Ve bir göç daha sona eriyor

Her yıl 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan İnci Kefali av yasağının bu yıl da sonuna yaklaşılıyor. Bu tarihler arasında, Van Gölü'ne dökülen akarsulara göç ederek üremesini gerçekleştiren ve yeniden yaşam alanın

VAN 10.07.2021 14:45:35 0
Ve bir göç daha sona eriyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölü'nden akarsulara doğru suyun tersine göç ederek üremesini gerçekleştiren ve göç esnasında muhteşem bir doğa olayı sunan Van Balığı, bu sezon da zorlu göç serüveninin sonuna geldi.
Sezonu değerlendiren Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, verimli bir av yasağı dönemini geride bırakmaya hazırlandıklarını kaydetti.

“KORUMA ÇALIŞMALARI BİR ADIM ÖTEYE GİTTİ”

Pandemiye rağmen balığı koruma çalışmalarının bu yıl, önceki yıllara göre bir adım ileriye gittiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Nisan tarihi itibari ile Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefalleri, sürüler halinde akarsulara göç etmeye başladı. Bu sene şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz, geçen yıllara göre koruma çalışmaları bir adım daha ön plana çıkmış oldu. Çünkü her yıl yapılan çalışmalarla beraber jandarmanın, polis ekiplerinin, zabıtaların kurumsal vasıfta bilgi kabiliyetleri, becerileri bir adım daha ileri gidiyor.” dedi.
Pandemiden kaynaklı, balığı korumada zaafiyet oluşabileceği endişelerinin olduğunu ancak bu endişelerin yersiz kaldığını anlatan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş; “Son iki yıldır pandemiden dolayı farklı bir av yasağı sezonu geçiriyoruz. Pandemiden dolayı ister istemez resmi kurumların iş yükü artmakta ve şöyle bir endişe doğmaktadır; Acaba covid-19 pandemisi dolayısıyla koruma çalışmalarında bir aksaklık meydana gelecek mi, herhangi bir olumsuz durum yaşanacak mı? Fakat son iki yıldır covid – 19 pandemisinin, balık koruma çalışmaları üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmamış, aksine pozitif bir etkisi meydana gelmiştir. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamaları, haftasonu uygulanan kısıtlamalar nedeniyle balıklar çok daha rahat bir üreme süreci geçirmiştir.” diye kaydetti.

“YÖNETİCİLERİN ETKİSİ BÜYÜK OLDU”

Balığın korunması noktasında Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ile Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit'in hassasiyetine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, şöyle konuştu; “Şunu söylemekte yarar var. Yönetici konumundaki insanların, balığı koruma çalışmaları ile ilgili sergilemiş oldukları tavır, göstermiş oldukları tutum, büyük bir öneme sahiptir. Çünkü resmi kurum yöneticilerinin göstermiş oldukları tavırla beraber koruma çalışmalarının başarısı artmakta veya düşmektedir. Bu noktada Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez ve Van İl Jandarma Komutanımız Tuğgeneral Yüksel Yiğit paşamızın tavrı, inci kefaline karşı göstermiş oldukları ilgi, duyarlılık bizleri çok çok mutlu etmiştir. Sayın Valimizin, sürecin başından günümüze kadar koruma çalışmalarıyla bizzat yakinen ilgilenmesi, göstermiş olduğu ilgi alaka bu seneki koruma çalışmaları üzerinde çok büyük bir etki oluşturmuştur. Bu sene koruma çalışmalarında yine ipi göğüsleyen, çalışmaları yürüten kurum Van İl Jandarma Komutanlığı ve Bitlis İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler olmuştur. Merkezlerde yine polis ve zabıtanın yapmış olduğu denetimler sayesinde inci kefalleri çok rahat bir üreme dönemi gerçekleştirmiştir.”

