Vatandaş şikayetçi

Van'da başı boş sokak köpekleri nedeniyle vatandaşın şikayetleri artarken, belediye yetkilileri yasal olarak topladıkları hayvanları tedavi edip, kısırlaştırdırdıktan sonra yeniden sokağa salmak zorunda olduklarını söyledi.

VAN 9.04.2013 12:02:48 0
Vatandaş şikayetçi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van şehir merkezinde yaşayan on binin üzerindeki sokak köpeği nedeniyle vatandaşlar sürekli yetkili kurumlara başvurarak bu hayvanların toplanmasını istiyor.
Konuyla ilgili Belediyeye ve Halk Sağlığı Müdürlüğü´ne başvuran vatandaşlar başı boş köpekler nedeniyle ciddi risk altında bulunduklarını ve çocuklarının okula gidiş gelişi sırasında sağlıklarından endişe ettiklerini söylüyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Belediye yetkilileri ise yasal mevzuatın açık olduğunu ve hayvan hakları nedeniyle başı boş hayvanlar konusunda yapabileceklerinin kısıtlı olduğunu belirterek, vatandaşları hayvanları evcilleştirmeye ve hayvanlarla yaşamaya alışmaya çağırdı.
"BAŞIBOŞ KÖPEKLER ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK TEHLİKE"
Selimbey Mahallesi´nde ikamet eden esnaflardan İsmail Gültepe, belediye hizmetlerinden bir tanesinin de çevre ve insan sağlığını korumak olduğunu belirterek, "Başı boş köpekler bizi oldukça rahatsız etmektedir. Başı boş köpekler büyük tehlike oluşturuyor. Özellikle varoşlarda yaşayan aileler olarak çocuklarımızı okula bile göndermekte zorlanıyoruz. 5-6 yaşındaki çocuklar sabahları erkenden uyanıp okula gidiyorlar. Bizim Van´da öğrenciler sabahçı ve öğlenci olarak okula gidiyor. Bu da hem sabahın erken saatinde okula gidip, akşam karanlığında okuldan dönmek anlamına geliyor. Ve bu çocuklar korumasız bir şekilde okula gidip geliyor. Çocuklarımız zaman zaman köpeklerin saldırısına maruz kalıyorlar." dedi.
"YETKİLİLER ÖNLEM ALMAK ZORUNDADIR"
Hem AKP´li Belediye döneminde, hem de BDP´li belediye döneminde bu konuda başvurular yaptıklarını söyleyen Gültepe, "Belediye yetkilileri hep hayvan hakları ile ilgili yasal mevzuatı gerekçe gösterdiler. Oysa Van artık büyükşehir olacak. İstanbul, Ankara´da, İzmir´de sokaklarda başıboş köpeklere rastlayamazsınız. Yetkililer bu konuya ne zaman eğilecek? Yetkili kurumlar vatandaşın şikayetinin giderilip giderilmediğine ilişkin bir kontrol içinde değil. Bir vatandaş olarak bazı şeyleri sorgulama ve yetkililere iletme hakkım var. Çözüm için köpek toplama merkezleri oluşturulmalıdır. Köpekleri toplarsınız, sahibi olan varsa gelir köpeğini alır, diğerlerini de kısırlaştırırsınız. Yetkililer toplumun sağlığını korumak zorundadır. Daha geçen gün okula giderken köpeklerin saldırısına uğrayan çocukları bizzat ben kurtardım." diye konuştu.
"ÇÖZÜM, MODERN HAYVAN
BARINAKLARIDIR"
Konuyla ilgili görüştüğümüz Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri ise,  başıboş köpek ve kedilerin ciddi bir rahatsızlık verdiği yönünde şikayetler aldıklarını söyledi. Toplum sağlığı açısından sahipli ve sahipsiz başıboş hayvanların şehir ortamından uzaklaştırılması ve uygun bir ortamda tutulması gerektiğini dile getiren yetkililer, "Belediye Başkanlığınca modern hayvan barınakları ve bakım evlerinin bir an önce yapılması gerekiyor. Sokak hayvanları toplanarak modern yöntemlerle bu barınaklara nakledilmeli. Barınaktaki hayvanların tedavisi, kısırlaştırılması, aşılanması gibi ihtiyaçların giderlerinin İl merkezinde Van Belediye Başkanlığınca ve İl Özel İdaresince karşılanmasına ve tüm çalışmaların Van Belediye Başkanlığı ve Veteriner Fakültesi koordinasyonunda yürütülmesine, ilçelerde ise ilgili belediyeler tarafından yürütülmesi lazım." dedi.

"SOKAK HAYVANLARINI EVCİLLEŞTİRELİM"
Son olarak görüştüğümüz Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü´nde veteriner olarak görev yapan Yavuz Görmen ise şunları söyledi: "Sokak hayvanları için 3 yıl önce Sıhke gölünün kenarında hayvan barınağı yaptık. Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine derhal harekete geçiyoruz. Topladığımız hayvanları buraya götürdükten sonra yaralı olanları tedavi ediyoruz. Diğerlerini de kısırlaştırıyoruz. Daha sonra yasal mevzuat gereği tekrar bu hayvanları sokağa salmak zorundayız. Vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Bizim hayvanları tedavi ettikten sonra tutmak gibi bir yetkimiz yok. İstanbul´da, Ankara´da ve diğer şehirlerde de bu böyledir. Vatandaşlarımız sokak hayvanlarıyla yaşamaya alışmak zorunda. Hayvanları evcilleştirelim. Van´da son yıllarda hayvan saldırısına uğramış bir vatandaşımız yok. Kuduz olayı çok nadir gelişen bir olay ve olduğunda müdahele ederiz. Biz belediye olarak bir gece bir gündüz olmak üzere 2 ekip oluşturduk. 2 ekiple tüm Van´a çoğu zaman müdahele edemiyoruz. Ortada hayvan hakları yasası var. Şimdi tedbir olarak tüm mahallelerimize sokak hayvanları için barınaklar yapacağız. Hayvanlar o barınak çevresine alıştıktan sonra vatandaşlarımız da o hayvanların beslenmesi için katkı sunsun. Dediğimiz gibi artık hayvanlarla yaşamaya alışmak zorundayız. Bunun yolu da o hayvanları evcilleştirmektir."

Haber: Oktay CANDEMİR