Veli kara kara düşünüyor

OKUTMAK ZOR İŞ

VAN 14.09.2013 11:02:11 0
Veli kara kara düşünüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Pazartesi günü başlayacak olan 2013^2014 Eğitim^Öğretim yılına maddi imkansızlık yaşayan vatandaşlar yine sıkıntılı giriyor. Bir çocuğun kırtasiye malzemesi yaklaşık 150 TL, giyim malzemesi de yine 150'ye mal olurken, bir kaç çocuğunu okutmak zorunda kalan veliler kara kara düşünüyor.

Haber: Oktay CANDEMİR

2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı Pazartesi günü start alıyor. Ders başı yapacak öğrencilerin okul öncesi masrafları ise cep yakıyor. Ders kitaplarının yine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dağıtılacak olmasına rağmen kırtasiye ve öğrencilerin giyim malzemesi dar gelirli aileleri oldukça zorluyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz kırtasiyeceler ise, okulların velilere verdikleri kırtasiye listesinde marka ürünleri talep etmesinin velileri zor durumda bıraktığını söyledi.

"BİR ÖĞRENCİNİN MALİYETİ 300 TL"
4 çocuğunu okutabilmek için kırtasiyede alışveriş yapan Abdülrezak Özsoy isimli öğrenci velisi, her çocuğun kırtasiye ve giyim malzemesinin 300 TL´ye mal olduğunu belirtti. Kendisinin inşaatlarda çalıştığını ifade eden Özsoy, "Bize bir liste veriyorlar. Bu malzemeleri alın diye. Hepsi de çok pahalı. Çocuklarımı güçlükle okutabiliyorum. Bu dönemde çocuk okutmak çok zor." dedi.

"VELİLER BAZI KIRTASİYELERE YÖNLENDİRİLİYOR"
40 yıldır Cumhuriyet Caddesi´nde kırtasiyecilik yapan Haluk Bekiroğlu da, vatandaşın son yıllarda alım gücünün oldukça düştüğünü söyledi. Okul idarelerinin velileri bazı kırtasiyelere yönlendirmesine tepki gösteren Bekiroğlu, "Bu hem doğru değil, hem ahlaki değil. Velilere marka ürünlerin listesi veriliyor. Alım gücü bu kadar düşük olan vatandaş bunları nasıl alsın? Bir öğrencinin buraya gelip aldığı kırtasiye malzemesi 150 TL´ye mal oluyor. Kaç çocuklu aileleri düşündüğünde hepsinin oldukça mağdur olduğunu görüyoruz. " diye konuştu.

"VELİLERE MARKA ÜRÜNLERİN LİSTESİ VERİLİYOR"
Yalçın Kitap Kırtasiyecilik de kendilerine ve öğrencilere yönelik uygulamalara tepki gösterdi. Kırtasiyenin sahibi Kutup Kitapçı, bazı öğretmenler ve kırtasiyeler arasında anlaşma olduğunu ve velilerin özellikle bazı kırtasiyelere yönlendirildiğini ifade etti. Velilere marka ürünlerin listesinin verildiğini kaydeden Kitapçı, "Sadece bir öğrencinin kırtasiye ürünü maliyeti 150 TL civarında. Vatandaşın alım gücü zaten düşük. Kitapları vatandaş mağdur diye bedava veriyorsunuz ama bir yandan da ona yüksek maliyetli kırtasiye listesi veriyorsunuz. Bu da vatandaşı mağdur ediyor." dedi.

" RUS PAZARI DAHA UCUZ"
Bazı vatandaşlar ise mağazalar pahalı olduğu için daha ucuz olan Rus pazarını tercih ediyor. Rus pazarında kendisine önlük alan Mecit Kaya adlı öğrenci, "Mağazalar çok pahalı. Orada 40 TL olan önlükleri burda 15-20 TL´ye alıyorum. Babam çalışmadığı için okumakta güçlük çekiyorum." dedi.