VDP Cizre yolcusu

200 sivil toplum örgütünden oluşan Van Demokrasi Platformu (VDP), bir haftayı aşkındır çatışmaların yaşandığı ve sokağa çıkma yasağının uygulandığı Şırnak'ın Cizre ilçesine gitme kararı aldı.

VAN 10.09.2015 17:08:16 0
VDP Cizre yolcusu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Kararla ilgili açıklama Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şube binasında yapıldı.
Platform adına dönem sözcüsü Cengiz Paycu, DTK Ekoloji Komisyonu Başkanı Şemsettin Bakır, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet ile Çev-Der Başkanı Ali Kalçık birer konuşma yaptı.

"ÖLÜMLERİ SEYRETMEK MARİFET Mİ?"

Platform olarak Cizre'de yaşananlara dikkat çekmek ve buradaki çatışmaya son verilmesine katkıda bulunmak için bugün yola çıkacaklarını belirten VDP Dönem Sözcüsü Cengiz Paycu, "Cizre'de olanlara son verilmelidir, herkesi destek vermeye çağırıyoruz" dedi.

Bölgede yaşananları, "30-40 yıldır yaşananları yeniden denemektir" şeklinde ifade eden Paycu, "30-40 yıldır denenenlerin yeniden denenmesi bir faciadır" diye belirtti.

Devlet yönetmenin marifet istediğini ve bunun gereklerinin yapılmadığını söyleyen Paycu, şunları kaydetti:

"Devlet yönetmenin marifeti ölümleri seyretmek değildir. Ülkenin bir tarafında insanlar ölürken çocuklarla maç izlemek de değildir. Cizre'de insanlık dramı yaşanıyor. Ölen insanlar gömülemediği için buzlukta bekletiliyor. Böyle devlet yönetmek olmaz. Bu yaşananlara bir an önce son vermek gerekiyor."

"SAVAŞ YOĞUNLAŞIYOR"

Çatışmaların gittikçe tırmandığını ve en çok da sivillerin olumsuz etkilendiğini belirten İHD Van Şube Başkanı Murat Melet de, "Gittikçe yoğunlaşan bir savaş var. Üniformalı, sivil birçok kişi yaşamını yitirdi. En çok da sivillerin zarar gördüğü bir çatışma ortamı var. Biz de VDP olarak karar aldık, tüm sivil toplum örgütleri olarak Kurtuluş Parkı'nda gece boyunca oturduktan sonra sabah saatlerinde de Cizre'ye hareket edeceğiz. Çağrımız bu yürüyüşümüze herkesin destek vermesidir." diye konuştu.

"BEYAZ BAYRAK ASILSIN!"

DTK Ekoloji Komisyonu Başkanı Şemsettin Bakır ise, herkesi işyerine ve evine bir gün boyunca "barışı" simgeleyen beyaz bayrak asmaya davet etti.
Platformun böyle bir karar da aldığını belirten Bakır, "Herkese sesleniyoruz, bu çatışmalar son bulmalıdır, bunun için de yarın Cizre'de olun, buradaki kuşatma ve sokağa çıkma yasağı bir an önce kaldırılmalıdır." ifadesini kullandı.

"DÜNYA NEDEN SESSİZ?"

Cizre'de yaşananlara anlam veremediklerini belirten Çev-Der Başkanı Ali Kalçık da, dünya kamuoyunun sessiz kalmasını eleştirdi.
Cizre'de kimsenin ölüsünü bile gömemediğini ve kokmasın diye buzlukta tutuğuna dikkat çeken Kalçık, şunları söyledi:

"Böyle bir vahşet görülmemiş. Günlerdir insanlar evlerinden çıkamıyor, ölüsünü bile gömemiyor. Cizre'de olanlar için bir tepki gelmemesine anlam veremiyoruz. Kıyıya vuran çocuk için kıyameti koparanlar, Cizre'de ölen çocukların çürüyen bedenlerini neden görmüyor? Dünyanın bu vahşete sessiz kalmaması lazım. Bizim bu eylemimiz önemlidir, herkesin destek vermesini bekliyoruz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı