VEDAŞ 200 MİLYON TL YATIRIM YAPMAYI PLANLIYOR

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) İl Müdürlüğü yetkilileri Van'daki basın mensuplarıyla bir araya gelerek,“Van İli Yatırım Çalışmaları” kapsamında yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi.

VAN 28.03.2017 17:55:24 0
VEDAŞ 200 MİLYON TL YATIRIM YAPMAYI PLANLIYOR
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bir otelin kahvaltı salonunda kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen VEDAŞ İl Müdürlüğü yetkilileri, geçen yılın değerlendirmesini ve bu yılın ise projelerini anlattı.VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, 2017 yılında 200 Milyon TL yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.

Basın toplantısına, VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, VEDAŞ İl MüdürüBeytullahÖzbayram, EPID Grup Müdürü Mehmet Alemdağ, Yatırım Grup Müdürü Orhan Gültepe, İşletme Grup Müdürü Erdener Özeler, Müşteriler Grup Müdürü Fatih Talay ve basın mensupları katıldı.

VEDAŞ’ın faaliyet bölgesinde 2016 yılı kapsamında toplam 130 proje yapıldığını açıklayanVEDAŞ Şirket Müdürü Okuducu, “Van, Muş Bitlis ve Hakkari sınırları içerisindeki 47 bin 368 kilometrekare alandaki 27 ilçe ve bin 431 adet köyü kapsamaktadır. Söz konusu faaliyet bölgesindeki Elektrik Dağıtım Hizmeti VEDAŞ Şirket Müdürlüğü ve 4 İl müdürlüğü tarafından verilmektedir. Bölgemiz ihtiyaçları ve şirketimiz planlamaları göz önünde bulundurularak hazırlanan 2016-2020 uygulama dönemine ilişkin yatırım planı yıllık 2015 yılı Haziran TÜFE baz fiyat ile 70 Milyon TL yatırım harcaması olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından onaylanmıştır.  2016 yılı yatırım programı çerçevesinde 10 adet Enerji Nakil Hattı, 9 adet Şehir Şebekesi, 67 adet Köy Şebekesi, 5 adet yeraltı kablolu aydınlatma ve farklı karakteristiklerde toplam 130 proje yapılmıştır.” şeklinde konuştu.

“MERKEZ VE KÖYLERDE AYDINLATMA ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLECEKTİR”

2017 yılında bölge genelinde 67 adet enerji nakil hattının yeniden yapılacağını söyleyen Okuducu, bu sayede ana dağıtım hattı ve bağlı kullanıcıların kesintiden etkilenmesinin önleneceğini belirterek, “142 Adet köy/mahalle şebekesinin yenilenmesi yapılacaktır. Mevcut durumda çoğunluğu ağaç, demir direklerden oluşan şebekeler tamamıyla beton direkli ya da demir direkli olarak tesis edilecektir. Birçok noktada trafolar yenilenecek, gerekli yerlerde ilave trafo postaları tesis edilecektir. 

İl ve ilçe merkezlerinde şehir gelişimini tamamlamış cadde ve sokaklarda havai hatların yer altına alınmasına devam edilecek, yer altına alınan bölgelerde yer altı kablolu aydınlatma şebekesi de tesis edilecektir. Merkez ve köylerde aydınlatma çalışmalarına ağırlık verilecektir.

Ekonomik ömrü tamamlanmış dağıtım merkezlerinin yeniden inşası yapılacaktır. Dağıtım merkezlerinde bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlamış eski hücreler son teknoloji ürünü modüler hücre olarak dönüştürülecektir.Trafo binalarının onarımı yapılacaktır. Onarımı yapılamayacak durumdaki trafo binalarının yeniden inşası yapılacaktır.” diye konuştu.

“2017 YILINDA 217 YENİ PERSONEL İSTİHDAM EDİLDİ”

2017 yılında arıza onarım bakım faaliyetleri için 217 yeni personel istihdam edildiğini ve 31 adet yeni araç takviyesi yapıldığını dile getiren Okuducu, “Arıza onarım bakım faaliyetleri 2016 yılı süresince bölge genelinde 93 adet araç ve 590 adet personel ile 7/24 hizmet verilmiştir. 2017 yılında; arıza onarım bakım faaliyetleri için 217 yeni personel istihdam edilmiş ve 31 adet yeni araç takviyesi yapılmıştır. 

