Veliler isyanda!

İki okulun birden eğitim yaptığı okullarda, eğitim yerlerde:

VAN 27.11.2012 12:14:32 0
Veliler isyanda!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Veysel İZGİ - Özel Haber
Van’da geçtiğimiz yıl meydana gelen deprem felaketinin etkileri sürerken, en büyük yarayı alan eğitim kurumları hala toparlanmaya çalışıyor. Okulların birçoğunun yıkılması ve orta hasarlı olması sebebiyle ikili öğretim yapan okullardaki öğrenci velileri ise durumdan dertli. Veliler geçtiğimiz yıldan bu yana öğrencilerinin doğru düzgün eğitim almadıklarını söylüyor.
Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremden büyük yara alan Van’daki okullar depremin üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine hala toparlanmayı bekliyor. Yıkılan okulların yerine her gün bir yenisi yapılmaya devam ederken, birçok okul hala ikili eğitim yapmaya devam ediyor.­ Okullarda öğlene kadar bir okul, öğleden sonra bir okul eğitim yapıyor. Durum böyle olunca ne eğitimden bir verim alınıyor ne de öğrencilerin güvenliği sağlanabiliyor. Bu durum velileri ise fazlasıyla tedirgin ediyor. Bu okullardan biri de Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu.
VELİLER AYAKLANDI
Abdurrahman Gazi Mahallesinde bulunun Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu, Van’da geçtiğimiz yıl depremden sonra Vali Haydar Bey Lisesi ile birlikte ikili eğitim yapan okullardan sadece biri. Bu yıl da aynı lisenin Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu’nda eğitim yapmaya başlayacak olması velileri harekete geçirdi. Lise öğrencilerinin, çocuklarının bulunduğu ilköğretim okuluna gelmesinden büyük endişe duyan veliler şimdiye kadar iki defa Milli Eğitim Müdürlüğü’ne lisenin, Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu ile eğitim yapmaması için dilekçe verdi. Öğrencilerinin geçtiğimiz yıl söz konusu lise öğrencilerinin sergilediği olumsuz davranışlardan çok etkilendiğini ve aynı durumun bu yıl da yaşanması halinde öğrencilerini bu okula gönderemeyeceklerini belirtiyor. Zira geçtiğimiz yıl lise öğrencilerinden korkup okula gitmeyen küçük yaşta öğrencilerin sayısı oldukça fazla.
“OKUL BU YÜKÜ KALDIRAMAZ”
Bin 450 öğrencisi bulunan Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu velileri hem okulun bir başka okulu kaldıracak kapasitede olmadığını hem de öğrencilerin bu şartlarda düzgün eğitim alamadığını söylüyor. Veliler okulda öğrencilerinin yaklaşık 30 dersliği bulunan okulda şu anda 25-30 kişilik sınıflarda ders yaptığını ve bunun eğitim için ideal bir rakam olduğunu belirtirken, ikinci bir okulun gelmesi halinde derslik sıkıntısından dolayı sınıf mevcutlarının 60-70’i bulacağını bunun da eğitimde kaliteyi aşağılara çekeceğini belirtiyor. Çünkü okulda 5,6,7 ve 8’inci sınıflar sabah, 1,2,3 ve 4’üncü sınıflar ise öğleden sonra ders yapıyor. 66 öğretmenin görev yaptığı okulda iki okulun birden eğitim yapmasının öğretmenlerin de performansını ve verimliliğini düşüreceğini söyleyen velilerin konu ile ilgili duruşları oldukça net. Çünkü velilerin neredeyse tamamı öğrencilerini okula göndermeme ve büyük bir protesto yürüyüşü yapacaklarını söylüyor.
ÇOCUKLARIMIZIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU
Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu’nda iki öğrencisi bulunan ve aynı mahallede oturan bir öğrenci velisi ile geçtiğimiz yıl öğrencilerinin neredeyse düzgün eğitim alamadıklarını bunun sebebinin de aynı okulda eğitim gören Vali Haydar Bey Lisesi öğrencilerinin olduğunu söyledi. Lise öğrencilerinin okul önünde kanlı bıçaklı kavgalar yaptıklarını ve bundan korkan çocuklarının okula gitmeye korktuklarını söyleyen öğrenci velisi, “Uzun yıllardır bu mahallede oturuyorum ve çocuklarımızı sürekli olarak bu okula gönderiyoruz. Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu yıllardır eğitim ve öğretimdeki başarıları ile diğer okulları kıskandıracak bir seviyedeydi. Bu okuldan birçok başarılı öğrenciler çıktığına bizzat şahit olmuşluğum vardır. Birçok konuda Van’daki diğer okullara örnek olacak bir okul burası. Fakat yaşanan deprem felaketinden sonra bir lise ile birlikte eğitim yapmaya başlayınca birçok olumsuzluk yaşandı. Lise öğrencileri her gün okul çıkışlarında kavga ediyor, bizim küçük çocuklarımız ise bu kavgaların arasında kalıyordu. Bu kaçınılmazdı çünkü bir okulun çıkışı ile diğer okulun girişi aynı saate denk geliyordu. Birkaç defa lise öğrencilerinin birbirlerini bıçakladığına ve ölesiye kavgaya tutuştuğuna şahit olduk. Öğrencilerimiz de bunu gördü ve okula gitmekten korktu. Her gün bir bahane buldular. Çünkü gördükleri öyle kolay unutulacak şeyler değildi. Aile içindeki küçük bir tartışmadan bile büyük bir şekilde etkilenecek yaşta olan bu çocukların böyle bir durumun altında çıkması kolay değil ki. Okulun giriş çıkışı problem, eğitimi problem, derslik sayısı problem oluyor. Biz o okulun buraya gelmesini istemiyoruz. Çocuklarımız küçük ve bunu kaldıramayacak yaştalar. İki defa dilekçe ile başvurduk. Gerekirse sonuna kadar da direneceğiz. Hatta velilerimiz ile yürüyüş bile yapacağız. Bizim çocuklarımızın eğitiminin öğretiminin böyle yapana atılmasına yüreğimiz razı olmaz.” Dedi.