“BÜYÜK BİR PERFORMANS SERGİLENDİ”

Balığın korunması ve kaçak avcılığın önüne geçilmesi noktasında Van İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerin büyük bir performans sergilediğine şahitlik ettiklerini kaydeden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Van İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler özellikle Erciş ve Muradiye bölgesinde çok büyük bir performans sergilediler. Geçmiş yıllarda görmediğimiz bir uygulama olan, sabit nöbet uygulamaları da oluşturuldu bu yıl. Yani Bendimahi çayında 23 KM bir göç uzunluğu var, burada 2 KM arayla, 24 saatlik sabit koruma noktaları oluşturuldu. Yani bu şu demek; bütün bu akarsu 24 saat boyunca koruma altına alındı. Bu uygulama, aslında bütün dünyada örnek teşkil edecek bir koruma çalışması. Ha keza insanlarımızın, inci kefali koruma çalışmalarındaki duyarlılıklarının arttığını görüyoruz. Geçmişte olaylara sadece jandarma taraf olurken, artık insanların da, kaçak avcılık yapanları gördüğünde hemen müdahalede bulunduğunu ve balığın üremesi gerektiğini anlattığını görüyor, duyuyoruz. Bunlar çok çok mutluluk verici gelişmeler. Üreme dönemi av yasaklarında adeta jandarmanın, polisin halkla el ele vererek birlikte balığı koruduklarına şahitlik ediyoruz. Yine merkezlerde zabıta ekiplerinin balık konusunda duyarlılığının çok daha arttığını görüyoruz. Peki bu duyarlılık bizi nereye getirdi? Bundan 20 yıl önce geriye gittiğimiz zaman yıllık 5 bin ton inci kefali kaçak olarak avlanırken, bugün bu rakam 350-400 tona kadar geriledi. Tabi gönül arzu eder ki tek bir inci kefali bile kaçak olarak avlanmasın. Fakat Van Gölü çok geniş bir alana sahip. Marmara Denizi'nin 3'te 1'lik büyüklüğünde bir göl. Adeta bir deniz. Hal böyle olunca Van Gölü'nün etrafının her bir noktasında jandarmanın nöbet tutması mümkün değil. Dolayısıyla bu noktada halkın tavrı çok çok önemli, çok çok belirleyici. Eğer bu şekilde koruma çalışmalarına devam edersek, önümüzdeki yıllarda inanıyorum ki balığı korumak için ne kırsal alanda jandarmaya ne de merkezlerde polise ve zabıta ekiplerine ihtiyacımız olmayacak. İnsanlarımız balığa sahip çıkacak, Van Gölü'nün etrafında yaşayan insanlar, tek bir tane dahi balığın kaçak olarak avlanmasına izin vermeyecektir.” ifadelerini kullandı.

“İNCİ KEFALİNİN GELECEĞİ PARLAK”

Balıkların korunması noktasında emeği geçenlere teşekkür eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, bu sahiplenme dolayısıyla balığın geleceğinin çok daha güzel olacağına inandığını vurguladı.
Öğretim Üyesi Akkuş, değerlendirmesini şu ifadelerle tamamladı; “Üreme sezonunun sonuna geldiğimiz günlerde koruma çalışmalarında emeği geçen başta Van İl Jandarma Komutanlığına, konuyla çok yakinen ilgilenen, gecenin bir yarısında bile çekinmeden aradığımız sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez'e, polis ve zabıta ekiplerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu sezon, bir balığın etrafında kenetlenmiş resmi kurumları gördük, bir balığın etrafında kenetlenmiş insanları gördük. Bu anlamda inci kefali artık çok güzel mesafe kat ediyor. Umuyoruz ki inci kefalini önümüzdeki yıllarda çok çok farklı noktalarda göreceğiz. Binlerce insanın değil, milyonlarca insanın, inci kefalinin muhteşem yolculuğunu izlemeye geleceğine şahitlik edeceğiz. Yine önümüzdeki yıl için balıkçılarımızı güzel bir sezonun beklediğini çok rahatlıkla söyleyebilirim. Yavru balıklar Van Gölü'ne geri döndüğü zaman önümüzdeki yıllardaki avlanacak balıkları oluşturuyorlar. Eğer balık varsa Van Gölü'nden ekmek yiyen insanlar var, akarsularda zıplayan binlerce balık var. Eğer balık yoksa Van Gölü ruhsuz, koskoca bir çölden ibaret. Van Gölü'ndeki inci kefalleri, Van Gölü'nün ve Van Gölü'ne dökülen akarsuların ruhunu oluşturuyor. Ve bölgeye büyük anlam katıyor. Bu noktada umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda İnci Kefalini çok çok farklı noktalarda göreceğiz.”
Özel Haber: Umut Tarhan

Prestij Haber Merkezi