VATANDAŞ MEMNUN

Van Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, Ramazan ayı dolayısıyla ekmek ve et başta olmak üzere her türlü gıda maddesi satan esnafa yönelik denetimlerini artırdı. Vatandaş ise, denetimlerin oruç ayı bitene dek sürmesini istiyor.

VAN 20.06.2015 12:32:09 0
VATANDAŞ MEMNUN
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Bu yıl Ramazan ayının geçen yıl gibi sıcak bir mevsime denk gelmesi, gıda maddelerine yönelik hassasiyeti de artırıyor. Piyasada ayrıca çok sayıda tarihi geçmiş gıda maddesinin bulunması da yetkilileri ayrıca önlem almaya itiyor.

SICAK HAVA ETKİSİ
Aşırı sıcaklar ürünlerin erken bozulmasına ve kokmasına neden olduğu gibi, arı, sinek, sivrisinek, hamam böcekleri, çekirge gibi haşereler de sıcak havalarda ve özellikle bu mevsimde türüyor. 
Böyle olunca da özellikle sıcaktan etkilenen meyve ve sebzeler erken çürümeye yüz tutarken, açıkta bırakılan et, peynir, kuru gıda gibi gıda maddelerine de arı, sinek, sivrisinek, böcek gibi haşereler musallat olabiliyor. 
Açık alanda, hijyen olmayan ortamlarda çiğköfte satılması da hem ürüne toz bulaşmasına, hem de yine sinek, sivrisinek, arı gibi haşerelerin saldırılarına maruz kalmasına yol açıyor.

DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI
Tüm bunları dikkate alan Van Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, gıda satışı yapan esnafa yönelik denetimlerini artırdı.
Şehirdeki fırınları, kasapları, Peynirciler Çarşısı'nı, Alışveriş Merkezlerini (AVM), tatlı, içecek, sebze-meyve ve kuru gıda satan esnafı dolaşan ekipler, gıda kontrolü yaptıktan sonra açıktan eşya satanları uyarıyor. Zabıtaların açıkta ve uygun olmayan sokak başlarında çiğköfte satanları da, daha uygun ve kapalı bir mekânda satış yapması yönünde uyarması dikkat çekti.

"RAMAZANDAN ÖNCE BAŞLATTIK"
Denetimlerle ilgili gazetemize konuşan zabıta memurları, denetimlere Ramazandan bir-iki gün önce başladıklarını söyledi. 
Ürünlerde ve üretimde hijyenin yanı sıra, sebze ve meyvenin kalitesine ve tarihi geçmiş gıdalara da dikkat ettiklerini belirten memurlar, fırınlarda ekmeğin hangi koşullarda üretildiğini inceledikleri gibi ekmeğin gramajına da baktıkları ifade etti.
Zabıtalar, bazı küçük kusurlar dışında şimdiye kadar sağlık açısından çok olumsuz bir görüntüyle karşılaşmadıklarını kaydetti.

VATANDAŞ MEMNUN
Sokaktaki ve işyerlerindeki zabıta yoğunluğunu ilgiyle izleyen vatandaşlar da, denetimlerden oldukça memnun. 
Meryem Kırılgan isimli vatandaş, ramazan boyunca alışverişini kendisinin yaptığını belirterek, "Zabıtayı böyle yanı başımda denetim yaparken görmek hoşuma gitti. Özellikle tarihi geçmiş, ya da tarihi geçmese de çok kalitesiz ürünlerle karşılaşıyorum. Bunlara dikkat etsinler. Bir de bazı yerlerde buzdolabında olması gereken içecekleri ortalıkta görünce şaşırıyorum. Esnafın da en azından ramazan ayında biraz fedakarlık yapması gerekiyor" diye konuştu.

DENETİMLER SÜRMELİ
Mustafa Kırılgan isimli vatandaş ise, denetimlerin ilk başlarda iyi gittiğini ancak sonraları seyrekleştiği eleştirisinde bulundu.
Vatandaş olarak zabıtadan ramazan boyunca aynı performansı beklediklerini ifade eden Kırılgan, şunları söyledi:
"Gıda maddeleri konusunda bizim güvencemiz bir yerde zabıta memurlarıdır. Eğer onlar kötü gıda konusunda caydırıcı bir rol oynarlarsa, bizi de sağlık açısından bir nevi korumuş olurlar. Denetimler şu an çok iyi, eşimle buraya geldim, deminden beri zabıta da çok ciddi bir şekilde ürünleri kontrol ediyor. Bu çok hoşumuza gitti. Ama zabıta daha sonraki günlerde işi gevşetince esnaf da boş veriyor. Açıkta satıyor, çürümüşlerini sağlama karıştırıyor, ne bileyim bir sürü yanlışlar oluyor. Bizim istediğimiz, zabıtanın en azından ramazan ayının sonuna kadar böyle her gün ortalıkta görünmesi ve denetim yapmasıdır."Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı