilmesi gerekir."

KIYILAR İŞGAL ALTINDA

Göl kıyılarının 3621 Sayılı Kıyı Koruma Kanunu ihlal edilerek, resmi kurum ve kişilerce işgal edildiğini anlatan Özdemir, "Bu kanunun ilgili maddeleri ve 3190 Sayılı İmar Kanunun ilgili hükümleri uygulanarak çözümleri yapılarak kıyıların halkın kullanımına açık hale getirilmelidir. Yaptığımız tespitlere göre Van Gölü kıyısında şu anda 570'in üzerende resmi kurum ve şahıslara ait kaçak yapı bulunmaktadır. İlgili belediyelerin mevzuatı işleterek imar birimlerince çözümleri hayata geçirmesi aciliyet arz etmektedir" şeklinde konuştu.

SAHİL YOLUNA DİKKAT ÇEKTİ

Sahil yolu çalışmalarının yanlış yapıldığına da dikkat çeken Özdemir, şunları kaydetti:
"3621 Sayılı Kanununu ilgili maddelerine göre ilk 50 metrede hiçbir şey yapılamaz. Sadece yaya yolu gezinti ve dinlenme alanları yapılabilir. İlk 100 metrede ise sahil şeridinde kıyıya geçişi engelleyecek şekilde duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Moloz, toprak ve çöp gibi çevreyi bozucu etkisi olan atıklar dökülemez, kazı yapılamaz. Van Gölü kıyısında yer alan sazlıklar suyu filtre gibi temizleme özelliğiyle Van Gölü'nün can damarları konumundadır. Bu sebeple var olan sazlıkların koruması gerekir. Sazlık alanlara göl dolgusunun kesinlikle yapılmaması gerekir. Sazlık alanlarda yol ve yerleşim projelerin kesinlikle yapılmaması, şu an İskele'den Edremit'e doğru yapımı devam eden sahil yolunun acilen durdurulmalı. Sazlık alanlardaki canlı tabiatların yaşamı içinde sazlık alanlarda kesinlikle ilaçlama, çöp ve benzeri uygulamaların asla yapılmamalıdır. 1653 kodunu kullanarak yapılaşmaların imara açılmaması önemlidir."

Açıklamanın ardından kampanyaya katılan VEM üyeleri ile vatandaşlar, sahilde çöp topladı. VEM bir süre önce de göl içinde çıkardığı atıkları Sanat Sokağı'nda sergilemişti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Mürsel Öner