Vatandaş tanzim satışı istiyor

Yerel seçimler öncesinde sahnelenen gıda fiyatlarındaki artışın bir benzeri yaşanıyor. Sebze ve meyve hallerini ele geçiren fırsatçılar ürünleri yüksek fiyatlarla piyasaya sürüyor. Alım gücü zayıf olan vatandaşlarda temel gıda ür?

VAN 1.09.2021 18:50:33 0
Vatandaş tanzim satışı istiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV ÖZEL

Yerel seçimler öncesinde sahnelenen gıda fiyatlarındaki artışın bir benzeri yaşanıyor. Sebze ve meyve hallerini ele geçiren fırsatçılar ürünleri yüksek fiyatlarla piyasaya sürüyor. Alım gücü zayıf olan vatandaşlarda temel gıda ürünü olan meyve ve sebzeden faydalanamıyor. Akıllara ise Tanzim satışları geliyor. Tekrar gündeme gelir mi? Bir daha kurulur mu? Diye.

Manav ve marketlerdeki meyve ve sebze artışlarını Van halkına sorduk işte o cevaplar.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışı vatandaşlar iyi karşılamıyor. Alım güçleri iyi değil. Bunların nedeni de özellikle yakıtlardan kaynaklanıyor. Gübre fiyatlarının yüksek olması ve gelen ürünlerde 2-3 el değiştirmesinden kaynaklı bu fiyatlar. Tarlada çıkan ürün ortalama bir lira ama bize ulaşana kadar 2 buçuk, 3 lira oluyor. Haliyle bizde 3 liraya aldığımızı 4 liraya satıyoruz.

İsmini vermek istemeyen: Vatandaş Türkiye de ekonomi kötü durumda. Ekonomi krizi yaşanırken devletin yaptığı zam tepkilere neden olacaktır. Devletin bu duruma biran önce el atması lazım. Eskiden 2 buçuk kiloluk bir şey 2 liraydı şimdi bir kiloyu alıyorsun 5 liraya. Tanzim satış noktalarının kurulmasını istemem. Sadece seçim için yapıyorlar. Oraya pazar kuruyorlar diyorlar ki millet gelip sebzeyi alsın bize oy versin.

Fetullah çelik isimli vatandaş: Sebze-meyve zamanı ama maalesef alınmıyor. İnsanlar gidiyor Gevaş’ta toptancıda aldığında 60 kuruş-70 kuruş ama Van merkezde manavlara gidildiğinde 4 ila 5 lira arasında. Sebzenin genelinde artış var. Şuan domatesin fiyatı 1 lira olması gerekiyorken 4 lira, 5 liradır. Geçen gün TV kanallarında gördük görüntülerde sağlam ‘kabak’lar çöpe atılıyordu. Fiyatların böyle olması denetim eksikliğinden kaynaklı. Manav ve marketlerde aynı ürünler farklı fiyatlara verildi. Esnaf isteğine göre fiyat belirliyor. Büyükşehirlerde açılan tanzim yerleri çok güzel. Orada ürünün fiyatı neyse direk o veriliyor. Gevaş’ta bir sebzeyi alıyorsun 1-2 lira buraya gelene kadar 6-7 lira oluyor. Elbette tanzim noktaları kurulsun. Bende isterim ucuz sebze almayı. Tanzim satış yeri olsa bende meyve yerim.  Ama burada öyle bir imkân yok. Tanzim noktası neden kurulmasın ki İstanbul’a Bursa’ya ya da başka bir yerde kuruluyorsa buralara da kurulsun.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: Koronadan dolayı vatandaşların çoğu kendi bahçesine sebze ekti birde bu yıl yağışlar çok az olduğu için, kuraklıktan dolayı böyle bir sıkıntı oldu. Millet zannediyor ki üretici kazanıyor. Hâlbuki üretici daha çok zarar ediyor. Fiyatlar çok yüksek. Yerli olmasına rağmen en çok artış domates ve salatalıkta oldu. Geçen yıla göre 100 de yüz artış var.

Kaynak: VanGölü TV