Personel sayımız 807’e, araç sayımız 124 adet’e çıkmıştır. Personel Sayımız yüzde 36, Araç sayımız ise yüzde 33 artmıştır. Bölgede her yıl 400’e yakın trafo arızalanmaktadır. Tüketicilerin tedarik sürekliliğini en üst düzeye çıkarmak için 2016 yılı içerisinde özel trafo bakım ekipleri kurulmuş ve olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. 2017 için hedefimiz ikili hanelere indirmektir.” dedi.
GEVAŞ’TA SAYAÇLAR DİREKLERE MONTE EDİLDİ
Kaçak kullanım yöntemlerinin önüne geçilmek için Gevaş’ta sayaçların direklere monte edildiğini söyleyen Okuducu, bu sayede ilçede yüzde 65 olan kayıp kaçak oranının, yüzde 15’in altına düştüğünü belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Gevaş ilçesinde 2015 yılında yapmış olduğumuz AR-GE projesi kapsamında ilçedeki tüm abonelerin sayaçları uzaktan açma kesme ve okumaya elverişli PLC sayaçlar ile değiştirilmiştir. Gevaş ilçesinde bulunan ve 183 adet Trafo postamızdan beslenen toplam 7 bin 665 adet abonenin sayaçları PLC sayaç ile değiştirilmiştir. Proje kapsamında abone sayaçları bağlantı direkleri üzerine monte edilerek müşterinin sayaca müdahale, sayaç öncesinde harici hat çekme gibi kaçak kullanım yöntemlerinin önüne geçilmek istenmiştir.Proje sayesinde Gevaş ilçesinde yüzde 65 olan kayıp kaçak oranı yüzde 15’in altına düşmüştür. Bununla birlikte kaçak kullanım sebebi aşırı yüklenmeyle oluşan arızalar ortadan kalkmış olup bölgenin toplam arıza sayıları yarı yarıya düşmüştür.”

2016 YILINDA ÇÖZÜM MERKEZİNE 1 MİLYON 774 BİN 437 ÇAĞRI ULAŞTI

Sesli yanıt sisteminin sürekli güncel tutulduğunu dile getiren Okuducu, 2016 yılında çözüm merkezine toplam 1 milyon 774 bin 437 çağrı ulaştığını açıkladı.
Okuducu, “Çağrı Merkezlerimiz; Ülkemizin her noktasından gelen çağrıları kayıt altına alarak tüketicilerimize hızlı ve doğru bilgi verebilmek için 7 / 24 görev yapmaktadır. 2016 yılında çözüm merkezimize toplam 1 milyon 774 bin 437 çağrı ulaşmıştır. 

40 müşteri temsilcisi, 4 backoffice müşteri temsilcisi, 6 takım lideri ve 1 Çağrı Merkezi Yönetmeni görev yapmakta idi. Sesli yanıt sistemimiz sürekli güncel tutularak hizmet vermektedir. 28 Şubat 2017 itibari ile çağrı merkezimizde 1 çağrı merkezi yönetmeni, 6 takım lideri,8 backoffice, 61 müşteri temsilcisi olarak toplamda 75 kişi ile çalışmaktadır. TEİAŞ kesintileri dışında, çağrılar cevaplanmakta ve sürekli olarak takibi sağlanmaktadır.

VIP hizmeti çağrı Merkezlerimize daha hızlı ulaşmasını istediğimiz kritik görev alanlarına VIP tüketici tanımlaması yapmış bulunmaktayız. Bu sayede kurumların ve muhtarların çağrı merkezlerimize direkt ulaşması ve iş akış süreçlerinin hızlı ilerlemesi sağlanmıştır. Bu kapsamda bin 901 adet VIP kullanıcısı sistemimize tanımlanmıştır.” diye belirtti. 

“200 MİLYON TL YATIRIM YAPMAYI PLANLAMAKTAYIZ”

2017 yılında bölge genelinde 200 Milyon TL yatırım yapmayı planladıklarını ifade eden Okuducu, şunları kaydetti: 
“Önceki yıllarla karşılaştırıldığında rekor seviyede olan bu yatırıma ilişkin projelerimizi uzman mühendislerimizle hazırladık.2017 yılında bölge genelinde 67 adet Enerji Nakil Hattı yeniden yapılacak ya da mevcut Enerji Nakil Hattı yol boyuna alınacaktır.

Bu sayede tedarik sürekliliği ve kesinti sürelerinin asgari seviyelere çekilmesi sağlanacaktır. 57 noktada Kesici Ölçü Kabini tesis edilerek branşman noktalarından gelen arızaların durdurulması, bu sayede ana dağıtım hattı ve bağlı kullanıcıların kesintiden etkilenmesi önlenecektir.” 

Yılmaz Sönmez-Sedat Karatay/Vanolay

VEDAŞ 200 MİLYON TL YATIRIM YAPMAYI PLANLIYOR